Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

9 Οκτωβρίου 1989 – Το τέλος της Ανατολικής Γερμανίας

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

«Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας» επέσπευσαν το τέλος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ανατολικής Γερμανίας. Η πορεία διαμαρτυρίας της 9ης Οκτωβρίου 1989, στη Λειψία, ήταν σημείο καμπής, εκτιμά ο αρχισυντάκτης της DW Αλεξάντερ Κουντάσεφ.

Η 9η Οκτωβρίου 1989 είναι μία ημέρα της γερμανικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας της Ελευθερίας. 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκείνη τη Δευτέρα στη Λειψία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (SED), του κρατικού κόμματος της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR). Έβαλαν κατά της κομμουνιστικής εξουσίας με το σύνθημα: «Εμείς είμαστε ο λαός». Ήταν μία μαζική διαδήλωση “από τα κάτω” εναντίον «εκείνων εκεί πάνω», των επικεφαλής του πολιτικού γραφείου και της κεντρικής επιτροπής, οι οποίοι είχαν χάσει κάθε επαφή πλέον με τη λαϊκή βούληση, που συνοψιζόταν στο αίτημα για ελευθερία. Ελευθερία στη ζωή, ελευθερία στην κοινωνία, ελευθερία μετακίνησης και -ακόμη πιο σημαντικό- την ελευθερία να ταξιδεύουν εκτός των συνόρων. Ενόσω οι μεν διαδήλωναν στους δρόμους, ολοένα και πιο δυναμικά, κατά της κρατικής κηδεμονίας, δεκάδες χιλιάδες, απογοητευμένοι από τις αγκυλώσεις του κράτους και του συστήματος, εγκατέλειπαν την DDR – στις περισσότερες περιπτώσεις παράνομα.

NOVA

Ο λαός όρθωσε το ανάστημά του

Η 9η Οκτωβρίου ήταν το πρώτο ορόσημο της γερμανικής ιστορίας της Ελευθερίας του 1989. Ήταν η μέρα κατά την οποία 70.000 πολίτες είχαν το θάρρος να πουν ανοιχτά ‘όχι’ στην DDR. Ήταν η πρώτη μέρα της ειρηνικής εξέγερσης των τεσσάρων εβδομάδων που ακολούθησαν μέχρι την 9η Οκτωβρίου, οπότε έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Ήταν τέσσερις εβδομάδες που έγραψαν γερμανική και ευρωπαϊκή ιστορία. Ήταν η μέρα κατά την οποία οι Γερμανοί -που κατά τη ρήση του Λένιν θα αγόραζαν εισιτήριο αν επιχειρούσαν έφοδο στο σιδηροδρομικό σταθμό κατά τη διάρκεια της επανάστασης- συστρατεύθηκαν, εν μέρει έγιναν μάλιστα πρόδρομοι στην εξέγερση των λαών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ενάντια στον κομμουνισμό, κατά της δικτατορίας του εκάστοτε μοναδικού κόμματος, και των ηγεμονικών αξιώσεων της Μόσχας. Αυτό που είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην Πολωνία με το ανεξάρτητο συνδικάτο Solidarnosc, ξέσπασε κατά τη διάρκεια εκείνων των τεσσάρων εβδομάδων –τόσο στην ανατολική Γερμανία όσο και στην Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία. Ο λαός όρθωσε το ανάστημά τους και οι κομμουνιστικές δικτατορίες κατέρρευσαν.

Mechanical Solutions

Δύο ημέρες πριν από την 9η Οκτωβρίου, η DDR είχε γιορτάσει με πομπώδη τρόπο και στρατιωτικές παρελάσεις τα 40 της χρόνια. Όμως, το κόμμα και η κρατική ηγεσία δεν είχαν αντιληφθεί τα σημεία των καιρών και την επιθυμία του λαού για αλλαγές. Στις 9 Οκτωβρίου, οι Ανατολικογερμανοί άρχισαν να γράφουν ιστορία. Τότε ξεκίνησαν τέσσερις ειρηνικές εβδομάδες με διαρκώς νέες διαδηλώσεις και πορείες. Λίγο αργότερα η γερμανική και η ευρωπαϊκή διαίρεση αποτελούσαν παρελθόν. Η 9η Οκτωβρίου είναι η απαρχή της γερμανικής ιστορίας της Ελευθερίας, ένα ορόσημο στο δρόμο προς την 9η Νοεμβρίου και την πτώση του Τείχους. Μία μέρα για την οποία μπορούν να είναι υπερήφανοι οι Ανατολικογερμανοί και κυρίως οι κάτοικοι της Λειψίας. Ήταν η μέρα κατά την οποία ο λαός έπαψε να φοβάται τη δικτατορία.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button