Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

10 Μαρτίου 1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Πειραιώς (ΟΣΦΠ)

DROP Palermo TECH HUB

Η ομάδα που έχει για καμάρι όλος ο Πειραιάς ιδρύθηκε σαν σήμερα, 10 Μάρτη του 1925, σε ένα ταβερνάκι. Τα χρώματα ο Ολυμπιακός τα πήρε εντελώς τυχαία.

Ο Γιάννης Ανδριανόπουλος είχε σπουδάσει νομικά στο Λονδίνο και θαύμαζε την ποδοσφαιρική ομάδα της Άρσεναλ που είχε ιδρυθεί το 1886 και τα χρώματα της ήταν το κόκκινο και το άσπρο (τα άσπρα μανίκια προστέθηκαν το 1933).

Mechanical Solutions

Ο κύριος λόγος για να ιδρυθεί τότε ο Ολυμπιακός ήταν για να υπάρξει αντίπαλο δέος στο πανίσχυρο Εθνικό Πειραιώς αλλά και στις ομάδες της Αθήνας, τον Παναθηναϊκό (1908) και την τότε νεοιδρυθείσα ΑΕΚ (1924). Η ομάδα προήλθε από λαϊκά στρώματα, από ανθρώπους του λιμανιού του Πειραιά που δεν είχαν υψηλά εισοδήματα. Οι άμεσες επιτυχίες της μαζί με το λαϊκό προφίλ, έκαναν τον Ολυμπιακό εξαιρετικά δημοφιλή σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή του.

Το πρώτο πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο ήρθε το 1931 και από τότε έχει γίνει ο πολυνίκης του θεσμού με 44 κατακτήσεις. Στο μπάσκετ, το πρώτο πρωτάθλημα ήρθε το 1949. Γενικά ως σύλλογος, ο Ολυμπιακός Πειραιώς πρωταγωνιστεί σε κάθε ομαδικό άθλημα.

Το προσωνύμιο της ομάδας, το «Θρύλος» προήλθε από την εξαετία ’53-’59, όταν η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και τέσσερα νταμπλ. Από τότε, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού το χρησιμοποιούν για να δηλώσουν την υπεροχή τους.

Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, που ξεκίνησε το ταξίδι του στον αθλητισμό πριν από 94 χρόνια από το ταβερνάκι του Μοίρα στις φτωχογειτονιές του Πειραιά, κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, κι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους στο εξωτερικό.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button