Life

Τα επτά σημάδια της κατάθλιψης στις νεαρές ηλικίες

Είστε γύρω στα 20 και η ερωτική σας διάθεση δεν είναι στα φόρτε σας. Λίγο η αβεβαιότητα για το μέλλον, λίγο η ανεργία τα σημάδια της κατάθλιψης έχουν αρχίσει να σας χτυπούν την πόρτα. Αν και η δεύτερη δεκαετία της ζωής ταυτίζεται συνήθως με ευχάριστες εμπειρίες, δεν είναι σπάνιο ένας νέος να εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης την περίοδο αυτή.

Κατά τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση, οι μεγάλες αλλαγές και η αβεβαιότητα για το μέλλον μπορεί να πυροδοτήσουν αυτή τη βαθιά θλίψη.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σύμφωνα με το Δρ Στιούαρτ Γκούντμαν από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, υπάρχουν αρκετά σημάδια που φανερώνουν την κατάθλιψη.

Δείτε ποια από αυτά είναι χαρακτηριστικά στους νέους ανθρώπους.


1. Απώλεια ενδιαφέροντος

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Σύμφωνα με το onmed, τα περισσότερα νεαρά άτομα αγαπούν να βγαίνουν με φίλους, έχουν συναρπαστικά χόμπι, λατρεύουν τα ταξίδια και ασχολούνται με τη μουσική. Εάν ξαφνικά οι δραστηριότητες αυτές δεν προσφέρουν χαρά ή ο νέος απομακρύνεται από τους φίλους και τις παρέες ίσως οι γονείς θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στους λόγους που συμβαίνει αυτό.

2. Λιγότερη ενέργεια

Τα άτομα με κατάθλιψη κατακλύζονται από την απογοήτευση ή την απελπισία. Τα συναισθήματα αυτά συνήθως συνοδεύονται από έλλειψη κινήτρων. Η μόνιμα κακή διάθεση στερεί την ενέργεια και εντείνει την κόπωση, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί της καθημερινότητας να επιβραδύνουν.

3. Απώλεια συγκέντρωσης

Οι αρνητικές σκέψεις και η απαισιοδοξία δεν αφήνουν το μυαλό να επικεντρωθεί σε σημαντικές αποφάσεις ή ακόμη και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα.

4. Αϋπνία τις πρώτες πρωινές ώρες

Αρκετοί νέοι που δίνουν μάχη με την κατάθλιψη ξυπνούν νωρίς το πρωί – στις 4 ή τις 5 τα χαράματα – αδυνατώντας να ξανακοιμηθούν. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο στρες, με τις ορμόνες να αυξάνονται απότομα και να διακόπτουν τον ύπνο.

5. Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

Πρόκειται για μια συχνή μέθοδο διαφυγής τόσο για τους νέους όσο και για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το αλκοόλ θεωρείται λανθασμένα τακτική αντιμετώπισης, καθώς θολώνει παροδικά τη σκέψη, όμως δε βοηθά να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα.

6. Μειωμένη ερωτική διάθεση

Η νιότη είναι μια περίοδος της ζωής κατά την οποία οι σεξουαλικές ορμές και το φλερτ επικρατούν. Η αδιαφορία για τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις είναι μία έκφανση της απομόνωσης που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη.

7. Αλλαγές στο βάρος

Η απότομη αύξηση ή μείωση του βάρους λόγω αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή της διάθεσης. Άλλοτε παρατηρείται απώλεια όρεξης και άλλοτε υπερκατανάλωση φαγητού, όμως σε κάθε περίπτωση οι ακραίες διατροφικές συνήθειες είναι ανησυχητικές.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button