Τετάρτη, 12 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήSTORIESΟ Αιγυπτιακός Φάρος των Χανίων

Ο Αιγυπτιακός Φάρος των Χανίων

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Ο Αιγυπτιακός Φάρος στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων αποτελεί το στολίδι της πόλης, το πλέον φωτογραφημένο μνημείο της.

Αν και ονομάζεται «Αιγυπτιακός», κατασκευάστηκε από  Ενετούς, στα τέλη του 16ου αιώνα. Θεμελιώθηκε πάνω σε φυσικό βράχο και αρχικά, λειτουργούσε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Έχει ύψος 21 μέτρα και το φως του καλύπτει απόσταση επτά μιλίων. Είναι από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο που διασώζονται στις ημέρες μας.

mechanical adv 2021

Ο πύργος του Αιγυπτιακού Φάρου αποτελείται από τρία τμήματα. Η βάση είναι οκτάγωνη, το μεσαίο τμήμα δεκαεξάγωνο και το τρίτο κυκλικό. Το υλικό κατασκευής είναι της ίδιας προέλευσης και ποιότητας με αυτό που οι Ενετοί κατασκεύασαν τις οχυρώσεις της πόλης. Σε περίπτωση απειλής, οι Ενετοί έκλειναν την είσοδο του λιμανιού με μια αλυσίδα που έδενε στη βάση του Αιγυπτιακού Φάρου και έφτανε μέχρι το απέναντι Φρούριο Φιρκά.

apostolakis adv 2

Ο Αιγυπτιακός Φάρος ανακατασκευάστηκε από τους Αιγύπτιους στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν κυρίαρχοι της Κρήτης. Τότε κέρδισε το όνομα που τον «συνόδευσε» στους αιώνες και απέκτησε ένα από τα πλέον ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στυλ παγκοσμίως. Θυμίζει μιναρέ ως προς τη μορφή του και ως προς την εσωτερική πέτρινη σκάλα, που οδηγεί στο μπαλκόνι με το γυάλινο πυργίσκο.

Το 1864 ο Αιγυπτιακός Φάρος περιήλθε στην δικαιοδοσία της Γαλλικής Εταιρίας Οθωμανικών Φάρων και λειτούργησε με κατοπτρικό φωτιστικό μηχάνημα. Στο τέλος της τουρκικής κατοχής κατασκευάστηκε σκάλα στην ανατολική πλευρά, στην είσοδο του πύργου. Το περιμετρικό πέτρινο στηθαίο της βάσης και το οκταγωνικό φυλάκιο με το μικρό τρούλο είναι νεότερες κατασκευές.

Ο Αιγυπτιακός φάρος είναι «φανός λιμένος» και αποτελείται μόνο από τον πύργο του Φάρου, χωρίς κατοικία φαροφύλακα. Κι αυτό γιατί βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή οπότε δεν ήταν απαραίτητη η επίβλεψη της λειτουργίας από κάποιον ειδικό.

zygos gif 2020b
wind one adv
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble