ΣΠΟΡ

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το UEFA Nations League

Η νέα διοργάνωση της UEFA, το Nations League είναι προ των πυλών, αντικαθιστώντας τα φιλικά παιχνίδια, συμπληρώνοντας τα προκριματικά του EURO και δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ποδόσφαιρο των Εθνικών Ομάδων.

Περισσότεροι αγώνες, αλλά κυρίως αγώνες με περισσότερο ενδιαφέρον. «Όπλο» για τους ισχυρούς, που πλέον θα έχουν μια παραπάνω ευκαιρία να βρεθούν στα τελικά ενός EURO. Σίγουρη θέση στα τελικά για μια ομάδα απ’ αυτές που τώρα τα βλέπουν με τα «κυάλια». Πολλά περισσότερα χρήματα στις ομοσπονδίες, πολύ λιγότερα αδιάφορα φιλικά παιχνίδια. Leagues, προβιβασμοί και υποβιβασμοί, Final-4 και playoffs και όλα αυτά μαζί με τα προκριματικά όπως τα ξέρουμε. Το UEFA Nations League ξεκινάει και παρότι μοιάζει πολύπλοκο, δεν είναι.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

1. Τι είναι το Nations League

Νέα διοργάνωση, νέα δεδομένα για τις ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες, που καλούνται να προσαρμόσουν τη «ζωή» τους γύρω από έναν νέο θεσμό. Το Nations League έρχεται για να συμπληρώσει τη διαδικασία των προκριματικών πρόκρισης στο Euro και όχι να τα καταργήσει. Αυτά που καταργεί σε μεγάλο βαθμό είναι τα διεθνή φιλικά, τα οποία πλέον αντικαθίστανται από παιχνίδια στο πλαίσιο ομίλων, με αντίκρισμα στην επόμενη διοργάνωση.

Χρονικά, το Nations League διεξάγεται πριν τα προκριματικά και κρατά δυο μήνες και χωρίζεται στη φάση των ομίλων και στα τελικά, όπου θα συμμετέχουν 16 ομάδες. Στην τρέχουσα σεζόν οι όμιλοι θα ξεκινήσουν στις 6-8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 18-20 Νοεμβρίου, ενώ τα τελικά θα διεξαχθούν στις 5-9 Ιουνίου 2019.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Αυτό που έχει σημασία να καταλάβει κάποιος είναι ότι άλλο πράγμα το Nations League κι άλλο τα προκριματικά όπως τα ξέραμε. Αυτά θα δίνουν πλέον 20 θέσεις για το EURO, αφού θα προκρίνονται ο 1ος και ο 2ος από 10 ομίλους. Οι 4 ομάδες που απομένουν θα προκύπτουν από τη νέα διοργάνωση της UEFA.

Σε αυτή παίζουν όλες οι ομάδες και θα χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ ή διαφορετικά σε τέσσερις Leagues, ανάλογα με τη δυναμικότητά τους. Εκεί θα προσπαθούν αφενός να πάρουν το εισιτήριο για τα playoffs, όπου θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για το EURO, αφετέρου να προβιβαστούν ή να αποφύγουν τον υποβιβασμό σε ένα κατώτερο γκρουπ δυναμικότητας, απ’ όπου θα ξεκινήσουν στο επόμενο Nations League.

Φανταστείτε τα γκρουπ δυναμικότητας όπως αυτά του Champions League. Η διαφορά έγκειται στο ότι εδώ, στο Nations League, παίζουν μεταξύ τους ομάδες ΜΟΝΟ από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ στο Champions League κάθε ομάδα από κάθε γκρουπ κληρώνεται με ομάδες από τα άλλα.

Ακολουθεί αναλυτικά η διαδικασία, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο χωρίζονται οι Εθνικές σε γκρουπ, πως προβιβάζονται, πως υποβιβάζονται και πως φτάνουν στο EURO 2020.

2. Ποιοι συμμετέχουν

Στο θεσμό συμμετέχουν οι 55 ευρωπαϊκές ομάδες που υπήρχαν ως σήμερα στα προκριματικά για το EURO. Αυτές θα διανέμονται στις Leagues, ανάλογα με τη θέση τους στη βαθμολογία της UEFA, όπως αυτή διαμορφώθηκε αμέσως μετά τη λήξη των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, δηλαδή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του 2017. Δεν λαμβάνονται υπόψιν τα αποτελέσματα των play-offs, δηλαδή ούτε οι αγώνες της Ελλάδας με την Κροατία.

Έτσι, οι 12 πρώτες χώρες της βαθμολογίας πάνε στην League A, οι επόμενες 12 στη League B, οι επόμενες 15 στη League C και οι υπόλοιπες 16 στην League D.

Αναλυτικά οι Leagues, όπως διαμορφώθηκαν πριν την κλήρωση της 24ης Ιανουαρίου:

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Πολωνία, Ισλανδία, Κροατία, Ολλανδία

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Τσεχία, Τουρκία

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία

League D: Αζερμπαϊτζάν, πΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Ανδόρα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ

Ακολούθως, οι όμιλοι όπως διαμορφώθηκαν μετά την κλήρωση:

League A

Όμιλος 1

Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία

Όμιλος 2

Ισλανδία, Ελβετία, Βέλγιο

Όμιλος 3

Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία

Όμιλος 4

Κροατία, Αγγλία, Ισπανία

League B

Όμιλος 1

Τσεχία, Ουκρανία, Σλοβακία

Όμιλος 2

Τουρκία, Σουηδία, Ρωσία

Όμιλος 3

Βόρειος Ιρλανδία, Βοσνία, Αυστρία

Όμιλος 4

Δανία, Ιρλανδία, Ουαλία

League C

Όμιλος 1

Ισραήλ, Αλβανία, Σκωτία

Όμιλος 2

Εσθονία, Φινλανδία, ΕΛΛΑΔΑ, Ουγγαρία

Όμιλος 3

Κύπρος, Βουλγαρία, Νορβηγία, Σλοβενία

Όμιλος 4

Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία

League D

Όμιλος 1

Ανδόρα, Καζακστάν, Λετονία, Γεωργία

Όμιλος 2

Σαν Μαρίνο, Μολδαβία, Λουξεμβούργο, Λευκορωσία

Όμιλος 3

Κόσοβο, Μάλτα, Νησιά Φαρόε, Αζερμπαϊτζάν

Όμιλος 4

Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Αρμενία, ΠΓΔΜ

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button