ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
SPORTS

Ποια είναι η Αθλητική Ένωση Λευκίμμης και τι θα αντιμετωπίσει ο ΑΟΑΝ στην Κέρκυρα

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η Αθλητική Ένωση Λευκίμμης είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα την ομώνυμη περιοχή στην Κέρκυρα και επίσημο έτος ίδρυσης το 1951.

Διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου και πετοσφαίρισης και είναι μέλος των Ε.Π.Ο., Ε.Ο.ΠΕ., Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και Ε.Π.Σ. Κέρκυρας.

“ΧΡΥΣΟΣ

Το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι το πλέον επιτυχημένο τμήμα του συλλόγου.

Ίδρυση-τα πρώτα χρόνια

“IN_AND_OUT

Στην αρχή της δεκαετίας του ’50 οι νέοι της Λευκίμμης απαλλαγμένοι από τον φόβο της κατοχής και γενικά μιας ταραγμένης εποχής κάνουν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα όσον αφορά την σύσταση αθλητικών σωματείων.

Οι γειτονιές των Ριγγλάδων δημιουργούν ομάδες ποδοσφαίρου και τους δίνουν ονόματα με σκοπό να συμβολίζουν την δύναμη και την περηφάνια , ώστε να εντυπωσιάσουν τους αντιπάλους. Στα Μπαγδάκια (Αναπλάδες) γεννιέται ο “Αετός”, στα Μανιουράτικα η “Δόξα” και στους Αγίους Πάντες και στην Τσαρτσάδα δημιουργείται ο “Κεραυνός”, όπου και οι τρεις γειτονικές ομάδες αποτελούν τους προγόνους του συλλόγου Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λευκίμμης (Α.Π.Ο.Λ.) που δημιουργείται το 1951, με πρώτο πρόεδρο τον Προκόπη Χρυσικόπουλο. Η ευδόκιμη όμως πορεία των ανθρώπων της Άνω Λευκίμμης στον χώρο του αθλητισμού θα σταθεί ως ευκαιρία να δημιουργηθεί και δεύτερη ομάδα στην ίδια περιοχή.

Mechanical Solutions

Ο “Διαγόρας” λοιπόν ήταν η δεύτερη ομάδα της Λευκίμμης και εκπροσωπούσε τους οικισμούς των Αγίων Θεοδώρων, της Παναγιάς, των Μελικίων και του Ποταμιού.Στις 9 Ιουνίου 1968 με απόφαση της γενικής του συνέλευσης ο Διαγόρας μετονομάστηκε σε “Α.Ο. Λευκίμμης” .

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κύπελλο Ελλάδας | Κληρώθηκε ο ΑΟΑΝ με την Αθλητική Ένωση Λευκίμμης

Η συγχώνευση

Παρά το γεγονός όμως ότι οι επαφές και οι σχέσεις των δύο σωματείων είχαν σημαδευτεί από έντονη αντιπαλότητα ή και έχθρα πολλές φορές θα φθάσουν τελικά στην συγχώνευση και στην δημιουργία του συλλόγου Παλλευκιμμαϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο.) το 1974.Ο Παλλευκιμμαϊκός θα μεταβληθεί με τον χρόνο σε ισχυρό πόλο διεκδίκησης ποδοσφαιρικών διακρίσεων που μονοπωλούσαν από καιρό τα σωματεία της περιοχής,αλλάζοντας άμεσα τα δεδομένα και τους συσχετισμούς του Κερκυραικού ποδοσφαίρου.Σαν Παλλευκιμμαϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα ΕΠΣ Κέρκυρας 1985-86 και ανέβηκε στην Δ εθνική.Υποβιβάστηκε άμεσα όμως.Κατέκτησε το πρωτάθλημα για δεύτερη φορά την περίοδο 1987-88 και συμμετείχε στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1988 χωρίς να καταφέρει να ανέβει εκ νέου στην Δ εθνική.Το 1990-91 κατέκτησε για 3η φορά το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κέρκυρας και ανέβηκε ξανά στην Δ εθνική.

Επίσης κατέκτησε και ένα κύπελλο της ΕΠΣ Κέρκυρας, το 1986-87.

Μετονομασία

Το 1990 ο Παλλευκιμμαϊκός θα μετονομαστεί σε Αθλητική Ένωση Λευκίμμης (Α.Ε.Λ.) εκπροσωπώντας όλα τα χωριά/οικισμούς της περιοχής της Λευκίμμης.Στα πρωταθλήματα όμως η ονομασία ΑΕ Λευκίμμης εμφανίζεται από την σεζόν 1991-92.Η Α.Ε. Λευκίμμης συμμετέχει στην Δ’ Εθνική κατηγορία, όπου αγωνίστηκε για μια τετραετία (1991-92 μέχρι 1994-95) όποτε και υποβιβάστηκε. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα με εξαίρεση τις χρονιές 1996-97, 1999-00 και 2009-10 που αγωνίστηκε εκ νέου στην Δ’ Εθνική ως πρωταθλήτρια Κέρκυρας.

Δεκαετία 2010

Το 2016-17 κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα Κέρκυρας και κέρδισε την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά.Το 2017-18 κατέκτησε την 6η θέση στο πρωτάθλημα και παρέμεινε στην κατηγορία.Το 2018-19 τερμάτισε μια θέση ψηλότερα,στην 5η,παραμένοντας ακόμα μια χρονιά στην Γ εθνική.Το 2019-20 συμμετείχε στην Γ εθνική αλλά στην ουσία στην τέταρτη κατηγορία εξαιτίας της αναδιάρθρωσης που πραγματοποιήθηκε.Το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.Η ΕΠΟ επικύρωσε τις βαθμολογίες όπως ήταν πριν την διακοπή.Η ΑΕΛ τερμάτισε στην 10η θέση.

Δεκαετία 2020

Το 2020-21 το πρωτάθλημα διεξήχθη σε έναν γύρο αντί για δυο.Η ΑΕ Λευκίμμης τερμάτισε στην δεύτερη θέση πίσω από τον ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου.

 


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button