ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Τα social media κάνουν τα παιδιά να ντρέπονται για το σώμα τους

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τα παιδιά να αντιπαθούν το σώμα τους, σύμφωνα με έρευνα.

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Τρία στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 12 ετών αντιπαθούν το σώμα τους και ντρέπονται για την εμφάνισή τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για οκτώ στους δέκα νέους ηλικίας 18 έως 21 ετών.

Τα ευρήματα προέρχονται από μια νέα μεγάλη μελέτη που προειδοποιεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα και μελλοντική υγεία των σημερινών νέων γενεών.

“ΧΡΥΣΟΣ

Σχεδόν τα μισά από όλα τα παιδιά και τους νέους ηλικίας 12 έως 21 ετών που ερωτήθηκαν, είπαν ότι έχουν αποτραβηχτεί, άρχισαν να ασκούνται υπερβολικά, σταμάτησαν να κοινωνικοποιούνται εντελώς ή αυτοτραυματίστηκαν επειδή υφίστανται τακτικό bullying ή τρολάρισμα στο διαδίκτυο σχετικά με τη φυσική τους εμφάνιση.

Τέσσερις στους δέκα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, με σχεδόν έναν στους πέντε να αντιμετωπίζει προβλήματα εικόνας σώματος και το 14% να αντιμετωπίζει διατροφικές δυσκολίες, όπως υπερβολική περιοριστική κατανάλωση φαγητού, υπερφαγία και κάθαρση ή εμετό. Από αυτούς που χρειάζονται υποστήριξη, μόνο ένας στους δέκα νέους λάμβανε θεραπεία.

“IN_AND_OUT

Τα ευρήματα προέρχονται από μια νέα έρευνα σε 1.024 παιδιά και νέους ηλικίας 12 έως 21 ετών από το stem4, τη φιλανθρωπική οργάνωση ψυχικής υγείας των νέων.

Με βάση τα ευρήματα, η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι χρειάζεται επείγουσα δράση. «Πρέπει να βελτιώσουμε την κατανόηση του δυνητικά συναρπαστικού αντίκτυπου του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ενίσχυσης που δημιουργείται μέσω αλγορίθμων στη δέσμευση των νέων με τις εφαρμογές και τη συνακόλουθη ψυχική τους υγεία», δήλωσε η Δρ Nihara Krause, σύμβουλος κλινική ψυχολόγος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του stem4.

Mechanical Solutions

Τα ευρήματα έρχονται σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας του κοινού σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων, που προκλήθηκε πιο πρόσφατα από τον θάνατο της Μόλι Ράσελ, την προβολή του TikTok για «προ-ανορεξία» και άλλο επιβλαβές υλικό σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών και μια πληθώρα άλλων ερευνών που δείχνουν ότι η ψυχική υγεία μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών και νέων βρίσκεται σε κρίση.

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι βαθιά ανησυχητικά», είπε ο Krause, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια σειρά από εγκεκριμένες από το NHS εφαρμογές βασισμένες σε στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του Worth Warrior, για να βοηθήσει τους νέους με την εικόνα σώματος και τις διατροφικές δυσκολίες.

«Όταν οι νέοι χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για να αναζητήσουν πληροφορίες και συμβουλές που χρειάζονται τόσο πολύ, αντιμετωπίζουν μια υποτιθέμενη πραγματικότητα που είναι παραμορφωμένη και επιβλαβής. Οι αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο συνεχίζουν να παράγουν περιεχόμενο ενεργοποίησης, το οποίο επιδεινώνει το πρόβλημα» δήλωσε ο Krause.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 97% των παιδιών ηλικίας έως 12 ετών χρησιμοποιούν πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 70% δήλωσε ότι αισθάνεται άγχος και κατάθλιψη λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης –με τα δύο τρίτα να λένε ότι ανησυχούν για τον χρόνο που περνούν χρησιμοποιώντας τα– ο μέσος ημερήσιος χρόνος που αφιερώνεται σε εφαρμογές ήταν 3,65 ώρες.

Οι ερωτηθέντες παραδέχθηκαν ότι συνέχισαν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές παρά τις ανησυχίες ότι η ψυχική τους υγεία είχε υποστεί ζημιά από το διαδικτυακό περιεχόμενο που τους έσπρωχναν οι αλγόριθμοι: Ένα στατιστικό στοιχείο που αυξήθηκε από το 54% των νέων 12-14 ετών στο 60% των 15-17 ετών και στο 71% των νέων 18-21 ετών.

Παρόλα αυτά, το 95% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται αβοήθητοι όταν επρόκειτο να σταματήσουν τη διαδικτυακή τους συνήθεια. Παραδέχτηκαν επίσης ότι είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να στραφούν σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων παρά να μιλήσουν με φίλους και συγγενείς όταν προσπαθούν να ξεπεράσουν αρνητικά συναισθήματα ή χαμηλή αυτοεκτίμηση για το σώμα τους.

Από την πανδημία, η ζήτηση για υπηρεσίες NHS για παιδιά και εφήβους αυξήθηκε κατά τα δύο τρίτα, με 10.000 νέους να ξεκινούν θεραπεία από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, τα επίπεδα παροχής είναι τέτοια που η θεραπεία είναι διαθέσιμη μόνο σε όσους έχουν τη σοβαρότερη ανάγκη.

Το Κέντρο Καταπολέμησης του Ψηφιακού Μίσους (CCDH) διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα που έδειξε ότι ο «αλγόριθμος συστάσεων» του TikTok προωθεί το περιεχόμενο αυτοτραυματισμού και διατροφικών διαταραχών σε εφήβους μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα θέματα.

Εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος του TikTok, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance και έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, είπε ότι η μελέτη CCDH δεν αντικατοπτρίζει την εμπειρία ή τις συνήθειες προβολής των πραγματικών χρηστών της εφαρμογής.

«Συμβουλευόμαστε τακτικά ειδικούς στον τομέα της υγείας, καταργούμε τις παραβιάσεις των πολιτικών μας και παρέχουμε πρόσβαση σε υποστηρικτικούς πόρους για όποιον έχει ανάγκη» είπαν.

«Έχουμε υπόψη ότι η ενεργοποίηση περιεχομένου είναι μοναδική για κάθε άτομο και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην προώθηση ενός ασφαλούς και άνετου χώρου για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που επιλέγουν να μοιραστούν τα ταξίδια ανάκαμψης ή να εκπαιδεύσουν άλλους σε αυτά τα σημαντικά θέματα».

Οι οδηγίες του TikTok απαγορεύουν περιεχόμενο που προωθεί συμπεριφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτοκτονία και αυτοτραυματισμό, καθώς και υλικό που προωθεί ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές ή συνήθειες.

Ο Imran Ahmed, Διευθύνων Σύμβουλος της CCDH –ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Ian Russell, πατέρα της Molly, και το Ίδρυμα Molly Rose για την κυκλοφορία ενός οδηγού γονέων για το TikTok– χαιρέτισε τα νέα ευρήματα.

«Οι πλατφόρμες των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιδεινώνουν αυτό που νιώθουν οι νέοι έφηβοι και οι ενήλικες σχετικά με την εικόνα του σώματος, τις διατροφικές διαταραχές και την ψυχική υγεία» είπε. «Το TikTok έχει σχεδιαστεί για να θαμπώνει τους νεαρούς χρήστες ώστε να αφήσουν τον χρόνο και την προσοχή τους, αλλά χωρίς ουσιαστικά προστατευτικά κιγκλιδώματα, ο αλγόριθμός τους μπορεί να γίνει απίστευτα γρήγορα θανατηφόρος».

Ο Ged Flynn, ο διευθύνων σύμβουλος του Papyrus, της φιλανθρωπικής οργάνωσης που είναι αφιερωμένη στην προώθηση της θετικής ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων, χαιρέτισε επίσης την έρευνα. Είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα από τα θέματα που ασκούν «άνευ προηγουμένου πίεση» στους σημερινούς νέους «που καταλήγουν σε κάποιους να εγκαταλείπουν την ελπίδα».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button