Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Peaky Blinders: Η αληθινή ιστορία της συμμορίας του Μπέρμιγχαμ και το μυστικό του Τσάπλιν

Η άγνωστη καταγωγή του Τσάρλι Τσάπλιν, η αληθινή σχέση του με το Μπέρμιγχαμ, ο ήρωας που ενέπνευσε τη δημιουργία του Tommy και ο Oswald Mosley. Spoilers για όσους δεν έχουν δει τη σειρά.

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Είναι γεγονός. Οι Peaky Blinders επέστρεψαν στο BBC με την έκτη σεζόν τους, που (δυστυχώς) θα είναι και η τελευταία.

Δεδομένου ότι το show μας έχει βάλει πλέον για τα καλά στα ιστορικά στοιχεία της εποχής με την οποία ασχολείται, πάμε να δούμε πόσα έχουν αληθινή βάση και πόσα είναι τελικά αποτέλεσμα φαντασίας και δραματουργικής προσαρμογής.

Mechanical Solutions

Το αστυνομικό δράμα συμπαραγωγής των BBC – Netflix, εστιάζει κυρίως στην οικογένεια Σέλμπι, μια συμμορία παρανόμων που διεισδύουν στην υψηλή κοινωνία στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας της δεκαετίας του 1920.

Αλλά οι Peaky Blinders της πραγματικής ζωής περιφέρονταν στο Μπέρμιγχαμ σε ένα εντελώς διαφορετικό χρονικό πλαίσιο.

Η απόδοση του Steven Knight βασίζεται εν πολλοίς σε μια αληθινή ιστορία, η οποία ωστόσο έχει δραματοποιηθεί. Στη σειρά πρωταγωνιστεί ο Cillian Murphy ως Thomas Shelby, ένας ήρωας πολέμου που χρησιμοποιεί την ιδιότητα του “αουτσάιντερ” και την ευφυΐα του για να ενορχηστρώσει δολοπλοκίες στο Μπέρμιγχαμ, και όχι μόνο.

Σαν άλλος Michael Corleone, ο Tommy είναι κομψός και μελετάει προσεκτικά τις κινήσεις του. Είναι επίσης πρόθυμος να σκοτώσει εχθρούς για εκδίκηση ή για να αποκτήσει περισσότερη δύναμη. Ο Tommy διακατέχεται από εφιαλτικές αναμνήσεις από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και από τον θάνατο της συζύγου του, Grace (Annabelle Wallis).

Πρακτικά, ενσαρκώνει την “εικόνα” των Peaky Blinders, αλλά και την εμφάνιση και τις βασικές φιλοσοφίες της πραγματικής συμμορίας.

Παρόλα αυτά, ο ήρωας της σειράς διαπνέεται από μια παράνοια και ευαλωτότητα που εμποτίζει τη δραματουργία και δίνει στη τηλεοπτική συμμορία ένα βάθος που δεν αντιστοιχή στη πραγματική συμμορία του Μπέρμιγχαμ.

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ Ή ΜΑΛΛΟΝ, ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ

Μια φορά κι έναν καιρό λοιόν, οι Peaky Blinders της πραγματικής ζωής, απασχολούσαν όντως πρωτοσέλιδα εφημερίδων στο Μπέρμιγχαμ και ήταν γνωστοί για το στυλ τους.

Ο ίδιος ο δημιουργός της σειράς, Steven Knight, είχε δηλώσει στο History Channel πως δημιούργησε τη σειρά βασιζόμενος στις ιστορίες του πατέρα του για άντρες που ήταν “άψογα ντυμένοι, φορώντας καπέλα και είχαν πάντα όπλα στις τσέπες τους”. Στη πραγματικότητα, οι Peaky Blinders κυριάρχησαν με τη δράση τους τη δεκαετία του 1890, αρκετά χρόνια δηλαδή πριν τη “δράση” τους στη τηλεοπτική τους μεταφορά. Στο Μπέρμιγχαμ της εποχής, η φτώχεια και η οικονομική ύφεση είχαν φέρει στην επιφάνεια διάφορες αντιμαχόμενες συμμορίες που προσπαθούσαν να επικρατήσουν.

Το οργανωμένο έγκλημα άνθιζε παράλληλα στη Νέα Υόρκη. Οι εγκληματίες του Μπέρμιγχαμ ήταν κυρίως νεαροί άνδρες που έπαιζαν τυχερά παιχνίδια και λήστευαν για να τα βγάλουν πέρα, ενώ χρησιμοποιούσαν βία για να εξασφαλίσουν ένα ορισμένο “αξίωμα” εξουσίας. Τα ίχνη των Blinders εντοπίζονται μάλιστα από το 1870. Σύμφωνα με την ιστορικό Barbara Weinberger, η συμμορία πρωτοεμφανίστηκε μέσα από τα αντι-ιρλανδικά αισθήματα της εποχής, που βοήθησαν στη στρατολόγηση μελών.

Μέχρι τη δεκαετία του 1890, η υποκουλτούρα των συμμοριτών, συνδέθηκε με ένα συγκεκριμένο στυλ: Καπέλα bowler-style, μυτερά και κατεβασμένα στο μέτωπο, απ’ όπου προήλθε και ο όρος “Peaky Blinders”. Το “Blinders” ίσως σχετίζεται και με την ίδια την εγκληματική τους δράση, με θύματά τους δηλαδή που τυφλώθηκαν, ωστόσο όποια κι αν είναι η αλήθεια, το γεγονός είναι πως έκαναν αίσθηση άμα τη εμφανίσει τους.

DIRTY SLOGGERS

Επειδή οι Peaky Blinders της πραγματικής ζωής ήταν γνωστοί ως προερχόμενοι από την κατώτερη, εργατική τάξη, το ξεχωριστό τους στυλ συμβόλιζε το τι θα ήθελαν να φοράνε και το στάτους που διεκδικούσαν.

Επιπλέον, οι αληθινοί Peaky Blinders αποτελούνταν από διάφορες συμμορίες και ήταν κάθε άλλο παρά μία και μοναδική οικογένεια παρανόμων. Εγκληματίες όπως ο Thomas Gilbert έκαναν το “label” να είναι τόσο χαρακτηριστικό για την πόλη του Μπέρμιγχαμ. Πρακτικά, ήταν “οικογένεια” μόνο υπό την έννοια του ανήκειν στην ίδια ομάδα παρανόμων, χωρίς να μοιράζονται κοινό αίμα ή να διέπονται από κάποιον κώδικα τύπου “ομερτά” όπως οι γκάνγκστερς στο Sopranos και στις ταινίες του Godfather.

Με την πάροδο του χρόνου, οι Peaky Blinders στην πραγματική ζωή άρχισαν να αναφέρονται στους εαυτούς τους ως “sloggers”, εκείνους δηλαδή που έχουν διαμορφωθεί ως τέτοιοι από τη φτώχεια, την ανέχεια και τις παραγκουπόλεις. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η συμμορία διατηρούσε την ίδια εμφάνιση και τις ίδιες εγκληματικές δραστηριότητες αλλά κυρίως από ανάγκη, και χωρίς οργανωμένο σχέδιο για να αποκτήσουν τεράστια δύναμη στο Μπέρμιγχαμ. Οι πραγματικές συμμορίες Peaky Blinders διαλύθηκαν σιγά-σιγά λόγω της διείσδυσης των νέων της εποχής στον αθλητισμό, στις τέχνες και σε άλλες δραστηριότητες μακριά από το έγκλημα. Σταδιακά, η ίδια η ζωή ξεπέρασε τους πιο μεγάλους ηλικιακά Blinders που περιθωριοποιήθηκαν κατά την εποχή που τοποθετείται χρονικά το τηλεοπτικό show.

Ο KEVIN MOONEY ΚΑΙ ΟΙ BIRMINGHAM BOYS

Από εκεί και πέρα ο Tommy Shelby είναι πιθανότατα βασισμένος στον Kevin Mooney, που έγινε γνωστός και ως Thomas Gilbert, ο οποίος συνήθιζε να αλλάζει επώνυμο αρκετές φορές. Στο απόγειο της δύναμης της πραγματικής συμμορίας, ο Thomas Gilbert ήταν ο αρχηγός.

Η αληθινή ιστορία πίσω από τα εγκλήματα των Peaky Blinders δεν είναι τόσο συγκλονιστική όσο το show. Για παράδειγμα, ο Harry Fowles, ή “Baby-faced Harry”, είχε συλληφθεί για κλοπή ενός… ποδηλάτου. Παρόμοιο έγκλημα είχε διαπράξει και ο “συνέταιρός” του, Stephen McNickle. Ακόμη, ο πρώτος που αναφέρθηκε ως Peaky Blinder, ήταν ένας συμμορίτης ονόματι Henry Lightfoot. Ο Henry πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που πραγματεύεται και η ιστορία του Thomas Shelby.

Άλλα πραγματικά μέλη των Peaky Blinders περιλαμβάνουν τους Earnest Haynes, Stephen McNickle και Billy Kimber. Ο Haynes φυλακίστηκε για διάρρηξη σε σπίτι και έμεινε στη φυλακή για ένα μήνα. Ο Billy Kimber είναι ένας από τους μοναδικούς χαρακτήρες της πραγματικής ζωής που εμφανίζεται και στη τηλεοπτική σειρά και τον υποδύεται ο ηθοποιός Charlie Creed-Miles.

Αφού μπήκε στους Peaky Blinders, ο Billy δημιούργησε τους Birmingham Boys. Στη σειρά ο Kimber εμφανίζεται ως αντίπαλος του Tommy, ωστόσο στη πραγματικότητα οι Birmingham Boys ξεπέρασαν τους Blinders τη δεκαετία του 1910. Στην πραγματικότητα, ο Kimber δεν δολοφονήθηκε από τον Tommy, αλλά πέθανε πέθανε το 1942 σε ένα γηροκομείο.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΣΑΠΛΙΝ

Η οικογένεια Shelby των Peaky Blinders δεν έζησε στο Μπέρμιγχαμ, ωστόσο άλλα ιστορικά πρόσωπα που εμφανίζονται στη σειρά, έζησαν στη πόλη. Παράδειγμα είναι ο Τσάρλι Τσάπλιν που “εμφανίζεται” στη 2η σεζόν του Peaky Blinders, κάτι που είναι λογικό επειδή ο πραγματικός Τσάρλι Τσάπλιν ήταν πράγματι ντόπιος του Μπέρμιγχαμ με ανατροφή Τσιγγάνων.

Η κόρη του “Σαρλό” άλλωστε, Βικτόρια, είχε βρει ένα γράμμα από φίλο του πατέρα της που έγραφε σε εκείνον πως είχε έρθει στον κόσμο “σε ένα τροχόσπιτο που ανήκε στη Βασίλισσα των Τσιγγάνων η οποία ήταν θεία μου. Γεννήθηκες στο Μπλακ Πατς του Σμέθουικ, κοντά στο Μπέρμιγχαμ”.

Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός Τσάπλιν θα γνώριζε πλήρως ότι οι Peaky Blinders έφτασαν στην ακμή τους, δεκαετίες πριν. Στην 6η σεζόν του Peaky Blinders η Lizzie Shelby (Natasha O’Keefe) φωνάζει σε μια ομάδα παιδιών να προσέξουν μη χαλάσουν έναν προβολέα ταινιών επειδή ήταν δώρο από τον ίδιο τον Τσάρλι Τσάπλιν.

Κι άλλοι εχθροί του Tommy στο Peaky Blinders είναι πραγματικά ιστορικά πρόσωπα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο αρχηγός των Birmingham Boys, Billy Kimber, ήταν ένας γκάνγκστερ της εποχής, όπως και ο Charles “Darby” Sabini, ο οποίος ήταν ένας εγκληματίας από το Λονδίνο που ήλεγχε τις ιπποδρομίες. Μεταξύ τους αυτοί οι δύο ήταν εχθροί.

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΟΣΒΑΛΝΤ ΜΟΣΛΙ ΚΑΙ Ο… JOSEPH KENNEDY SR.

Ακόμη, στη 5η σεζόν του Peaky Blinders, ο Tommy Shelby συνάπτει μια συνεργασία με τον Oswald Mosley (Sam Claflin). Ο Oswald Mosley όντως σχημάτισε τη Βρετανική Ένωση Φασιστών, αλλά το έπραξε το 1932 και όχι το 1929 όπως αναφέρεται στη σειρά. Αν και δεν υπήρξε απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του, το 1940 παραλίγο να σκοτωθεί εν μέσω Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Mosley επιζεί από την 5η σεζόν των Peaky Blinders και το σκηνικό της σεζόν 6 των Peaky Blinders που φτάνει στο 1933, θα ταίριαζε χρονικά με μεγαλύτερη ακρίβεια στο πραγματικό πολιτικό χρονοδιάγραμμά του και την άνοδό του.

Ο αληθινός Oswald Mosley πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Μαζί με τον Mosley, άλλες πραγματικές πολιτικές προσωπικότητες έχουν εμφανιστεί στο Peaky Blinders, με πιο αξιοσημείωτο τον Winston Churchill που έχει μια ενδιαφέρουσα σχέση με τον φανταστικό Tommy Shelby.

Αληθινό πρόσωπο είναι και ο Jack Nelson, ο οποίος επανέρχεται στην έκτη σεζόν και εμπλέκεται με τις συμμορίες της Βοστόνης. Μάλιστα, ο χαρακτήρας του Uncle Jack βασίζεται στον Joseph Kennedy Sr., ναι, στον πατέρα του JFK. Εδώ ο δημιουργός του show, Steven Knight, αποφάσισε να “αξιοποιήσει” τις φήμες για τον πατέρα του JFK οι οποίες διαψεύδονται από πολλούς ιστορικούς, ωστόσο όχι στην ακεραιότητά τους. Σίγουρα, ασχολήθηκε με κάποιες ύποπτες συναλλαγές, κερδίζοντας χρήματα στη Wall Street μέσω αμφίβολων πρακτικών που αφήνουν περιθώρια στη “φαντασία”.

Ενώ ο Τζόζεφ Κένεντι ο πρεσβύτερος δεν έγινε ποτέ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών όπως ο γιος του, είχε ισχυρές διασυνδέσεις με τον Λευκό Οίκο και γνώριζε καλά τον πρόεδρο Ρούσβελτ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκιοσμίου Πολέμου, ο Κένεντι έγινε πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ανακλήθηκε για τις αντιβρετανικές δηλώσεις του και τη συμπάθειά του για τους Γερμανούς και τους Ναζί, καθιστώντας έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να εργαστεί μαζί με τον Όσβαλντ Μόσλεϊ.

Συγκεκριμένα, ο Τζόζεφ Κένεντι, από την θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Λονδίνο τάχθηκε κατά του πολέμου με την Γερμανία επιχειρώντας μέχρι και τις αρχές του 1940 να συναντηθεί με τον Χίτλερ χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση της αμερικανικής ηγεσίας. Η στάση του αυτή σε συνδυασμό με δηλώσεις του σε εφημερίδες ότι “ο πόλεμος κατά του φασισμού δεν είναι πόλεμος για την δημοκρατία”, οδήγησε, στις 22 Οκτωβρίου 1940, στην αντικατάστασή του.

δεν έκρυβαν ξυράφια στα καπέλα τους

Η 5η σεζόν του Peaky Blinders παρουσιάζει επίσης τον ναρκέμπορο Brilliant Chang ο οποίος κάνει μια συμφωνία διανομής οπίου με τον Tommy. Η αληθινή ιστορία πίσω από τον Brilliant Chang είναι ότι διηύθυνε ένα κινέζικο εστιατόριο στο Μπέρμιγχαμ και δημοσίως αναφερόταν ως ο “βασιλιάς του οπίου”.

Κάτι σαν τον Walter White της εποχής.

Ακόμα κι αν οι Peaky Blinders της πραγματικής ζωής δεν είχαν μεγάλη επιρροή στην κοινωνία του Μπέρμιγχαμ, η τηλεοπτική σειρά προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που εστιάζει στο “τι θα μπορούσε να είχε γίνει”.

Οι περισσότεροι ιστορικοί, αν όχι όλοι, αναφέρουν ότι οι πραγματικοί Peaky Blinders δεν έκρυβαν ξυράφια στα καπέλα τους, ενώ πολλοί έχουν αναφέρει πως ο Knight και η σκηνοθετική ομάδα του, δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται πολύ καλά τη γλώσσα και τις συνήθειες των Ρομά της εποχής.

PEAKY BLINDERS: TO NETFLIX ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΣΕΖΟΝ

Την ημερομηνία κυκλοφορίας της 6ης σεζόν του “Peaky Blinders” ανακοίνωσε πάντως και επισήμως το Netflix.

Η δημοφιλής σειρά με πρωταγωνιστή τον Cillian Murphy, ως αρχηγό της οικογένειας Σέλμπι, θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουνίου.

Η 6η σεζόν πρόκειται -όπως ήδη αναφέραμε- να είναι η τελευταία σεζόν της επιτυχημένης σειράς, αν και ετοιμάζεται και μια κινηματογραφική μεταφορά, η παραγωγή της οποίας θα ξεκινήσει το 2023.

Από την τελευταία σεζόν λείπει φυσικά ένας κρίσιμος χαρακτήρας: αυτός της θείας Πόλυ, την οποία υποδύθηκε η Helen McCrory, η οποία πέθανε ξαφνικά από καρκίνο τον περασμένο Απρίλιο.

“Νομίζω ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη σεζόν μια ξεχωριστή σειρά και έχουμε δεσμευτεί να δουλέψουμε σκληρά. Νομίζω ότι οι φανς θα είναι ευχαριστημένοι!” δήλωσε στο Variety ο Murphy.

Σχολιάζοντας την απουσία της τηλεοπτική θείας Πόλυ σημείωσε πως “η παρουσία της ίδιας και του χαρακτήρα της εξακολουθούν να γίνονται αισθητές στη σειρά και είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος του ταξιδιού του Τόμι. Θα είναι διαφορετικά χωρίς αυτήν. Απλώς δεν θα είναι το ίδιο. Έχω μιλήσει για το πόσο εκπληκτική ήταν ως ηθοποιός και ως άνθρωπος και είναι μια τεράστια απώλεια για όλη τη κινηματογραφική κοινότητα και όχι μόνο για τη δική μας σειρά. Ελπίζω μόνο ότι η νέα σεζόν θα ανταποκρίνεται στη μνήμη της” σημείωσε.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
news247.gr

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button