Η γενοκτονία των Αρμενίων και το κίνημα της διασποράς

25

Τρία χρόνια, 1,5 εκ. νεκροί, τουλάχιστον 60.000 σοροί σε μαζικό τάφο, μαζικές συλλήψεις και απελάσεις, αναρίθμητες ανθρώπινες τραγωδίες… Αυτά είναι τα ψυχρά νούμερα της συστηματικής εκστρατείας εξολόθρευσης των Αρμενίων που ζούσαν στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την περίοδο 1915-1917. Συνολικά στα εδάφη της φιλοξενούνταν 2.133.190 Αρμένιοι το 1914 και το 1922 ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε μόλις 387.800 ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, οι μαρτυρίες, τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα βρίσκουν μέχρι σήμερα ισχυρούς αρνητές της Γενοκτονίας.

Οι Αρμένιοι ζούσαν διαμοιρασμένοι σε εδάφη της Ρωσικής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από τα τέλη του 19ου αιώνα είχαν στοχοποιηθεί ως «αποσχιστές» από το παλάτι των Σουλτάνων και οι διωγμοί δεν ήταν άγνωστες για τη μειονότητα ενώ πρώτος σταθμός στη γενοκτονία των Αρμενιών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι μαζικές σφαγές στο Σασούν, το 1894.

Οι αρχές του 20ου αιώνα έφεραν την ανάδυση του εθνικισμού, ο οποίος βρήκε στέγη και στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Νεότουρκοι επικράτησαν το 1908 αλλά παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τη βελτίωση της θέσης των χριστιανών οι οποίοι καταπιέζονταν, η πραγματικότητα τις διέψευσε. Μόλις το 1909 ήρθαν νέοι διωγμοί στα Άδανα. Ακόμη και αυτή όμως μόνο ο προάγγελος όσων θα ακολουθούσαν.

Οι δυο αυτοκρατορίες που «φιλοξενούσαν» μειονότητες Αρμενίων, Οθωμανική και Ρωσική, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σε αντίπαλα στρατόπεδα και η ανησυχία της πρώτης πως η δεύτερη υποδαυλίζει τις αποσχιστικές τάσεις που «έβλεπε» η δεύτερη στη μειονότητα, εντάθηκαν.

Η γενοκτονία των Αρμενίων έμεινε ατιμώρητη – κυρίως εξαιτίας των συμμαχιών που είχαν διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο- ενώ εκτιμάται πως προετοίμασε το έδαφος για το Ολοκαύτωμα από το ναζιστικό καθεστώς.

Η Τουρκία δεν παραδέχθηκε ποτέ πως ο σφαγιασμός των Αρμενίων συνιστά «γενοκτονία», αμφισβητεί πως εκτελέστηκαν 1,5εκατ. άνθρωποι και υποστηρίζει πως οι νεκροί ανήλθαν σε περίπου 300.000 και πάντα στο πλαίσιο μίας επιχείρησης καταστολής μόνο όσων «συνεργάστηκαν» με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην ανατολική Τουρκία.