Good Life

Οι τροφές του Χειμώνα για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Καθώς πλησιάζουμε τις γιορτές κι ο καιρός γίνεται όλο και πιο κρύος, η εποχή του βήχα και της έξαρσης των ιώσεων εγκαθίσταται για τα καλά. Τώρα, λοιπόν, είναι η τέλεια στιγμή για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας, ακολουθώντας απλές συμβουλές:

1. Τρώτε επαρκείς ποσότητες τροφής;

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο υποσιτισμός (συχνό αποτέλεσμα μετά από εξαντλητικές δίαιτες) καταστέλλει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μην πέσετε βέβαια στο άλλο άκρο, αλλά φροντίστε να κάνετε μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη διατροφή, με επαρκή θρεπτικά συστατικά, δηλαδή διατροφή πλούσια σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά.

2. Παίρνετε αρκετούς υδατάνθρακες;


Επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων βοηθούν στην πρόληψη πρωτεΐνης, η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας, ως καθαρή ενέργεια. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, και προτιμήστε τα αμυλούχα λαχανικά ρίζας (σκουός και πατάτες) ή τα μη επεξεργασμένα δημητριακά (βρώμη, καφέ ή άγριο ρύζι, κινόα, αμάραντο ή κεχρί).

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

3. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται όλα τα είδη των απαραίτητων βιταμινών

Για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας, πρέπει να τρώμε άφθονα και σε μεγάλη ποικίλα φρούτα και λαχανικά. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να καταναλώνουμε πέντε μερίδες ανά ημέρα, αλλά ακόμη και λιγότερο, αν φροντίσουμε να τα καταναλώνουμε ωμά ή μαγειρεμένα ελαφρά, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ουσιών, τότε θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τον οργανισμό μας. Καλή πηγή βιταμίνης C είναι οι κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, τα ακτινίδια, οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, το μπρόκολο και οι φράουλες.

4. Σημαντική η επάρκεια της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού, αλλά ο οργανισμός μας, λόγω της έλλειψης ηλιοφάνειας, σταματά να παράγει επαρκείς ποσότητες.

Τα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D και μπορούν να μας βοηθήσουν στην αναπλήρωση της, είναι τα ψάρια, τα αυγά και τα μανιτάρια, ή ακόμα και μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας, μπορείτε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D3 τους μήνες μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου. Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης των ιών, αλλά και στην κατεύθυνση να μειώσετε την διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.  Ωστόσο, σε αντίθεση με τη βιταμίνη D, η ημερήσια πρόσληψη υδραργύρου είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο από τη διατροφή. Σημαντικές πηγές υδραργύρου είναι τα οστρακοειδή, το αρνί, το βοδινό κρέας, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φασόλια.

5. Προσοχή στην αφυδάτωση

Υπάρχουν πολύ σημαντικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η αφυδάτωση μειώνει την φυσική άμυνα του οργανισμού μας, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να πίνουμε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό. Ο στόχος είναι να πίνουμε τόσα υγρά, όσα απαιτούνται, ώστε τα ούρα μας να είναι σχεδόν διάφανα.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button