Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Ο Αιγυπτιακός Φάρος των Χανίων

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Ο Αιγυπτιακός Φάρος στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων αποτελεί το στολίδι της πόλης, το πλέον φωτογραφημένο μνημείο της.

Αν και ονομάζεται «Αιγυπτιακός», κατασκευάστηκε από  Ενετούς, στα τέλη του 16ου αιώνα. Θεμελιώθηκε πάνω σε φυσικό βράχο και αρχικά, λειτουργούσε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Έχει ύψος 21 μέτρα και το φως του καλύπτει απόσταση επτά μιλίων. Είναι από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο που διασώζονται στις ημέρες μας.

Mechanical Solutions

Ο πύργος του Αιγυπτιακού Φάρου αποτελείται από τρία τμήματα. Η βάση είναι οκτάγωνη, το μεσαίο τμήμα δεκαεξάγωνο και το τρίτο κυκλικό. Το υλικό κατασκευής είναι της ίδιας προέλευσης και ποιότητας με αυτό που οι Ενετοί κατασκεύασαν τις οχυρώσεις της πόλης. Σε περίπτωση απειλής, οι Ενετοί έκλειναν την είσοδο του λιμανιού με μια αλυσίδα που έδενε στη βάση του Αιγυπτιακού Φάρου και έφτανε μέχρι το απέναντι Φρούριο Φιρκά.

Ο Αιγυπτιακός Φάρος ανακατασκευάστηκε από τους Αιγύπτιους στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν κυρίαρχοι της Κρήτης. Τότε κέρδισε το όνομα που τον «συνόδευσε» στους αιώνες και απέκτησε ένα από τα πλέον ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στυλ παγκοσμίως. Θυμίζει μιναρέ ως προς τη μορφή του και ως προς την εσωτερική πέτρινη σκάλα, που οδηγεί στο μπαλκόνι με το γυάλινο πυργίσκο.

Το 1864 ο Αιγυπτιακός Φάρος περιήλθε στην δικαιοδοσία της Γαλλικής Εταιρίας Οθωμανικών Φάρων και λειτούργησε με κατοπτρικό φωτιστικό μηχάνημα. Στο τέλος της τουρκικής κατοχής κατασκευάστηκε σκάλα στην ανατολική πλευρά, στην είσοδο του πύργου. Το περιμετρικό πέτρινο στηθαίο της βάσης και το οκταγωνικό φυλάκιο με το μικρό τρούλο είναι νεότερες κατασκευές.

Ο Αιγυπτιακός φάρος είναι «φανός λιμένος» και αποτελείται μόνο από τον πύργο του Φάρου, χωρίς κατοικία φαροφύλακα. Κι αυτό γιατί βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή οπότε δεν ήταν απαραίτητη η επίβλεψη της λειτουργίας από κάποιον ειδικό.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button