Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Τα «ναι» και τα «όχι» του σύγχρονου Ελληνικού βιογραφικού

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Οι γενικοί κανόνες ενός επαγγελματικού βιογραφικού είναι κοινοί ανεξάρτητα από τη γλώσσα δημιουργίας του ή από τον κλάδο εργασίας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τις βέλτιστες πρακτικές ανάλογα με τη χώρα ή από εποχή σε εποχή.

Ψάχνοντας οδηγίες για να φτιάξετε βιογραφικό online, πρέπει να προσέξετε να μην ακολουθήσετε κάποιες που είναι παρωχημένες ή που δεν ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα (από ξενόγλωσσα άρθρα).

“IN_AND_OUT

Γι’ αυτό θα σας συνοψίσουμε τα βασικά «ναι» και «όχι» ενός σωστού βιογραφικού για την ελληνική αγορά εργασίας τού σήμερα.

Μην το κάνετε έκθεση ιδεών

Παλιά προσπαθούσαμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες, πιστεύοντας πως η ποσότητα θα εντυπωσίαζε τους πιθανούς εργοδότες. Τώρα ξέρουμε πως ένα μακροσκελές βιογραφικό είναι πιο πιθανό να μας βλάψει παρά να μας ωφελήσει.

Mechanical Solutions

Στόχος σας πρέπει να είναι ένα βιογραφικό ποιοτικό, το οποίο μεταφράζεται σε λιτό, ουσιαστικό και σύντομο – ιδανικά, να μην ξεπερνά τη μία σελίδα για νέους υποψήφιους ή τις δύο για επαγγελματίες με εμπειρία.

Επιλέξτε προσεγμένη φωτογραφία

Στην Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο η φωτογραφία στο βιογραφικό απαγορεύεται, στην Ελλάδα, ωστόσο, αποτελεί συχνή πρακτική.

Αυτό δεν σημαίνει πως η συμπερίληψή της είναι υποχρεωτική (εκτός αν τη ζητάει ρητά η αγγελία), σημαίνει όμως ότι είναι επιθυμητή, ειδικά αν η θέση σχετίζεται με τον τουρισμό, την επικοινωνία ή την εξυπηρέτηση πελατών.

Αν επιλέξετε να βάλετε φωτογραφία, προσέξτε το ντύσιμό σας, χαμογελάστε ώστε να αποπνέετε αυτοπεποίθηση και φροντίστε να είναι καλοτραβηγμένη (όχι θολή, σκοτεινή ή με έντονο φόντο).

Αποφύγετε τα περιττά προσωπικά στοιχεία

Τα μόνα απαραίτητα είναι ο τόπος κατοικίας, το τηλέφωνο και το email σας. Αξίζει να προστεθούν το δίπλωμα οδήγησης και το ενημερωμένο προφίλ σας στο LinkedIn (αν έχετε).

Η ηλικία, το θρήσκευμα, η εθνικότητα και η οικογενειακή κατάσταση συγκαταλέγονται πλέον στις πληροφορίες που είναι καλό να μη συμπεριληφθούν.

Δώστε έμφαση στο Προφίλ

Μια πολύτιμη ενότητα που έχει προστεθεί στα σύγχρονα βιογραφικά είναι αυτή του Προφίλ.

Μπαίνει στην αρχή του εγγράφου και απαρτίζεται από μία μικρή παράγραφο, όπου συστήνεστε με πιο προσωπικό τρόπο, τονίζετε τις πιο δυνατές σας δεξιότητες και εντάσσετε έξυπνα λέξεις-κλειδιά από την αγγελία.

Όχι στη στεγνή απαρίθμηση καθηκόντων

Κατά την περιγραφή της προϋπηρεσίας σας, μην περιοριστείτε σε μια απλή αναφορά των καθηκόντων σας. Προσθέστε με bullets επιτυχίες ή επιτεύγματά σας – τι καταφέρατε σε αυτή τη θέση, πώς βελτιώσατε την παραγωγικότητα της ομάδας, τι προσφέρατε στην εταιρεία κ.λπ.

Αν είστε νέοι υποψήφιοι χωρίς εμπειρία, κάντε το ίδιο για την εκπαίδευσή σας: όχι μόνο καταγραφή μαθημάτων, αλλά περιγράψτε πώς εξελιχθήκατε κατά τη διάρκεια των σπουδών και τι δεξιότητες καλλιεργήσατε.

Ναι στο διπλοτσεκάρισμα του εγγράφου

Διαβάστε το βιογραφικό δύο και τρεις φορές, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ορθογραφικά, γραμματικά ή συντακτικά λάθη.

Επίσης, είναι καθαρό, με ευανάγνωστη γραμματοσειρά και ευδιάκριτες αποστάσεις μεταξύ των ενοτήτων; Επιμεληθείτε τη μορφοποίησή του, ώστε να είναι τακτοποιημένο και να αποπνέει επαγγελματισμό (αν χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο για δημιουργία βιογραφικού online, δεν θα χρειαστεί να προβληματιστείτε για το θέμα της μορφοποίησης).

Μη στέλνετε παντού το ίδιο βιογραφικό

Η προσαρμογή του, ώστε να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην αγγελία που κάθε φορά απαντάτε, είναι ένα από τα σημαντικότερα «do’s» του βιογραφικού σας.

Κάντε -πάντα ειλικρινείς- επεμβάσεις (π.χ., αναδιατυπώστε το προφίλ και καταγράψτε τις πιο ταιριαστές δεξιότητές σας) για να δει απευθείας ο εργοδότης ότι έχετε τα προσόντα που ψάχνει και να αυξηθούν οι πιθανότητες να σας καλέσει σε συνέντευξη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button