Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Γουέμπλεϊ 1971: Η πιο μεγάλη μέρα στην ιστορία του Παναθηναικού

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Μοιάζει αδύνατο στις μέρες μας να επαναληφθεί. Κι όμως, σαν σήμερα μια ελληνική ομάδα διεκδικούσε τον μεγαλύτερο τίτλο σε διασυλλογικό επίπεδο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ήταν 2 Ιουνίου του 1971 όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στο «Γουέμπλεϊ» τον μεγάλο Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Περισσότεροι από 25.000 Έλληνες από όλη την Ευρώπη, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, καταλαμβάνουν το Λονδίνο για να ζήσουν την ιστορική στιγμή. Πίσω στην πατρίδα, υπό καθεστώς χούντας, η ΕΙΡΤ δίνει την έκταση που του αρμόζει στο μεγάλο αθλητικό γεγονός.

NOVA

Το σκορ ανοίγει μόλις στο 5ο λεπτό από τον -μακαρίτη σήμερα- Φαν Ντάικ. Ο Παναθηναϊκός ανοίγεται, βγαίνει στην επίθεση και χάνει ευκαιρίες, όμως στο 87ο, με αυτογκόλ του Καψή (παρεμβαίνει και αλλάζει την πορεία της μπάλας σε σουτ του Χάαν) όλα τελειώνουν… Μικρή σημασία έχει το τελικό 2-0. Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του συλλόγου έχει καταγραφεί και μοιάζει δύσκολο, για να μην πούμε απίθανο, όχι μόνο να ξεπεραστεί, αλλά έστω και να επαναληφθεί.

Το «Βήμα» της επόμενης μέρας περιγράφει με σαφήνεια το συναίσθημα της ήττας από τον Άγιαξ: «Ήταν πολύ όμορφο για να είναι αληθινό». Η «L’ Equipe» κάνει λόγο για το «ελληνικό θαύμα, που όμως δεν… ολοκληρώθηκε», για «τους Έλληνες που έκαναν τους Ολλανδούς να τρέμουν…», και για τον Μίμη Δομάζο που «…γοήτευσε τον ναό του ποδοσφαίρου!». Η ιταλική «Corriere» γράφει ότι «οι πεισματάρηδες Έλληνες δεν άντεξαν» ενώ η αγγλική «Daily Mail» είναι ακόμα πιο κολακευτική: «Ο Άγιαξ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα μείνει στη μνήμη μας».

Mechanical Solutions

Φεύγοντας πάντως από το Λονδίνο ο Παναθηναϊκός πήρε στις αποσκευές του ένα μικρό Κύπελλο. Αυτό του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης που κατέκτησε ο Αντώνης Αντωνιάδης με τα 10 γκολ που πέτυχε.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button