Γεύσεις

Γίγαντες πλακί στον φούρνο με μοσχαρίσια λουκάνικα

Πληθωρικό φαγητό με γίγαντες και λουκάνικα, που θα σας κερδίσει με την πλούσια γεύση του.

Υλικά

  • 250γρ. γίγαντες μαύροι Πρεσπών
  • 250γρ. γίγαντες άσπροι
  • 1-2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους
  • 500γρ. λουκάνικο μοσχαρίσιο, σε ροδέλες των 2εκ.
  • 2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες του 1 εκ.
  • 3-4 σέλερι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 300γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Διαδικασία

Βάζετε τους γίγαντες σε μπολ με άφθονο νερό, να μουλιάσουν για 24 ώρες. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί. Δεν πρέπει να παραβράσουν διότι θα μαγειρευτούν και στο φούρνο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ, τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε.

Μόλις πάρει μία βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 10-12 λεπτά.


Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους ρίχνετε σε ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνετε μέσα το λουκάνικο, τα καρότα, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, το μαϊντανό, το θυμάρι και ανακατεύετε. Τέλος περιχύνουμε με το λάδι και το νερό.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στη μισή ώρα ανακατεύετε τα υλικά και βλέπετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και νερό. Το ιδανικό είναι, όταν βγάλετε το φαγητό απο το φούρνο να έχει ζουμί, διότι οι γίγαντες τραβάνε νερό και μετά το ψήσιμο και δεν θέλετε να στεγνώσουν.










Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button