STORIES

Η αίτηση χάριτος του Αδόλφου Αϊχμαν

Ο Αδόλφος Αϊχμαν, ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, που κόστισε τη ζωή σε 6 εκατομμύρια Εβραίους, Ρομά και πολλούς άλλους, προσπάθησε να πείσει το ισραηλινό δικαστήριο που τον δίκαζε ότι ήταν αθώος των ειδεχθών πράξεων για τις οποίες κατηγορείτο.

Αυτό προκύπτει από έγγραφα που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας επ’ ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Στην αίτηση χάριτος που απέστειλε στον τότε πρόεδρο του Ισραήλ, Γιτζάκ Μπεν-Ζβι, ο Αϊχμαν έγραφε ότι ήταν αθώος, καθώς απλώς ακολουθούσε εντολές, και κατά συνέπεια δεν έφερε ευθύνη για τις εφιαλτικές θηριωδίες που έγιναν εναντίον των Εβραίων. Ο Αδόλφος Αϊχμαν καταδικάστηκε στην Ιερουσαλήμ και εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού το 1962.

caffeine adv2020b

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν επεσήμανε ότι «ούτε μία στιγμή καλοσύνης δεν σπαταλήθηκε σε όλους αυτούς που υπέφεραν από το απόλυτο Κακό του Αϊχμαν. Για όλους αυτούς η φρίκη δεν ήταν κοινότοπη, ήταν επώδυνη και πολύ απτή. Δολοφόνησε ολόκληρες οικογένειες και εξόντωσε ένα έθνος.

Το Κακό είχε πρόσωπο, είχε φωνή, και η κρίση ενάντια σε αυτό το Κακό ήταν δίκαιη. Από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα διαφαίνεται ότι ο Αϊχμαν πίστευε ότι οι Ισραηλινοί δικαστές που χειρίστηκαν την υπόθεση έκαναν ένα σημαντικό σφάλμα, δεν μπόρεσαν να νιώσουν ενσυναίσθηση τόσο για τη χρονική στιγμή όσο και για την κατάσταση στην οποία βρέθηκα κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου.

neratzoulis neo

Αποποίηση ευθυνών

Ο ίδιος προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη και έγραφε στον πρόεδρο του Ισραήλ Γιτζάκ Μπεν-Ζβι: Δεν είναι αλήθεια ότι εγώ ήμουν εγώ διώκτης των Εβραίων, αλλά πάντα ενεργούσα κατόπιν εντολής.

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο Αϊχμαν διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη Διάσκεψη της Βάνζεε, το 1942, κατά την οποία οι ναζί αποφασίσαν και σχεδίασαν την εξολόθρευση του ευρωπαϊκού εβραϊκού στοιχείου. Στην αίτηση χάριτος, μάλιστα, ο Αϊχμαν αναφέρεται στην φρίκη που είδε με τα μάτια του.

Αποστρέφομαι ως το μεγαλύτερο των εγκλημάτων τη θηριωδία εναντίον των Εβραίων και πιστεύω ότι είναι σωστό οι εμπνευστές αυτών των ειδεχθών πράξεων να δικαστούν τώρα και στο μέλλον και προσέθετε: Δεν ήμουν, όμως, ηγέτης, και έτσι δεν νιώθω ενοχή.

Ο Αϊχμαν, αξίζει να σημειωθεί, απέδρασε από στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατάφερε να φθάσει στην Αργεντινή το 1950. Εκεί έζησε μέχρι που συνελήφθη από πράκτορες της Μοσάντ στο Μπουένος Αϊρες, το 1960, και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για να δικαστεί.

Τέλος, χθες επρόκειτο να δοθούν στη δημοσιότητα και άλλα σχετικά έγγραφα, όπως η αίτηση για επιείκεια της συζύγου του Αϊχμαν, Βέρα, και των πέντε αδελφών του, αλλά και η επιστολή του Ισραηλινού προέδρου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία απορρίπτει την αίτηση χάριτος.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button