Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Τσε Γκεβάρα: Οι τελευταίες ώρες του επαναστάτη Κομαντάντε

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Ήταν δύσκολη η κατάβαση την χαράδρα Γιούρο εκείνο το βράδυ του Οκτώβρη, αλλά αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που ένοιαζε εκείνη την στιγμή τον Τσε Γκεβάρα.

Ήταν μαθημένος στις δυσκολίες, είχε περάσει ατέλειωτες νύχτες σε ζούγκλες και βουνά αλλά στην Βολιβία το αντάρτικο που είχε στήσει δεν εξελισσόταν όπως θα ήθελε.

Mechanical Solutions

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ήταν στο κατόπι του από το καλαοκαίρι, ο κλοιός στένευε και μαζί με μια φούχτα άνδρες ο Τσε εξακολουθούσε να μάχεται και να διαφεύγει.

Ούτε αυτός, ούτε κανένας από τους 17 αντάρτες που ήταν μαζί του, αντιλήφθηκαν τα μάτια ενός αγρότη από το χωριό Λα Χιγκέρα, που τους είδε να περπατάνε.

Ήταν αυτός που έτρεξε να ειδοποιήσει τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή της περιοχής Γκάρι Πράδο Σαλμόν για τους αντάρτες και ο τελευταίος δεν έχασε καιρό.

Αχνοχάραζε 8 του μήνα, όταν ο Κομαντάντε και οι άντρες του βρέθηκε πρικυκλωμένος από ισχυρές κυβερνητικές δυνάμεις και παρόλο που τους είχε χωρίσει σε μικρές ομάδες των τεσσάρων ατόμων ώστε να υπάρχει αλληλοκάλυψη η μάχη ήταν άνιση.

Ακόμη κι έτσι χρειάστηκαν δύο πράγματα για να συλληφθεί ο ονειροπόλος γιατρός από την Αργεντινή, που τα άφησε όλα για να ξεσηκώσει τους φτωχούς και τους αδύναμους σε διάφορες γωνιές της γης.

Το ένα ήταν ότι οι αντάρτες όσο καλή διαχείρηση κι αν έκαναν ξέμεναν από πυρομαχικά και το δεύτερο-απείρως πιο σημαντικό-ο Τσε δέχτηκε μια ριπή στο πόδι, που τον δυσκόλευε πολύ στο περπάτημα.

Το όπλο του είχε καταστραφεί και όταν είδε τους στρατιώτες σε απόσταση αναπνοής ήξερε ότι όλα είχαν είχαν τελειώσει γι΄αυτό φώναξε δυνατά: «Μην πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και αξίζω πιο πολύ για σας ζωντανός».

Ήταν απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου του 1967 όταν ο Κομαντάντε Τσε μεταφέρθηκε στο δημοτικό σχολείο του Λα Χιγκέρα, τραυματισμένος αλλά ζωντανός.
Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει….

Δεν μίλησε μέχρι το τέλος

Οι στρατιώτες που τους είχε κάνει την ζωή δύσκολη, του έσκισαν τα ρούχα, θέλοντας να αφαιρέσουν από τον Τσε, αυτό καταλυτικό βλέμμα που είχε, όταν κοίταζε κάποιον.

Στην ανάκριση δεν είπε τίποτε. Τα χέρια και τα πόδια του ήταν δεμένα και τα μαλλιά του βρώμικα όταν μπήκε στην αίθουσα που τον κρατούσαν ο Φέλιξ Ροντρίγκεζ, πράκτορας της CIA.

Ο τελευταίος φορούσε στολή των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας και είχε παίξει κύριο ρόλο στην επιχείρηση για την σύλληψη του ανθρώπου που παράτησε τον υπουργικό θώκο στην Κούβα για να πολεμήσει στα βουνά της Αφρικής και των Άνδεων.

Ήταν αυτός που όπως είπε χρόνια μετά ήθελε να μείνει ζωντανός ο Κομαντάντε, ώστε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ και να ανακριθεί, αλλά οι Βολιβιανοί αποφάσισαν να τον εκτελέσουν.

Όταν το έμαθε μπήκε στην αίθουσα κοίταξε τον Τσε στα μάτια και του είπε τρεις λέξεις: «Θα σε εκτελέσουν…».

Ο Γκεβάρα ανταπόδωσε το βλέμμα σύμφωνα με τα όσα είπε χρόνια μετά ο Ροντρίγκεζ στην εκπομπή «60 minutes» και του απάντησε: «Καλύτερα έτσι. Δεν έπρεπε να με είχαν πιάσει ποτέ ζωντανό».

Μετά από μια χειραψία, ο πράκτορας της CIA βγήκε έξω και ο Χάιμε Τεράν, ένας στρατιώτης ανέλαβε να εκτελέσει τον άνθρωπο που κατέλαβε την Σάντα Κλάρα στην Κούβα, ανοίγοντας στον Φιντέλ Κάστρο τον δρόμο για την Αβάνα.

Οι εντολές που είχε ήταν να πυροβολήσει τον Τσε από τον λαιμό και κάτω, ώστε να γίνει πιστευτή η ιστορία τηςε κυβέρνησης, ότι σκοτώθηκε στην μάχη.

Οι τελευταίες λέξεις του Κομαντάντε προς τον Τεράν ήταν: «Ξέρω ότι ήρθες να με σκοτώσεις. Πυροβόλα, έναν άνθρωπο θα σκοτώσεις…».

Οι ριπές ακούστηκαν σε μια απόσταση εκατό μέτρων.

Το κορμί του είχε πληγές στον θώρακα, στα χέρια και στα πόδια, ήταν πρωί, το ημερολογιο έδειχνε Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και ο Τσε Γκεβάρα ήταν νεκρός…


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button