PODCASTS

Κώστας Φαρσαλινός | «Έλλειμμα διαφάνειας και τεκμηρίωσης στις αποφάσεις» | Radio-Podcast«Υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας και τεκμηρίωσης σε μέτρα και αποφάσεις που λαμβάνονται από την κυβέρνηση», όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ιατρός και ερευνητής Δημόσιας Υγείας στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πατρών, Κώστας Φαρσαλινός μιλώντας στην εκπομπή του ΛΑΤΩ fm «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση».

Όπως είπε, «δεν γνωρίζουμε την κατάσταση και αυτό είναι πρόβλημα από μόνο του, διότι σε μία τέτοια κρίση οι λήψεις αποφάσεων οι οποίες έχουν σοβαρές βλάβες στην υγεία του πληθυσμού διότι και οικονομικές επιπτώσεις καταλήγουν να είναι βλάβες στην υγεία, η οικονομική δραστηριότητα είναι και αυτή μία βασική από τις πτυχές της υγείας. Ο ορισμός της υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας από το 1948 είναι η απόλυτη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία και όχι μόνο η απουσία νόσο. Άρα υγεία δεν είναι έχουμε μία λοίμωξη που ονομάζεται covid και την αντιμετωπίζουμε υγεία είναι το σύνολο το οποίο περιλαμβάνει και την οικονομική δραστηριότητα και την κοινωνική δραστηριότητα και έχει και νομικές και ηθικές και πολιτιστικές πτυχές.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και αποτελούν υπερβάσεις της ελευθερίας και των δικαιωμάτων που έχουμε και είναι καταστροφικά διότι προκαλούν βλάβες άλλες. Ενώ αυτά είναι δικαιολογημένα και μία περίπτωση κρίσης Δημόσιας Υγείας όπως αυτή την κρίση της πανδημίας που έχουμε, οφείλουν να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Και μία βασική προϋπόθεση είναι η απόλυτη διαφάνεια και η τεκμηρίωση των μέτρων, η οποία θα πρέπει να γίνεται προς τον πληθυσμό στον οποίο απευθύνεται στην προκειμένη περίπτωση και στο Νομό σας, πρέπει και ο πολίτης να είναι συμμέτοχος και να γνωρίζει γιατί υποβάλλεται σε αυτά».

Για το «κόκκινο» στο Λασίθι, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κρίνουμε την απόφαση και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, διότι κάθε απόφαση θα πρέπει να τεκμηριώνεται, ειδικά στην τοπική κοινωνία και στους τοπικούς άρχοντες. Δεν είναι δυνατόν εκφράζουν απορία γιατί έκλεισε ο νόμος και να ψάχνουν να βρουν τι συμβαίνει, αυτά είναι αδιανόητα πράγματα». Ο ρόλος και των τοπικών αρχών δεν είναι να δέχονται ένα τηλέφωνο, να το κλείνουν, ‘ευχαριστούμε πολύ γεια σας’. Δεν μπορεί να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς να τεκμηριώνονται απόλυτα. Δεν μπορούν να εκφράζουν απορία οι τοπικές αρχές για ποιο λόγο έκλεισε η περιοχή, δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία. Ούτε ο πολίτης γίνεται συμμέτοχος σε μία προσπάθεια, όταν δεν του εξηγεί κανένας γιατί κλείνει και απλά του λέει ‘κλείσε γιατί έτσι σου λέω’.

swell adv 2021

Πολλές αποφάσεις, τόνισε, έχουν πολλές συνέπειες και αφορούν και κόσμο «που δεν κινδυνεύει από τον ιό. Μετά από τόσους μήνες γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος δεν είναι οριζόντιος, δεν είναι ο ίδιος για όλους. Κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, κινδυνεύουν οι ευπαθείς που έχουν σοβαρά νοσήματα, κινδυνεύουν σε ακραία περίπτωση οι τρόφιμοι γηροκομείων. Τα μέτρα ωστόσο πλήττουν περισσότερο νεότερες ηλικίες πιο παραγωγικές, που αυτοί δε κινδυνεύουν κιόλας».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Όπως είπε επίσης, «πολλές φορές κρούσματα που ανακοινώνονται, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κοιτώντας εγώ στις επίσημες αναφορές είδα μία μέρα μηδέν, άλλη μέρα ένα κρούσμα στο Λασίθι. Με αυτά τα νούμερα που ανακοινώνονται δεν βλέπω γιατί έκλεισε όλος ο Νομός. Εάν υπάρχουν εστίες εντοπισμένες στο δήμο Αγίου Νικολάου και δεν υπάρχουν αλλού, προφανώς θα πρέπει να κλείσει ο δήμος Αγίου Νικολάου».

Πολλές φορές, σημείωσε, σε μέρος του πληθυσμού μένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, που με τη σειρά τους οδηγούν σε αμφισβήτηση αλλά και στη συμμετοχή του κόσμου στη διαχείριση του προβλήματος. «Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ξέρουν τι τους επιβάλλεται και πρέπει και να ζητήσουν το λόγο από τις τοπικές αρχές. Ο πληθυσμός πρέπει να είναι συμμέτοχος, αλλιώς  δεν μιλάμε για δυτικές δημοκρατικές κοινωνίες, μιλάμε για άλλου τύπου κοινωνίες».

Για τα σχολεία είπε ότι «κακώς έκλεισαν κατά τη γνώμη μου τα δημοτικά σχολεία ακόμα και το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο αφού οι μελέτες δεν δείχνουν ότι αποτελούν σοβαρό σημείο διασποράς τα σχολεία. Και ακόμα και αν αποτελούσαν έπαιζαν κάποιο έτσι σημαντικότερο ρόλο δεν μπορεί να έρθει ισοπεδώνουμε και να διαλύουμε τα πάντα για χάρη ενός νοσήματος, δεν μπορεί να διαλύουμε την και την ισορροπία των παιδιών τα οποία δεν κινδυνεύουν καθόλου από τον ιό. Όταν υπάρχουν κρούσματα, θα παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα, θα κλείνουν τμήματα, σχολεία, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει η εκπαιδευτική δραστηριότητα, η βλάβη είναι μεγαλύτερη, θα πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε τα παιδιά, τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button