Europlan
LIFE

Τέσσερις αγαπημένες νοστιμιές που βλάπτουν την καρδιά μας

ΜΗΛΟ
Palermo TECH HUB
Cosmos

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Παρά τη μεγάλη δημοφιλία τους και την αδυναμία που τους δείχνουμε – ιδίως σε στιγμές συντροφιάς ή χαλάρωσης -, ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ενδέχεται να απειλούν σοβαρά την καρδιαγγειακή μας υγεία. Η καρδιολόγος Δρ. Lauren Baldwin προειδοποιεί ότι «ορισμένες από τις πιο κοινές διατροφικές μας επιλογές μπορεί να λειτουργούν υπονομευτικά για την καρδιά, ακόμα κι αν καταναλώνονται περιστασιακά». Σύμφωνα με την ειδικό, 4 κατηγορίες τροφίμων ξεχωρίζουν για την επιβλαβή  επίδρασή τους.

Οι 4 κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται

ΧΡΥΣΟΣ

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα πατατάκια και, γενικότερα, τα επεξεργασμένα σνακ. Πρόκειται για τρόφιμα φτωχά σε θρεπτική αξία, τα οποία «γεμίζουν» τον οργανισμό με κενές θερμίδες, χωρίς να παρέχουν βασικές βιταμίνες, μέταλλα ή φυτικές ίνες. Όπως επισημαίνει η Δρ. Baldwin, «παρά την υψηλή θερμιδική τους απόδοση, στερούνται ζωτικών συστατικών και ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

Η επόμενη κατηγορία αφορά το fast food, που αν και συχνά προσφέρει γευστική ικανοποίηση, μπορεί να εμπεριέχει τρανς λιπαρά – γνωστά για τη συμβολή τους στην αύξηση της χοληστερόλης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πολλά εστιατόρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τρανς λιπαρά στις παρασκευές τους, με αποτέλεσμα οι επιλογές αυτές να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για την καρδιαγγειακή υγεία».

NOVA

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Frank Hu, τονίζει: «Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και εντάσσοντας στη διατροφή μας περισσότερα φυτικά τρόφιμα, όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς, μπορούμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά την καρδιαγγειακή μας υγεία».

Στις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης συγκαταλέγονται: φακές, φασόλια, ξηροί καρποί, σπόροι, τόφου, τέμπε, κινόα και μυκοπρωτεΐνη.

Οι «θησαυροί» της θάλασσας και τα δημητριακά ολικής άλεσης

Πέρα από τις φυτικές επιλογές, η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Όπως προτείνει ο Δρ. John Burke, ιατρός, «η κατανάλωση ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο φρέσκος τόνος, δύο φορές την εβδομάδα, παρέχει σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δρουν προστατευτικά έναντι πληθώρας καρδιολογικών παθήσεων». Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι επίσης γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές τους ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η συμβολή των δημητριακών ολικής άλεσης. Για παράδειγμα, η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες «διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Αποτελεί μια εξαιρετική, χωρίς γλουτένη επιλογή, πλούσια σε μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με πολλαπλά οφέλη για την καρδιά» προσθέτει ο Δρ. Burke.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button