ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Το πολύ καθισιό κάνει κακό στην υγεία αλλά υπάρχει «λύση»

Το λίγο περπάτημα ανά μισάωρο μπορεί να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σίγουρα, όλοι κάποια στιγμή έχουμε ακούσει για τα αρνητικά του να κάθεσαι όλη μέρα, κάθε μέρα. Παράλληλα, οι λεγόμενες δουλειές γραφείου δεν φαίνεται να αφήνουν πολλά περιθώρια για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του παρατεταμένου καθισιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέντε λεπτά χαλαρού περπατήματος κάθε μισή ώρα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αποφύγει τις περισσότερες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής.

“ΧΡΥΣΟΣ

Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και δεκαετίες ότι το καθισιό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου, δήλωσε ο Κέιθ Ντίαζ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Όμως, μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πόση ώρα μπορείτε να κάθεστε και πόσο συχνά πρέπει να κινείστε.

Οι ερευνητές προτείνουν αυτό το αργό περπάτημα ανά μισάωρο με στόχο, όπως αναφέρει ο Ντίαζ «να σπάσει το καθισιό με κάποια κίνηση». Για τη μελέτη αυτή μετρήθηκαν διάφοροι δείκτες υγείας σε διαφορετικούς συνδυασμούς φάσεων καθισιού και περπατήματος.

“IN_AND_OUT

Αν πάλι τα μόλις πέντε λεπτά ανά μισάωρο φαίνονται πολλά τότε ακόμα και το ένα λεπτό περπάτημα ανά ώρα αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση στους συμμετέχοντες.

Σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν γενικά υγιείς ενήλικες, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις μπορεί να δουν ακόμη μεγαλύτερο όφελος, τονίζουν οι επιστήμονες.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
CNN

Σχετικά άρθρα

Back to top button