ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Τι είναι το σκληρό ή το μαλακό νερό;

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Το σκληρό και το μαλακό νερό είναι δύο πολύ διαφορετικοί τύποι νερού. Πώς όμως θα καταλάβετε ποιο είδος έχετε στο σπίτι σας ή ποια είναι η διαφορά;

Η σκληρότητα του νερού είναι μια παράμετρος της ποιότητας του και ορίζεται από την περιεκτικότητά του σε διαλυμένα ορυκτά μέταλλα όπως είναι το μαγνήσιο ή το ασβέστιο.
Αυτό εξαρτάται από την προέλευση του, για παράδειγμα πιο σκληρό είναι το νερό που πηγάζει κοντά σε ιζηματογενή πετρώματα ενώ το νερό της βροχής πιο μαλακό. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, μετρώντας τα χιλιοστόγραμμα ανθρακικού ασβεστίου ανά λίτρο, κάτω από 60 mg/L είναι μαλακό, μέχρι 120 mg/L είναι μέτρια σκληρό, έως 180 είναι σκληρό, ενώ απο 180 και πάνω είναι πολύ σκληρό.

“ΧΡΥΣΟΣ

Το νερό υψηλής περιεκτικότητας μετάλλων, μπορεί να μην είναι άμεσα επιβλαβές για την υγεία, αλλά μπορεί να διαταράξει την φυσιολογική μικροχλωρίδα του δέρματος. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Sheffield και του King’s College London, η συγκεκριμένη ποιότητα νερο,ύ βλάπτει τον φραγμό του δέρματος και αυξάνει τις ευαισθησίες απέναντι σε εκζέματα, κυρίως σε οργανισμούς που είναι επιρρεπείς σε αυτά.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Mental Flos, η κατανάλωση του είναι απόλυτα ασφαλής και ίσως και ωφέλιμη για κάποιον που έχει έλλειψη των συγκεκριμένων μετάλλων. Εκτός από πιθανούς ερεθισμούς στο δέρμα, το σκληρό νερό, προκαλεί αρκετά προβλήματα στις σωληνώσεις γι’ αυτό και πολλοί χρησιμοποιούν αποσκληρυντές νερού με τους οποίους απομακρύνουν τα μέταλλα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ρητίνης που διαθέτουν, η οποία ανταλλάσσει τα ιόντα μαγνησίου και ασβεστίου με ιόντα νατρίου και καλίου.

“IN_AND_OUT

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι προτιμούν το μαλακό νερό που εκτός των άλλων, κατά το πλύσιμο απαιτεί λιγότερο απορρυπαντικό και μειώνει τη χρήση ενέργειας. Στο επίκεντρο των ειδικών βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και η γεύση του νερού που όπως υποστηρίζουν, διαταράσσεται ελαφρώς από τα μέταλλα. Πολλοί είναι εκείνοι δε, που όπως αναφέρει Το Θέμα, εκπαιδεύουν το κοινό στο να αναγνωρίζουν τη γεύση του νερού, όπως ακριβώς και του κρασιού. Αν για παράδειγμα το νερό είναι πλούσιο σε ασβέστιο, έχει μια πιο γλυκιά γεύση ενώ αν είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, πιο πικρή.

Πάντως όσοι θέλουν μπορούν να ενημερωθούν για την περιεκτικότητα μετάλλων στο νερό της περιοχής τους, μέσω της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button