ΣΠΟΡ

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων: Σε 71 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των εκτοπισμένων

Νέο θλιβερό ρεκόρ σημείωσε ο αριθμός των εκτοπισμένων σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα όσων εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω πολέμων και διώξεων καταφεύγει σε αναπτυσσόμενες χώρες ή χώρες μεσαίου εισοδήματος. Η τελευταία έκθεση Global Trends της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 71 εκατομμύρια, 2 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Ο αριθμός αυτός συνιστά αύξηση περίπου 65% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 70 ετών.

Μεταξύ αυτών, 25,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες, έχουν δηλαδή διασχίσει σύνορα, 41,3 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αλλά έχουν παραμείνει στο εσωτερικό της χώρας τους και 3,5 εκατομμύρια έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου. «Λέμε ότι στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία υπάρχει προσφυγική κρίση. Οχι. Οι περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκονται δίπλα στη χώρα στην οποία μαίνονται συγκρούσεις. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται κυρίως σε φτωχές χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. «Εκεί βρίσκεται η κρίση και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας».

caffeine adv 2021

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από τα δύο τρίτα των προσφύγων στον πλανήτη κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Σομαλία. Ο Γκράντι έκανε λόγο για «κρίση αλληλεγγύης», η οποία συνίσταται «στο να θεωρεί κανείς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πρόβλημα, αντί ανθρώπους που διαφεύγουν από ένα πρόβλημα». Στους υπολογισμούς δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των κατοίκων της Βενεζουέλας που μετακινούνται προς την Κολομβία, τη Βραζιλία και άλλες γειτονικές χώρες, καθώς δεν χρειάζονται διατυπώσεις για να μείνουν σε πολλές από τις γειτονικές χώρες.

neratzoulis neo

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button