Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα – Από την αρχαιότητα στο σήμερα!

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως και οι σύγχρονοι απόγονοί τους, φαίνεται πως λάτρευαν τα τυχερά παιχνίδια. Μπορεί κάποιος να πιστεύει πως τα τυχερά παιχνίδια είναι μία «μόδα» της σύγχρονης εποχής, ωστόσο αυτό δεν ισχύει, μιας και ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων επιζητούσε τέτοιους τρόπους ψυχαγωγίας και φαίνεται πως τα «στοιχήματα» έδιναν και έπαιρναν και στην αρχαία Ελλάδα.

Μπορεί τα τυχερά παιχνίδια της αρχαιότητας να μην θυμίζουν σε τίποτα τις σύγχρονες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το https://www.hellascasinos.com/ που προσφέρουν online ψυχαγωγία με γραφικά και διαδραστικά ψηφιακά εργαλεία, ωστόσο προσέφεραν ψυχαγωγία στους αρχαίους Έλληνες και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή.

“IN_AND_OUT

Ιστορικές καταγραφές

«Ξεσκονίζοντας» κανείς τα κιτάπια των αρχαίων Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων, εντοπίζει εύκολα αναφορές και ιστορικές καταγραφές στα τυχερά παιχνίδια της εποχής. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους ζάρια, καθώς και μία σειρά από άλλα αντίστοιχα παιχνίδια τύχης, τα οποία έπαιζαν φανατικά οι αρχαίοι Έλληνες, ενώ ακόμη και ο Όμηρος έχει καταγράψει αντίστοιχες αναφορές για τέτοιου είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο έργο του.

Μάλιστα δεν είναι μόνο ο Όμηρος που περιγράφει μέσα από τα έπη του τους αρχαίους Έλληνες να παίζουν ζάρια, αλλά και δεκάδες άλλοι συγγραφείς της εποχής, γεγονός που καταμαρτυρεί πως τα ζάρια ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές τυχερό παιχνίδι στην αρχαία Ελλάδα. Φυσικά τα ζάρια της εποχής δεν θύμιζαν τα σημερινά ζάρια, μίας και κατασκευάζονταν κυρίως από οστά ζώων και είχαν διαφορετική υφή και όψη. Ωστόσο φαίνεται πως πρόσφεραν στιγμές διασκέδασης και αποτελούσαν μία ιδιαίτερα διαδεδομένη μορφή παιχνιδιού.

Mechanical Solutions

Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι έδιναν μεγάλη σημασία στην τύχη και επιδίδονταν σε διάφορα αντίστοιχα παιχνίδια, χρησιμοποιώντας ακόμη και νομίσματα της εποχής σε μία παραλλαγή του γνωστού σήμερα «κορώνα ή γράμματα». Μάλιστα, μεταξύ άλλων, υπάρχουν αρκετές ιστορικές καταγραφές που αναφέρουν πως ένα παιχνίδι παρόμοιο με αυτό του πόκερ, ξεκίνησε από τον αρχαίο Μινωικό πολιτισμό πριν από σχεδόν 3.500 χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες άλλωστε είναι γνωστοί για τον προηγμένο πολιτισμό που είχαν αναπτύξει, διαθέτοντας ακόμη και τηλεπικοινωνίες της εποχής και παράγοντας πλούσιο φιλοσοφικό και πολιτιστικό έργο που παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρο.

Την τιμητική του στην αρχαία Ελλάδα φαίνεται πως είχε και το «στοίχημα», μίας και εντοπίζονται αγάλματα, κεραμικές κατασκευές, ψηφιδωτά και λογοτεχνικά κείμενα στα οποία γίνεται μνεία ή απεικονίζονται αρχαίοι Έλληνες να «στοιχηματίζουν» σε αγώνες με ζώα, τις λεγόμενες κυνομαχίες, με τη συμμετοχή σκύλων ή πουλερικών.

Από το χθες, στο σήμερα

Σήμερα τα τυχερά παιχνίδια έχουν αλλάξει αισθητά. Ακολουθώντας τις νέες τάσεις ψυχαγωγίας και διασκέδασης και ενσωματώνοντας φυσικά τις νέες τεχνολογίες. Πλέον τα τυχερά παιχνίδια προσφέρονται online, και συνδυάζονται με υψηλής ανάλυσης γραφικά, πολυμέσα και προηγμένα ψηφιακά εργαλεία.

Πλέον μπορεί κανείς να παίξει τυχερά παιχνίδια, ακολουθώντας πάντα τη σχετική νομοθεσία και τα όσα προβλέπονται για το online gaming, χρησιμοποιώντας απλά το κινητό του τηλέφωνο ενώ παιχνίδια όπως τα ζάρια που έπαιζαν οι αρχαίοι Έλληνες προσφέρονται πλέον με 3D γραφικά, ενώ πολύ σύντομα ακόμη και στο λεγόμενο Metaverse, που προετοιμάζεται, και στο οποίο οι χρήστες – παίκτες θα επιστρατεύουν Virtual Reality τεχνολογίες. Σίγουρα τα σύγχρονα τυχερά παιχνίδια δεν θυμίζουν σε τίποτα τα αντίστοιχα παιχνίδια που ήταν αρκετά δημοφιλή στην αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο το γεγονός ότι οι ρίζες τους χάνονται βαθιά μέσα στην ιστορία, καταδεικνύει τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για παιχνίδι αλλά και την έμφυτη τάση να δοκιμάζει την τύχη του!


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button