STORIES

Ράλλυ Ακρόπολις | Πως ξεκίνησε ο φημισμένος αγώνας αυτοκινήτων | +VideoΤην Παρασκευή το βράδυ της 29ης Μαΐου του 1953 ο αγώνας με την ονομασία «Ράλλυ Ακρόπολις», ξεκίνησε πανηγυρικά στην Αθήνα, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολις, με τη συμμετοχή 26 αυτοκινήτων, όντας πλέον ένας αγώνας με διεθνές κύρος. Αν μη τι άλλο, επρόκειτο για μια δοκιμασία σκληρή, αποτελούμενη από 1.728 χιλιόμετρα διαδρομών.

Η πρώτη κατηγορία έπρεπε να κινηθεί με 55 χλμ./ώρα και η δεύτερη με 52 χλμ./ώρα, ενώ η τρίτη δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 48 χλμ./ώρα. Αυτό δεν ήταν τόσο απλό όσο σήμερα ακούγεται, αφού οι απρόβλεπτες βλάβες και τα κακοτράχαλα χώματα πολλές φορές καθυστερούσαν τα αυτοκίνητα, αναγκάζοντάς τα να ταξιδεύουν συχνά πιο γρήγορα από τις προβλεπόμενες ταχύτητες, για να παραμείνουν στον αγώνα διεκδικώντας το καλύτερο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι ειδικές διαδρομές του πρώτου Ράλλυ Ακρόπολις

Το πρώτο Ακρόπολις περνούσε από 9 διαφορετικά check points, περνώντας τη βόρεια και την κεντρική Πελοπόννησο, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και μέσα από πόλεις, όπως η Τρίπολη, η Ολυμπία, το Ρίο, το Αντίριο, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και οι Δελφοί. Ο αγώνας αποδείχθηκε περισσότερο σκληρός από το αναμενόμενο για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, καθώς 20 από αυτά εγκατέλειψαν τη μάχη (ανάμεσά τους και 6 από τα 7 που χαρακτηρίζονταν ως διεθνείς συμμετοχές). Η μία, όμως, που απέμεινε, του Γάλλου Mπερτράν Bινιέ, με Citroen, που είχε συνοδηγό του τον Π. Γιαννικώστα, απειλούσε να κερδίσει τον αγώνα, κρατώντας την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης έως την επιστροφή των αυτοκινήτων στην Αθήνα. Όμως, η πολύ καλή επίδοση του Νίκου Παπαμιχαήλ στη δεξιοτεχνία της Φιλοθέης και την ανάβαση της Πάρνηθας έδωσε τη νίκη στην Jaguar του Έλληνα, έστω και με μικρή διαφορά.

Όταν το Ράλλυ Ακρόπολις έγινε διεθνές

Το 2ο Pάλλυ Ακρόπολις, στα Μαΐου του 1954, ξεκίνησε με τη συμμετοχή 41 αυτοκινήτων. Τα 7 από αυτά προέρχονταν από χώρες του εξωτερικού, κυρίως όμως από τη γειτονική Γιουγκοσλαβία, με πιο ξεχωριστή την Ροrsche 356. O αγώνας ήταν και πάλι σκληρός, δικαιώνοντας τη στρατηγική των οργανωτών του, που ήθελαν να προσδώσουν στο νεαρό Ακρόπολις τη φήμη ενός δύσκολου διεθνούς αγώνα ράλλυ. Στο τέλος, κατάφεραν να τερματίσουν μόνο 22 αυτοκίνητα, με την Jaguar XK120 του Νίκου Παπαμιχαήλ αυτήν τη φορά δεύτερη και τον Τζόνι Πεσμαζόγλου τρίτο.

swell adv 2021

Οι θεατές που καρτερικά περίμεναν την επιστροφή των αγωνιστικών στην Αθήνα για τη δεξιοτεχνία της Φιλοθέης και την ανάβαση της Πάρνηθας, είδαν την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης να καταλαμβάνεται από το Οpel Record του Π. Παπαδόπουλου.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Πηγή
Με πληροφορίες από capital.gr

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button