Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Τι είναι ο φόρος «Τόμπιν»

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Η επιβολή του φόρου Τόμπιν ή αλλιώς φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών τίθεται επί τάπητος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τον φόρο που εισηγήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αρχής γενομένης από το παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2010. Με τον κ. Παπανδρέου συμφώνησαν, τότε, ορισμένοι κυρίως ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων, καθώς οι 25 στις 27 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν συντηρητικές.

Mechanical Solutions

Πρωτίστως είχε αντιρρήσεις, όπως και σε όλες τις προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης, η Γερμανία όπως είχαν δηλώσει οι Μέρκελ και Σόϊμπλε, ενώ από κοντά πήγαινε και ο Σαρκοζί. Η σημερινή κίνηση της Κομισιόν δικαιώνει την επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου (οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι θα δικαιωθεί στο σύνολο των θέσεών του) και ανοίγει το δρόμο, επιτέλους, προς την επιβολή του φόρου, τα έσοδα από τον οποίο θα μπουν στα ευρωπαϊκά ταμεία. Και επιτέλους θα πληρώσουν έστω και ελάχιστα όσοι κέρδιζαν όλα αυτά τα χρόνια δρώντας ανεξέλεγκτα στα χρηματιστήρια και καταληστεύοντας τον πλούτο ατόμων και λαών.Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες, «η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τα κράτη-μέλη να δηλώσουν αν θα ήθελαν να εφαρμόσουν τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την ώρα που η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν το ενδιαφέρον τους.

Οι επικριτές του μέτρου αυτού επιχειρηματολογούν ότι θα διώξει από την Ευρώπη αναγκαίες επενδύσεις. Επίσης υποστηρίζουν ότι θα λειτουργήσει μόνον αν υιοθετηθεί παγκοσμίως, κάτι το οποίο θεωρείται σχεδόν αδύνατο δεδομένης της αντίθεσης των ΗΠΑ. Επιπλέον ούτε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ προτίθενται να το υιοθετήσουν. Οι υποστηρικτές του φόρου αυτού, γνωστού επίσης ως φόρου Τόμπιν από το όνομα του Αμερικανού οικονομολόγου που τον πρότεινε τη δεκαετία του 1970, θέλουν ο χρηματοπιστωτικός τομέας να καταβάλει μια εισφορά μέσω του φόρου αυτού, την ώρα που οι πολιτικές της βιομηχανίας θεωρούνται ευρέως η ρίζα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. “Ακόμη κι αν εφαρμοστεί μεταξύ ενός πιο περιορισμένου αριθμού κρατών μελών, ο φόρος αυτός προσφέρει πραγματικά οφέλη”, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Φορολογίας, Άλγκιρντας Σέμετα.

“Παροτρύνουμε τα υπόλοιπα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται να υποβάλουν τα αιτήματά τους το ταχύτερο δυνατό. Οι πολίτες περιμένουν αυτόν τον φόρο, οπότε όσο πιο γρήγορα προχωρήσει τόσο το καλύτερο”, πρόσθεσε. Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν ομοφωνία πάνω στο ζήτημα αυτό, όμως τουλάχιστον εννέα από αυτές έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να προχωρήσουν μονομερώς μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως ενισχυμένη συνεργασία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί απέστειλαν κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία δηλώνουν επισήμως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν.

“Πιστεύουμε ακλόνητα στην ανάγκη για μια δίκαιη συμβολή από τον χρηματοπιστωτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους της χρηματοπιστωτικής κρίσης”, αναφέρουν στην επιστολή τους προς τα άλλα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία καλούν να δηλώσουν τις προθέσεις τους “το ταχύτερο δυνατό”. Μετά την εμφάνιση εννέα υποστηρικτών –στους οποίους αναμένεται να περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία– μια ικανή πλειοψηφία χωρών μελών της ΕΕ θα πρέπει να τους δώσει την έγκριση να προχωρήσουν. Τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν την ενισχυμένη συνεργασία θα πρέπει τότε να αποφασίσουν ακριβώς ποιο είδος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει να φορολογηθεί και τι θα πρέπει να γίνει με τα έσοδα».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button