LIFE

Το ρόδι πηγή νεότητας με υψηλή διατροφική αξία

Το ρόδι αποτελεί ένα φρούτο που οι περισσότεροι θυμούνται μόνο την Πρωτοχρονιά για να το σπάσουν για γούρι στο κατώφλι του σπιτιού τους.

Είναι όμως ένα φρούτο με εξαιρετική θρεπτική αξία και γι’ αυτό έχει τα τελευταία χρόνια αποτελέσει αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Ξεχωρίζει για το υψηλό περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Από αυτές, δύο κατηγορίες, οι ανθοκυανίνες και οι πολυφαινόλες έχει φανεί πως έχουν ισχυρή αντιγηραντική και προστατευτική δράση, καθώς προλαμβάνουν τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών.

Σημαντική φαίνεται να είναι και η δράση του ροδιού στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Γενικότερα, η αντιοξειδωτική του δράση φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τις ασθένειες και τη γήρανση.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ότι το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι, δυο πολυδιαφημισμένα τα τελευταία χρόνια ροφήματα.

Επιστήμονες από την Ελβετία υποστηρίζουν ότι ένα συστατικό του ζουμερού αυτού φρούτου δυναμώνει τους μύες και χαρίζει μακροζωία.

Η θετική του επίδραση οφείλεται στο ότι διατηρεί σε φόρμα για περισσότερο χρονικό διάστημα τα μιτοχόνδρια, τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Medicine», χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο ρόδι, μετατρέπονται από τους μικροοργανισμούς που ζουν φυσιολογικά στο έντερο σε μια σύνθετη ουσία με την ονομασία «ουρολιθίνη Α».

Η ουσία αυτή προωθεί την «ανακύκλωση» των μιτοχονδρίων ώστε να γεμίσουν τις μπαταρίες τους τα κύτταρα και να καθυστερήσει η διαδικασία της γήρανσης. Στο πλαίσιο πειραμάτων σε οργανισμούς όπως τα ποντίκια και οι σκώληκες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η «ουρολιθίνη Α» μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής και βελτιώνει τις επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, οι σκώληκες που έλαβαν τη σύνθετη ουσία έζησαν σχεδόν κατά 50% περισσότερο, ενώ τα ηλικιωμένα ποντίκια μπορούσαν να καλύψουν κατά 42% μεγαλύτερη απόσταση τρέχοντας. Με την πάροδο των ετών, τα μιτοχόνδρια λειτουργούν λιγότερο αποδοτικά, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι μύες και να ενισχύεται η αδυναμία του οργανισμού. Κρατώντας τους μύες νέους μέσω της ενίσχυσης των μιτοχονδρίων μπορεί να παραταθεί σημαντικά η περίοδος λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας ενός ατόμου αλλά και να περιοριστούν σημαντικά τα περιστατικά πτώσης και τραυματισμού στους ηλικιωμένους.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους, χορηγώντας την ουρολιθίνη Α σε μορφή συμπληρώματος.«Εκτιμούμε ότι η έρευνα αυτή αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της αντιγήρανσης» δηλώνουν οι Ελβετοί επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close