Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

1939: Ετσι ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Η εισβολή έγινε με σκοπό την αποκατάσταση της γερμανικής κυριαρχίας στο Ντάντσιχ (σημερινό Γκντανσκ της Πολωνίας) και έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου: Εφαρμόζοντας μια νέα για τα τότε δεδομένα τακτική, οι ναζί προέβησαν στο λεγόμενο «κεραυνοβόλο πόλεμο (blitzkrieg)», αιφνιδιάζοντας τους αμυνόμενους με τη συνδυασμένη επίθεση αεροπορίας, τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων.

Τελικά, οι Πολωνοί παραδόθηκαν στις 27 του μήνα και στις 8 Οκτωβρίου περιοχές της χώρας προσαρτήθηκαν στη Γερμανία. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Αγγλία και η Γαλλία αναγκάστηκαν να κηρύξουν τον πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία.

Mechanical Solutions

Παρ’ όλα αυτά, δεν κινητοποίησαν εξαρχής το σύνολο των στρατιωτικών τους δυνάμεων: Ειδικότερα, ακολούθησε μια περίοδος που έμεινε γνωστή ως ο “Γελοίος Πόλεμος”, καθώς, παρά την κήρυξη πολέμου, η μια συμμαχική πλευρά (Αγγλία και Γαλλία) δεν προχώρησε σε κάποια πολεμική ενέργεια εναντίον της Γερμανίας.

Στη συνέχεια, οι Γερμανοί στράφηκαν προς τα βόρεια και τα δυτικά της Γηραιάς Ηπείρου: Μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 1940, ο Χίτλερ είχε καταλάβει τη Δανία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, αλλά και τη Γαλλία.

Η περίφημη μάλιστα οχυρωματική Γραμμή Μαζινό της τελευταίας κατέρρευσε σαν “τραπουλόχαρτο” στην επίθεση των Γερμανών. Επόμενος στόχος των ναζί ήταν ο βομβαρδισμός βρετανικών νησιών, ο οποίος ωστόσο δεν είχε τα αναμενόμενα για τον Χίτλερ αποτελέσματα. Τον Ιούνιο του 1940, εισέρχεται στον πόλεμο και η Ιταλία, ξεκινώντας επιθέσεις σε βρετανικές βάσεις στη Βόρεια Αφρική.

Στις 28 Οκτωβρίου, οι Ιταλοί επιτίθενται στην Ελλάδα, η οποία αντιστέκεται σθεναρά και, αφού αποκρούει την εισβολή, αντεπιτίθεται περνώντας στο έδαφος της Αλβανίας και καταλαμβάνοντας πόλεις και χωριά της Βόρειας Ηπείρου.

Τελικά, η εαρινή επίθεση των Ιταλών αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα να… αναλάβει δράση η Γερμανία, η οποία τον Απρίλιο του 1941 κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ελλάδας. Στις 27 Απριλίου, οι ναζί μπαίνουν στην Αθήνα. Η κατάκτηση της Ελλάδας ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου, μετά τη γερμανική επικράτηση στη Μάχη της Κρήτης.

1902: Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας

Σαν σήμερα, την 1η Σεπτεμβρίου του 1902, κάνει πρεμιέρα στη Γαλλία η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο λόγος για το “Ταξίδι στη Σελήνη” του Ζορζ Μελιές, ένα ασπρόμαυρο βωβό φιλμ, το οποίο έθεσε τις βάσεις του μυθοπλαστικού σινεμά.

Η υπόθεση βασίστηκε στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας “Από τη Γη στη Σελήνη” του Ιουλίου Βερν και «Άνθρωποι στη Σελήνη” του Χέρμπερτ Γουέλς.

Το κόστος της ταινίας, μάλιστα, ανήλθε σε 10.000 γαλλικά φράγκα, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή εκείνη. Η πρεμιέρα της ταινίας στις ΗΠΑ έγινε ένα μήνα μετά, στις 4 Οκτωβρίου.

Ο Μελιές δεν έβγαλε χρήματα από την προβολή της ταινίας του στην Αμερική, γεγονός που συνέβαλε στο να καταστραφεί οικονομικά. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο ίδιος ο Μελιές, ο Βικτόρ Αντρέ, ο Μπλετ Μπερνόν και ο Ζαν ντ’ Αλσί.

Στο φιλμ εξιστορείται η προσπάθεια έξι αστρονόμων να πραγματοποιήσουν το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη. Το 2002 ανακαλύφθηκε πλήρης κόπια της ταινίας σε μια γαλλική αποθήκη.

Η κόπια, η οποία ήταν επιχρωματισμένη με το χέρι, αποκαταστάθηκε και προβλήθηκε το 2003 στο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου του Πορντενόνε.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button