ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
STORIES

«Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» | Το κόμμα του …Γιώργου Παπανδρέου!!!

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.) είναι ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα του χώρου της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, το οποίο ιδρύθηκε το 2015.

Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Α. Παπανδρέου. Από το 2018 αποτελεί συνιστώσα του Κινήματος Αλλαγής.

“ΧΡΥΣΟΣ

Το κόμμα εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων από δύο βουλευτές, μέσω του Κινήματος Αλλαγής.

Η ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών ανακοινώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2015, από τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρώην πρωθυπουργό. Στο κόμμα προσχώρησαν πέντε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Κεδίκογλου, Μωραΐτης, Σαχινίδης, Σηφουνάκης, Τριαντάφυλλος) κι ένας ανεξάρτητος (Αηδόνης), οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Πετσάλνικος και Μιχάλης Καρχιμάκης, ενώ ακολούθησε και ένας σημαντικός αριθμός κομματικών μελών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέλαβε o Γιώργος Πεταλωτής.

“IN_AND_OUT

Η ίδρυση του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. ήταν αποτέλεσμα έντονων διαφωνιών στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταξύ του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου Στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χαρακτήρισαν την πράξη αυτή «ανήθικη» και «προσωπική φιλοδοξία», ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για «λύτρωση» και όχι για «διάσπαση».

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του ίδιου μήνα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε υποψηφιότητα στις εκλογικές περιφέρειες Αχαΐας και Β΄ Αθηνών, ενώ ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τοποθετήθηκε ο Ηλίας Κικίλιας, πρώην διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ.. Ωστόσο, αν και σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες τα ποσοστά του κόμματος ήταν αρκετά υψηλά, ξεπερνώντας και αυτά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο 3% προκειμένου να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Mechanical Solutions

Ενόψει των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συμμετείχε σε συνομιλίες με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Δημοκρατική Αριστερά για κοινή κάθοδο στις εκλογές, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν. Παράλληλα, διεξήχθη η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί ενόψει των εκλογών. Εκεί, αποφασίστηκε τελικά να μη συμμετάσχει στις εκλογές λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Μετά τις εκλογές το κόμμα συμμετείχε στις διεργασίες για την ενότητα του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα των διεργασιών αυτών, ήταν η ένταξη του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. στο σχηματισμό της Δημοκρατικής Συμαράταξης, διατηρώντας την οργανωτική του αυτοτέλεια, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στις διαδικασίες ίδρυσης του Κινήματος Αλλαγής.

Στις εθνικές εκλογές του 2019 μέσω του Κινήματος Αλλαγής εξέλεξε δύο βουλευτές, τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αχαΐα και τον Χάρη Καστανίδη στην Α΄ Θεσσαλονίνης.

Η δεκαεξασέλιδη ιδρυτική διακήρυξη, με την υπογραφή των 252 ιδρυτικών μελών του κινήματος, αναφέρεται στην αποτυχία των σημερινών εθνών-κρατών στο να εξανθρωπίσουν την παγκοσμιοποίηση και το διεθνές κεφάλαιο και την αδυναμία ελέγχου και ρύθμισής του. Επιπλέον, κατακρίνει τη συντηρητική πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως εισήγαγε μια διαιρετική αφήγηση περί «καλών» και «κακών» κρατών μελών, αντί να αναγνωρίσει τις ατέλειες και προβλήματα του ευρωσυστήματος και να θεωρήσει εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτές των ευρωομολόγων. Ως καθοριστικό ρόλο προς εύρεση λύσης προτείνει τη δημιουργία μιας προοδευτικής, σοσιαλιστικής, οικολογικής Ευρώπης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button