ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
MOTO & AUTO

Αυξάνονται έως 5% τα ασφάλιστρα για τα αυτοκίνητα

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου προχωρούν ήδη από τον Ιούλιο ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους αναμένεται να προχωρήσουν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες από τον Σεπτέμβριο.

Οι αυξήσεις έρχονται ως «απάντηση» στην άνοδο του πληθωρισμού, που ωθεί προς τα πάνω τις τιμές των ανταλλακτικών, αλλά και στο αυξημένο κόστος αποζημιώσεων που συνεπάγεται η επαναφορά της κίνησης στους δρόμους στα προ πανδημίας επίπεδα.

“ΧΡΥΣΟΣ

Την προοπτική των αυξήσεων περιέγραψε ως μονόδρομο, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Μινέττα, Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας όταν τα αυτοκίνητα ήταν παροπλισμένα λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση. Ισχυρές πιέσεις προκαλεί άλλωστε στο κόστος αποκατάστασης των ζημιών η άνοδος των τιμών σε ανταλλακτικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυσεύρετα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι αυξήσεις είναι μονοψήφιες και κατά μέσο όρο κυμαίνονται κοντά στο 5%, ενώ εκτός από τις περιπτώσεις των εταιρειών που προχωρούν σε άμεσες αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που καταφεύγουν σε έμμεσες ανατιμήσεις είτε καταργώντας τις προμήθειες που είχαν καθιερώσει την προηγούμενη διετία λόγω πανδημίας είτε υιοθετώντας αλλαγές στο παραμετρικό τιμολόγιο που εφαρμόζουν. Τα παραμετρικά κριτήρια αφορούν την τιμή του ασφαλίστρου με βάση παραμέτρους, όπως το έτος κατασκευής του αυτοκινήτου, η περιοχή, η ηλικία ή το επάγγελμα του οδηγού και δεν είναι λίγες οι εταιρείες που «πειράζουν» το ασφάλιστρο με βάση π.χ. τον δείκτη ζημιών σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εντοπίζονται αυξημένα ατυχήματα ή τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά του ασφαλισμένου.

“IN_AND_OUT

Λόγω υψηλότερου κόστους ανταλλακτικών, επαναφοράς κίνησης σε προ πανδημίας επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η πλήρης κατάργηση των περιορισμών στις μετακινήσεις που ισχύει τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε αύξηση των μετακινήσεων και άρα αύξηση των ατυχημάτων και του κόστους των αποζημιώσεων, επιβαρύνοντας και τον δείκτη ζημιών που αποτελεί το βασικό κριτήριο για τον καθορισμό της τιμής των ασφαλίστρων. Οπως δήλωσε ο κ. Μπερτσιάς, αυξημένα είναι και τα φαινόμενα κλοπών από τις αρχές του χρόνου –με έμφαση μάλιστα τους καταλύτες– που αποτελεί μάστιγα.

Mechanical Solutions

Τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δείχνουν αύξηση στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων κατά 2,9% τον Μάιο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περυσινού έτους, ενώ η αύξηση των ασφαλίστρων σε ό,τι αφορά τις συμπληρωματικές καλύψεις διαμορφώθηκε στο 4,5%. Πρόκειται για τα ασφάλιστρα που προορίζονται για καλύψεις πυρός, κλοπής, κ.ά., πέραν δηλαδή της αστικής ευθύνης που είναι η υποχρεωτική κάλυψη για όλα τα αυτοκίνητα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πέτυχαν σημαντική μείωση του κόστους αποζημιώσεων την προηγούμενη διετία, βελτιώνοντας την κερδοφορία τους, αλλά η επαναφορά της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού, αναμένεται να μειώσει τα περιθώρια κέρδους, καθιστώντας επιτακτική την προοπτική αυξήσεων στα τιμολόγια έπειτα από μακρά περίοδο πτωτικής πορείας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button