ΣΠΟΡ

Super League: Μεγάλη κόντρα για τα τηλεοπτικά

Η τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Super League για τα οικονομικά των ΠΑΕ, έφτασε και στο θέμα των τηλεοπτικών και ειδικότερα στο ζήτημα της προοπτικής να υπάρχει από του χρόνου κεντρική διαχείριση.

Ο Μηνάς Λυσάνδρου ζήτησε εξουσιοδότηση του working group για να γίνουν διερευνητικές επαφές με τηλεοπτικούς παρόχους. Και εκεί διαφώνησε για ακόμη μία φορά ο Ολυμπιακός, δια του εκπροσώπου του, Τάκη Αγραφιώτη. Το ίδιο και ο Άρης δια του Θ. Καρυπίδη.

Ο Ηλίας Πουρσανίδης (ΟΦΗ), σύμφωνα με τον SPORTFM, πήρε το λόγο: «Την προηγούμενη φορά όλοι συμφωνήσαμε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης. Μόνο ο Ολυμπιακός είχε κάποιες αντιρρήσεις. Σέβομαι τον κ. Καρυπίδη, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μην εξετάσουμε το ενδιαφέρον και άλλου τηλεοπτικού παρόχου πλην Nova». Ακολούθησαν οι εξής διάλογοι, που ναι μεν μαρτυρούν επιθυμία των περισσοτέρων ΠΑΕ για κεντρική διαχείριση, ωστόσο καταδεικνύουν και τις επί μέρους διαφωνίες και κυρίως του Γιάννη Αλαφούζου με τον Ολυμπιακό:

caffeine adv2020b
 • Αγραφιώτης: «Κύριε Πουρσανίδη δεν είπαμε την άλλη φορά να βάλουμε τις αρχές και μετά να πάμε σε τηλεοπτικούς πάροχους»;
 • Πουρσανίδης: «Άρα κακώς πήγαμε και στη Nova».
 • Αγραφιώτης: «Δεν πήγαμε στη Nova».
 • Αλαφούζος: «Αν ο Ολυμπιακός θέλει να αποκλείσει τις ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο την επόμενη σεζόν, ας το πει ευθέως»!
 • Αγραφιώτης: «Ο Ολυμπιακός δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν. Απλώς θέλει να μπει το πλαίσιο».
 • Αλαφούζος: «Δηλαδή χρειαζόμαστε ομόφωνη απόφαση; Τη στιγμή μάλιστα που κάποιες ομάδες έχουν συμφέρον να υπονομεύσουν τα συμφέροντα των ομάδων που δεν έχουν συμβόλαια»;
 • Λυσάνδρου: «Δεν ξέρω αν κάποιες ομάδες έχουν συμφέρον…».
 • Αλαφούζος: «Έχουν συμφέρον. Όπως ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Άρης…».
 • Κωστούλας: «Είναι υποχρέωση του κ. Λυσανδρου να ψάξει για τηλεοπτικούς παρόχους».
 • Μάκης Γκαγκάτσης: «Ο πρόεδρος της λίγκας δεν χρειάζεται να ζητάει κάθε φορά εξουσιοδότηση. Θα πρέπει να κάνετε επαφές με τους τηλεοπτικούς παρόχους».
 • Αγραφιώτης: «Τα γυρίζετε όπως θέλετε…».
 • Μάκης Γκαγκάτσης: «Φόρτισε το κινητό, μίλησε και ο Αγραφιώτης…»!
 • Κοξένογλου (Ατρόμητος): «Συμφωνώ να κάνει επαφές ο πρόεδρος. Δεν χρειάζεται εξουσιοδότηση».
 • Καρυπίδης: «Εμείς βάζουμε νομικό ζήτημα. Δεν έχουμε κάτι εναντίον των άλλων ομάδων».
 • Οικονομάκης (νομικός σύμβουλος λίγκας): «Από το καταστατικό δεν υποχρεούται καμία ομάδα να μπει σε κεντρική διαχείριση. Μπορεί να δοθεί μια εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί με κανάλια η πλειοψηφία των ομάδων».
 • Τσικνής (Λαμία): «Και η Λαμία είναι υπέρ της ανεύρεσης νέου τηλεοπτικού παρόχου».
 • Λούτσος (Βόλος): «Είναι μονόδρομος η κεντρική διαχείριση. Είτε το θέλει ο Ολυμπιακός, είτε το θέλει ο ΠΑΟΚ».
 • Αλαφούζος: «Να ψηφίσουμε τώρα ποιες ομάδες θέλουν την κεντρική διαχείριση».
 • Λυσάνδρου: «Το θέλουμε εγγράφως….».
 • Αλαφούζος: «Έχετε σύγκρουση συμφερόντων κύριε Λυσάνδρου γιατί η ΑΕΚ έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο».
 • Λυσάνδρου: «Επιμένω. Την άλλη φορά κύριε Αλαφούζο ζητήσατε εγγράφως. Γιατί τώρα δεν το θέλετε;».
 • Αλαφούζος: «Την προηγούμενη φορά είχαμε πληροφορίες ότι κάποιοι είχαν σχεδιάσει να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις σε προσυννενόηση με τον κ. Αυγενάκη».
 • Μάκης Γκαγκάτσης: «Είμαι υπέρ της πρότασης Αλαφούζου».

(σ.σ. Υπέρ της πρότασης και οι ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Ξάνθη και Βόλος).

 • Λυσάνδρου: «Επιλέγω την απόλυτη τυπικότητα στο θέμα της κεντρικής διαχείρισης. Σας παρακαλώ να στείλετε το σχετικό email οι ΠΑΕ που συμφωνούν να εξουσιοδοτήσουν το Working Group».

Συμφωνήθηκε στο τέλος να γίνει νέο Δ.Σ. στις 18 Μαΐου για να συζήτηση επί των ίδιων θεμάτων, ενώ την θέσης των παραιτηθέντων Σουλούκου-Κούγια στο working group πήραν οι Πουρσανίδης-Τσικνής.

neratzoulis neo

Super League: Η τοποθέτηση Αλαφούζου και το ποσοστό από το στοίχημα

Στην τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Super League που έλαβε χώρα την Τρίτη (12/5), ο Μηνάς Λυσάνδρου ενημέρωσε αρχικά τους εκπροσώπους των ΠΑΕ για την αρνητική απάντηση του ΠΣΑΠ σχετικά με την πρόταση της λίγκας για τη μείωση στις δόσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών, με τη νομική υπηρεσία του συνεταιρισμού να προτείνει σε κάθε ΠΑΕ να κάνει ξεχωριστές συμφωνίες με τους ποδοσφαιριστές της.

Ακολούθησαν διάφορες θέσεις απ’ όλα τα μέλη του Δ.Σ., σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί η οικονομική ζημία που έχει προκληθεί στις ΠΑΕ λόγω της πανδημίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Γιάννη Αλαφούζου που συμμετείχε και σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη: «Από την αρχή είχαμε διαφωνήσει και προτείναμε να διακοπεί το πρωτάθλημα. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε. Οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν και προπονούνται. Δεν πήραμε την απόφαση όταν έπρεπε να την πάρουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, που επισήμανε και το αβέβαιο τηλεοπτικό περιβάλλον που θα προκύψει την επόμενη σεζόν, καθώς και την πιθανή μείωση στα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Ο Φώτης Κωστούλας (Παναιτωλικός) συμφώνησε και πρότεινε να διεκδικήσουν οι ομάδες ποσοστό από το στοίχημα! «Χάσαμε το παιχνίδι με τον ΠΣΑΠ. Έχει δίκιο ο κύριος Αλαφούζος. Η Λίγκα πρέπει να δεχτεί ότι η χρονιά χάθηκε. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε την επόμενη σεζόν. Το μεγάλο πρόβλημα θα το έχουν οι μικρότερες ομάδες. Αν τελειώσουν τα τηλεοπτικά και μειωθούν κατά 70%, τελειώσαμε. Να κυνηγήσουμε ποσοστό από το στοίχημα. Είναι η μόνη διέξοδος! Αν πάμε σε κεντρική διαχείριση, τότε ουδείς μπορεί να κάνει χωριστή συμφωνία. Αυτό που είπα για ποσοστό από το στοίχημα, δεν εννοώ τη διαφήμιση στη φανέλα. Είναι καλό που η Λίγκα θα πάρει 6 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία από ξένη στοιχηματική εταιρεία. Να πιέσουμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να δίδεται ποσοστό στις ΠΑΕ από το στοίχημα γενικώς»!

Για ποσοστό από το στοίχημα μίλησε και ο Ηλίας Πουρσανίδης (ΟΦΗ): «Η διαπραγμάτευση με τον ΠΣΑΠ απέτυχε. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι εχθροί μας, θα τα βρούμε μαζί τους. Πρέπει να τα βρούμε και με τη Nova. Προτείνω κι εγώ να ζητήσουμε ποσοστό από το στοίχημα για την επομένη σεζόν και επίσης στα γήπεδα να υπάρχει το 20% των φιλάθλων και να μην παίξουμε σε άδειες κερκίδες».

Ο Χρήστος Δάρας (Πανιώνιος) συμπλήρωσε: «Συμφωνώ με τον κύριο Κωστούλα. Όμως πρέπει να βοηθήσουν οι μεγάλες ομάδες. Αυτή είναι η έννοια του συνεταιρισμού. Διαφωνούμε να υπάρξουν μονομερείς διαπραγματεύσεις με τους παίκτες”.

Ο Δημήτρης Μποροβήλος (Αστέρα Τρίπολης), πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, με τον νομικό σύμβουλο της λίγκας, Γιάννη Οικονομάκη να του απαντάει ότι «η ρύθμιση θα είναι προβληματική για τους ξένους παίκτες». Ο ίδιος, πρότεινε να υπάρξει απόφαση της ΕΠΟ ώστε να θωρακιστούν οι ΠΑΕ για το θέμα της μείωσης των αποδοχών των ποδοσφαιριστών.

Ο Αλέξης Κούγιας από την πλευρά του σημείωσε: «Να δούμε με ποιον τρόπο θα καλύψουμε το κενό των εσόδων από 1/3 έως 10/6. Η ΑΕΛ έχει εξοφλήσει έως τέλη Φεβρουαρίου τους παίκτες. Με προβληματίζει η Nova. Δηλώνει ότι θα τοποθετηθεί αφού ανακοινωθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα. Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε συμφωνίες με τους παίκτες όταν δεν ξέρουμε τι θα εισπράξουμε; Μου μυρίζει άσχημα η στάση του ΠΣΑΠ. Κάνουμε τεστ κάθε τετραήμερο και θα μας κοστίσουν 40 χιλιάρικα. Να δούμε πως θα τα καλύψουμε».

Από πλευράς Άρη (Θ. Καρυπίδης) προτάθηκε να ζητηθεί οικονομική βοήθεια από την πολιτεία, ενώ ο Αριστείδης Πιαλόγλου (Ξάνθη) πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας στο θέμα της μείωσης των συμβολαίων. Να πάψουμε να αποδίδουμε τους επόμενους μήνες το 5% στην ΕΠΟ. Να ζητήσουμε μείωση φορολόγησης από την κυβέρνηση».

Ο Στέργιος Αντωνίου που εκπροσωπεί την ΕΠΟ, σημείωσε: «Θα ήμουν περιχαρής να συνδράμει η ΕΠΟ στις ΠΑΕ. Συμφωνώ με την πρόταση για ποσοστό από το στοίχημα. Για τα 4 εκατ. ευρώ που θα μας δώσει η UEFA είναι η τακτική επιχορήγηση έως το 2022 προς την ΕΠΟ. Μπορούν να διατεθούν μόνο 1,3 εκατ. ευρώ. Θα το συζητήσουμε στην επόμενη Ε.Ε. της ΕΠΟ».

Ο Τάκης Αγραφιώτης που εκπροσωπεί τον Ολυμπιακό, είπε πως «το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να επανεκκινήσει και να είμαστε ενωμένοι με όσα προβλήματα κι αν υπάρχουν. Να κάνει όλα τα τεστ η Λίγκα σε ένα αξιόπιστο εργαστήριο. Κάναμε αίτημα για ομαδικές προπονήσεις;».

Ο Μηνάς Λυσάνδρου του απάντησε ότι έχουν ήδη υποβάλει το αίτημα, ενώ ανέφερε ότι η λίγκα έχει βρει τεστ με κόστος 75 ευρώ το άτομο.

Εξάλλου, ο Μάκης Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ), είπε πως, «σε περίπτωση επανέναρξης ζητάμε πρόσθετη ασφάλιση των παικτών και του υπόλοιπου προσωπικού των ομάδων. Ήδη το ζητήσαμε με επιστολή προς το υφυπουργείο Αθλητισμού, το οποίο έλαβε την απόφαση για έναρξη ατομικών προπονήσεων. Το έγγραφό μας αναφέρεται μόνο στον κορωνοϊό. Ίσως προκύψουν και ζητήματα υψηλών θερμοκρασιών».

«Πήραμε σχετικές συμβουλές από τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο», του απάντησε ο Μηνάς Λυσάνδρου.

Με τον Μάκη Γκαγκάτση συμφώνησε και ο Γιάννης Αλαφούζος: “Πρέπει η πολιτεία και ο κ. Αυγενακης να επιμεριστούν κάποια ευθύνη για το θέμα της ασφάλισης διότι η κυβέρνηση αποφάσισε την έναρξη των προπονήσεων”.

Λυσάνδρου: «Θα χαρώ ο επόμενος να κάνει περισσότερα»

«Σε λίγες εβδομάδες λήγει η θητεία μου και θα χαρώ ο επόμενος πρόεδρος της Super League να κάνει περισσότερα πράγματα από εμένα. Δεν βγάζω πικρία, δεν είμαι απολογητικός». Να σημειωθεί πως λίγο νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας είχε πει ανοιχτά στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης: «Θέλω να είμαι ο νέος πρόεδρος της Super League»!

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button