Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

«Black Friday»: Τι σχέση έχουμε εμείς με αυτήν την χαζο-Αμερικανιά; – Εχουμε εμείς «Ημέρα των Ευχαριστιών»;

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Η μαύρη Παρασκευή είναι ένα ανεπίσημο όνομα για την ημέρα που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες (την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου), η οποία θεωρείται η αρχή της εποχής των Χριστουγέννων από το 1952.

Οι περισσότεροι μεγάλοι λιανοπωλητές ανοίγουν πολύ νωρίς κατά τη διάρκεια μιας νύχτας και για να προσφέρουν διαφημιστικές πωλήσεις. Η μαύρη Παρασκευή δεν είναι επίσημη αργία, αλλά η Καλιφόρνια και ορισμένα άλλα κράτη τηρούν την Ημέρα μετά τις Ημέρες των Ευχαριστιών ως διακοπές για τους υπαλλήλους της κρατικής κυβέρνησης, μερικές φορές αντί άλλων ομοσπονδιακών εορτών όπως είναι η Ημέρα του Κολόμβου.

Mechanical Solutions

Πολλοί μη λιανικοί υπάλληλοι και σχολεία έχουν τόσο την ημέρα των ευχαριστιών όσο και την επόμενη Παρασκευή, η οποία, μαζί με το επόμενο τακτικό Σαββατοκύριακο, το κάνει ένα σαββατοκύριακο τεσσάρων ημερών, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των πιθανών αγοραστών.

Έχει συνηθισθεί η πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών του έτους από το 2005, αν και οι ειδησεογραφικές αναφορές, οι οποίες τότε ήταν ανακριβείς, την χαρακτήρισαν ως την πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών του έτους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρόμοιες ιστορίες επανεμφανίζονται κάθε χρόνο σε αυτή τη χρονική στιγμή, παρουσιάζοντας την υστερία και την έλλειψη αποθέματος, δημιουργώντας μια κατάσταση θετικής ανάδρασης.

Το 2014, ο όγκος των δαπανών στη Μαύρη Παρασκευή υποχώρησε για πρώτη φορά από την ύφεση του 2008. Τα 50,9 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν κατά τη διάρκεια του τετραήμερου σαββατοκύριακου της μαύρης Παρασκευής, μειωμένα κατά 11% από το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η οικονομία των ΗΠΑ δεν ήταν σε ύφεση. Η παραλλαγή των Χριστουγέννων έχει αναφερθεί ως παράγοντας της εξασθένησης της σημασίας της Μαύρης Παρασκευής, καθώς πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης τώρα απλώθηκαν τις προσφορές τους σε ολόκληρους μήνες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου αντί να τις συγκεντρώσουν σε μία ημέρα αγορών ή ένα Σαββατοκύριακο.

Οι πρώτες ενδείξεις της φράσης «Μαύρη Παρασκευή» που υποβλήθηκαν την ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών σε ένα εμπορικό πλαίσιο υποδηλώνουν ότι ο όρος προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια, όπου χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη βαριά και καταστροφική κυκλοφορία πεζών και οχημάτων που θα συνέβαινε την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτή η χρήση χρονολογείται τουλάχιστον στο 1961. Περισσότερο από είκοσι χρόνια αργότερα, καθώς η φράση έγινε πιο διαδεδομένη, μια δημοφιλής εξήγηση έγινε ότι αυτή τη μέρα αντιπροσώπευε το σημείο στο έτος κατά το οποίο οι λιανοπωλητές αρχίζουν να αποκομίζουν κέρδος, “να είναι” στο μαύρο “.

Για πολλά χρόνια, ήταν κοινό για τους λιανοπωλητές να ανοίξουν στις 6:00 π.μ., αλλά στα τέλη του 2000 πολλοί είχαν φουσκώσει στις 5:00 ή στις 4:00. Αυτό έγινε σε ένα νέο άκρο το 2011, όταν για πρώτη φορά άνοιξαν μερικά βράδια αρκετοί λιανοπωλητές (συμπεριλαμβανομένων των Target, Kohl, Macy, Best Buy και Bealls).

Το 2012, η ​​Walmart και αρκετοί άλλοι λιανοπωλητές ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν τα περισσότερα από τα καταστήματά τους στις 8:00 μ.μ. στην Ημέρα των Ευχαριστιών, προτρέποντας τις κλήσεις για μια παρέμβαση μεταξύ ορισμένων εργαζομένων.

Το 2014, καταστήματα όπως το JCPenney, το Best Buy και το Radio Shack άνοιξαν στις 5:00 μ.μ. την ημέρα των ευχαριστιών, ενώ τα καταστήματα όπως Target, Walmart, Belk και Sears άνοιξαν στις 6:00 μ.μ. την ημέρα των ευχαριστιών.

Τρία κράτη, το Ρόουντ Άιλαντ, το Μαίην και η Μασαχουσέτη, απαγορεύουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα καταστήματα κουτιών και τα πολυκαταστήματα να ανοίγουν την ημέρα των ευχαριστιών, εξαιτίας των κριτηρίων που αναφέρονται ως μπλε νόμοι.

Η απαγόρευση της Μασαχουσέτης να αναγκάσει τους εργαζόμενους να εργαστούν σε μεγάλες διακοπές δεν είναι ένας “μπλε νόμος” που βασίζεται στη θρησκεία, αλλά αποτελεί μέρος της κοινής ημέρας του νόμου για το υπόλοιπο του κράτους.

Ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στα καταστήματα να ανοίξουν την ημέρα των Ευχαριστιών αποτέλεσε αντικείμενο δημόσιας ακρόασης στις 8 Ιουλίου 2017.

Έχουν αναφερθεί αναφορές βίας μεταξύ αγοραστών στη μαύρη Παρασκευή. Από το 2006, έχουν αναφερθεί 7 θάνατοι και 98 τραυματισμοί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι κοινή για τους υποψήφιους αγοραστές να κατασκηνώσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών των Ευχαριστιών σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ένα μέρος μπροστά από τη γραμμή και έτσι μια καλύτερη ευκαιρία για να πάρει τα επιθυμητά στοιχεία. Αυτό συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια, όπως η χρήση προπανίου και γεννητριών στις πιο περίπλοκες περιπτώσεις και, γενικά, η παρεμπόδιση της πρόσβασης έκτακτης ανάγκης και των λωρίδων πυρκαγιάς, προκαλώντας τουλάχιστον μία πόλη να απαγορεύσει την πρακτική.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button