Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

5 μεγάλες προσωπικότητες που είναι «φακελωμένες» από το FBI

DROP Palermo TECH HUB

Όταν ακούμε τις λέξεις Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ή FBI, αμέσως σκεφτόμαστε μυστικές έρευνες, κατασκοπεία, μυστικές δολοφονίες και φυσικά φέρνουμε στο νου τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ ή οποιονδήποτε άλλο δημοφιλή χαρακτήρα ταινιών κατασκοπείας.

Ένα άτομο είναι συνήθως υπό έρευνα από το FBI για λόγους οι οποίοι, συνήθως, έχουν να κάνουν με την απειλή της εθνικής ασφάλειας. Μερικοί, ωστόσο, βρίσκονται στη βάση δεδομένων του FBI με εκτεταμένες αναφορές λόγω των δραστηριοτήτων που είχαν και θεωρήθηκαν «ύποπτες» από το FBI, όπως για παράδειγμα και οι πέντε διάσημες προσωπικότητες που ακολουθούν παρακάτω.

Mechanical Solutions

Στιβ Τζομπς

Τι «έκρυβε» πραγματαικά ο ο CEO της Apple, που πέθανε το 2011, στο δικό του iPhone; Στην ουσία, το FBI δεν ενδιαφερόταν για την τεχνολογία του, αλλά για το γεγονός ότι το πρόσωπό του εξεταζόταν για μία θέση στο Συμβούλιο Εξαγωγών του Προέδρου Τζορτζ Μπους, κάτι που απαιτούσε τον έλεγχο του ιστορικού του.

Η 200 σελίδων έκθεση του FBI περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση παράνομων ουσιών, όπως μαριχουάνα και LSD από τον Τζομπς κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων.

Τσάρλι Τσάπλιν

Αυτός ο σιωπηλός πρωταγωνιστής του βουβού κινηματογράφου προφανώς έκανε αρκετό «θόρυβο» για να δικαιολογηθεί ένα αρχείο 2.000 σελίδων στο FBI, το οποίο άνοιξε ο J. Edgar Hoover το 1922. Ο, αρκετά υπερβολικός έως και παρανοϊκός Hoover, πίστευε πάντα ότι ο Τσάπλιν, ο οποίος ήταν Βρετανός πολίτης, ήταν κομμουνιστής και πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Μάλιστα ήταν αρκετά πεπεισμένος ότι πρόκειται για απειλή ώστε να ενεργοποιήσει το βρετανικό ισοδύναμο του FBI, την MI5, να τον κατασκοπεύει. Μετά από ένα ταξίδι του στο Λονδίνο το 1952, ο Γενικός Εισαγγελές των ΗΠΑ εμπόδισε την επανένταξη του Τσάπλιν στις ΗΠΑ και έτσι ο ηθοποιός και η σύζυγός του μετακόμισαν μόνιμα στην Ελβετία, όπου και πέθανε 25 χρόνια αργότερα.

Γουόλτ Ντίσνεϊ

Ο δημιουργός του πιο διασκεδαστικού μέρους στον κόσμο είχε μια πολύ περίεργη και πολύπλοκη σχέση με το FBI , όπως περιγράφεται λεπτομερώς και στο 570 σελίδων αρχείο του.

Ο «πατέρας» του Μίκυ Μάους δεν ήταν ύποπτος για κάτι επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αντιθέτως, λειτουργούσε ως μυστικός πληροφοριοδότης, αναφέροντας στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών τα ονόματα των ανθρώπων στο Χόλιγουντ που πίστευε ότι είχαν σχέση με τον κομμουνισμό.

Ως αντάλλαγμα για τις πληροφορίες του Ντίσνεϊ, ο J. Edgar Hoover, διευθυντής του γραφείου εκείνη την εποχή, επέτρεψε στον παραγωγό να κινηματογραφεί στα κεντρικά γραφεία του FBI στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος ο Hoover «έβαζε χέρι» σε διάφορα σενάρια.

Αϊνστάιν

Έζησε πολύ πριν από την εποχή μας, οπότε αυτό που γνωρίζουμε πραγματικά για την ζωή του είναι ότι ο Αϊστάιν ήταν η ιδιοφυΐα που ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας και βρήκε το περίφημο αξίωμα της ισοδυναμίας μάζας και ενέργειας, της εξίσωσης που στην κυριολεξία άλλαξε τον κόσμο.

Ωστόσο, την εποχή που μεσουρανούσε στις επιστήμες προκάλεσε πολλές συζητήσεις και διαφωνίες προς το πρόσωπό του, κάτι που αποδεικνύεται και από την 1.800 σελίδων έκθεση του FBI.

Συγκεκριμένα σε αυτήν αναφέρεται ότι «Λαμβάνοντας υπόψη το ριζοσπαστικό του υπόβαθρο, αυτό το γραφείο δεν θα συνιστούσε την πρόσληψη του Δρ. Αϊνστάιν σε θέματα μυστικού χαρακτήρα, χωρίς πολύ προσεκτική έρευνα, καθώς φαίνεται απίθανο ένας άνθρωπος του ιστορικού του, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πιστός Αμερικανός πολίτης».

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, υποψιαζόντουσαν τον Αϊνστάιν για γερμανό κατάσκοπο. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ήταν γεννημένος στη Γερμανία και παρά τα επιτεύγματά του, το FBI ήταν έτοιμο να τον απελάσει εάν οι αναφορές του αποδεικνύονταν τελικά σωστές.

Μέριλιν Μονρόε

Δεδομένης της σύνδεσής της με συγκεκριμένα άτομα υψηλού προφίλ που είχαν ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και η Μέριλιν Μονρόε διέθετε το δικό της αρχείο στο FBI.

Έκπληξη, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι τα αρχεία της (ή τουλάχιστον, αυτά που κυκλοφόρησαν) δεν έχουν καμία σχέση με τους δύο άνδρες με τους οποίους φημιζόταν ότι διατηρούσε σχέσεις: τον πρώην πρόεδρο John F. Kennedy και τον αδελφό του Robert. Αντιθέτως, ο τρίτος σύζυγός της, ο θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ ήταν εκείνος που διατηρούσε εξέχουσα θέση στην έκθεσή της, καθώς είχε κομμουνιστικές διασυνδέσεις κατά την δεκαετία του 1940.

Ο φάκελός της, επίσης, κάνει αναφορά και στη σχέση της με τον Frederick Vanderbilt Field, έναν αριστερό πολιτικό ακτιβιστή από την πλούσια οικογένεια των Vanderbil. Τέλος, το αρχείο αναφέρει, επίσης, τον μυστηριώδη θάνατό της, με κάποιες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το αν ήταν όντως τυχαίο γεγονός ή κάποιο βρώμικο παιχνίδι δολοφονίας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button