STORIES

Ο «ματωμένος» Άγιος Βαλεντίνος του Αλ Καπόνε

Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 1929 όταν ένας ματωμένος Άγιος Βαλεντίνος έγινε η αρχή της πτώσης του μαφιόζου Αλ Καπόνε. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον μεγάλο του αντίπαλο που οδήγησε σε αιματοχυσία.

Τέτοια μέρα το 1929 ο πανίσχυρος ιταλοαμερικανός αρχιμαφιόζος Αλ Καπόνε αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον μεγάλο αντίπαλό του τον Ιρλανδό Μπαγκς Μοράν, βάφοντας με αίμα το χιονισμένο Σικάγο.

neratzoulis neo

Εν μέσω της ποτοαπαγόρευσης που ίσχυε τότε στις ΉΠΑ, χιλιάδες άτομα στρέφονταν στους μαφιόζους της εποχής για να προμηθευτούν αλκοόλ. Ο Αλ Καπόνε με τη συμμορία του κυριαρχούσε στο νότιο τμήμα του Σικάγο ενώ ο Μοράν στο βόρειο όπου μάλιστα είχε τον έλεγχο των καζίνο και της πορνείας.

Το σχέδιο για την εξόντωση του Μοράν ήταν απλό. Θα του έκλειναν ένα ραντεβού σε μέρος της επιλογής του, με δόλωμα ένα φορτίο ακριβού καναδικού ουίσκι. Οι άνθρωποι του Καπόνε θα ήταν μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς θα αναλάμβαναν τη διεκπεραίωση της εκτέλεσης.

bakaliko lagos

Ο Μοράν με τη συμμορία του ξεγελάστηκαν και η συνάντηση κλείστηκε για τις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου σε μια αποθήκη στο Σικάγο.

Επτά άνδρες του Μοράν έφτασαν πριν από τις 10:30 για να συναντήσουν το εισερχόμενο φορτηγό και μπήκαν στην αποθήκη. Είχαν πιαστεί στη φάκα.

Πέντε άνδρες του Καπόνε έφθασαν στην ώρα τους με μαύρη Cadillac, που έμοιαζε πολύ με περιπολικό. Οι τρεις ήταν ντυμένοι αστυνομικοί και οι άλλοι δύο με πολιτικά. Μπήκαν στην αποθήκη και τους γάζωσαν όλους.

Άμεσα ένας από τους γείτονες που άκουσε τους πυροβολισμούς, περπάτησε προς το γκαράζ και άνοιξε την πόρτα. Εντοπίζει ακρωτηριασμένα σώματα στο πάτωμα ενώ έντονη ήταν η μυρωδιά του αίματος. Ο σκύλος ενός εκ των θυμάτων, γάβγιζε σαν τρελός.

Οι δράστες είχαν διαφύγει, ενώ κάποιοι γείτονες τους είχαν δει.

Όταν έφτασαν οι πραγματικοί αστυνομικοί, ένας εκ της συμμορίας του Μοράν ήταν ακόμα ζωντανός, παρά το γεγονός ότι είχε φάει 22 σφαίρες.

Αρνήθηκε να πει ποιος το έκανε, και πέθανε στο νοσοκομείο, πιστός στον κώδικα τιμής των κλεφτών.

Ο Μοράν σώθηκε από καθαρή τύχη, επειδή πήγε καθυστερημένα στο ραντεβού και όταν κατάλαβε ότι του την είχαν στήσει, φρόντισε να εξαφανιστεί.

Οι ειδήσεις για τη σφαγή στο Σικάγο είχαν εξαπλωθεί μέσω τηλεφώνου και τηλεγράφου σε όλη τη χώρα. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες στις εφημερίδες θεωρήθηκαν από τις πιο βίαιες που εμφανίστηκαν ποτέ στον αμερικανικό τύπο.

Τοπικές αρχές, ομοσπονδιακοί αστυνομικοί και δημοσιογράφοι χτένισαν τη βόρεια πλευρά της πόλης, ψάχνοντας για τη μαύρη Cadillac των δολοφόνων, στην προσπάθεια τους να βγάλουν νόημα σε όλο αυτό που είχε συμβεί.

Ενώ η αστυνομία είχε σαφέστατες ενδείξεις ότι ο Αλ Καπόνε βρισκόταν πίσω από την επίθεση δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν καθότι διέθετε ισχυρό άλλοθι.

Βρισκόταν στη Φλόριντα για διακοπές. Ήταν τόσο σίγουρος για τον εαυτό του που παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα χωρίς δικηγόρο. Όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν για τον αρχιμαφιόζο όταν εκλήθη να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα οικονομικά του.

Με μεθοδικό τρόπο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που τον ερευνούσαν ξεσκέπασαν τη δράση του Αλ Καπόνε, που συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα για φοροδιαφυγή και έζησε ως το τέλος του στη φυλακή του Αλκατράζ.

Παράλληλα ο αντίπαλός του που έχασε τμήμα της συμμορίας του δεν μπόρεσε να ανακάμψει, βγήκε εκτός ανταγωνισμού. Τελικά συνελήφθη για ληστείες τραπεζών και πέθανε στη φυλακή μερικά χρόνια αργότερα.

Ο αμερικανός εισαγγελέας Τζορτζ Ε Τζόνσον, υπεύθυνος της ομοσπονδιακής προσπάθειας για να τοποθετηθεί ο Καπόνε πίσω από τα κάγκελα, χαρακτήρισε τη σφαγή ως «το πιο θεαματικό έγκλημα στην ιστορία των εγκλημάτων του Σικάγο».
Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button