Nbaxevanis

Europlan
KOSA
FOCUS

Το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε Χανίων

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Το Μάλεμε είναι ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Ελλάδας, καθώς το αεροδρόμιο που βρίσκεται εδώ ήταν το σημείο προσγείωσης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, κατά τη Μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941 (Επιχείρηση Ερμής – Operation Mercury).

Οι Γερμανοί, που συνάντησαν ηρωική αντίσταση από το ντόπιο πληθυσμό και τις συμμαχικές δυνάμεις, κατάφεραν τελικά να καταλάβουν το αεροδρόμιο μετά από πολλές απώλειες. Έτσι μπόρεσαν να προσγειώσουν ενισχύσεις και να ανοίξουν το δρόμο για την κατάληψη της Κρήτης.

Mechanical Solutions

Η ηρωική στάση των Κρητικών, οι οποίοι μόνο με μαγκούρες, πέτρες και μαχαίρια, έφεραν τεράστιο πλήγμα στις πιο επίλεκτες μονάδες του γερμανικού στρατού, στους αλεξιπτωτιστές του, ανάγκασε τον ίδιο το Χίτλερ να υποκλιθεί στον πατριωτισμό τους. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που τα γερμανικά στρατεύματα αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από το ντόπιο πληθυσμό, αλλά και η πρώτη και τελευταία μεγάλη αεροπορική επιδρομή στην ιστορία.

Οι 4465 Γερμανοί, οι περισσότεροι αλεξιπτωτιστές, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη Μάχη της Κρήτης είναι θαμμένοι στο Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Μάλεμε (Deutschen Soldatenfriedhof in Maleme). Είναι το ένα από τα δύο Γερμανικά στρατιωτικά νεκροταφεία της Ελλάδας, καθώς υπάρχει κι άλλο ένα στο Διόνυσο Αττικής.

Το Νεκροταφείο ιδρύθηκε το 1974 από τον πρώην Γερμάνο διοικητή Gericke. Η φροντίδα του κοιμητηρίου γίνεται από τον Σύνδεσμο Φροντίδας Γερμανικών Τάφων Πολέμου (Volksbund Deutsche Kriegsgraberfursorge e.V.), έναν ιδιωτικό σύλλογο με έδρα το Κάσσελ, με εντολή της Γερμανικής Κυβέρνησης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button