Τετάρτη, 16 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήLIFEΗ ψυχολογία του ρατσισμού

Η ψυχολογία του ρατσισμού

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Ο ρατσισμός μπορεί να οριστεί ως μία προκατάληψη και διάκριση ενάντια σε άλλους ανθρώπους, λόγω της εθνικότητας ή της φυλετικής τους καταγωγής. Ο ρατσισμός δε γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε γλώσσα, ούτε ηλικία. Ο ρατσισμός υπάρχει παντού! Θύματα του είναι κυρίως τα αλλοδαπά άτομα, τα άτομα με διαφορετικό χρώμα δέρματος, οι αλλόθρησκοι, τα άτομα με αναπηρίες, ακόμα και οι γυναίκες.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, ο ρατσισμός βρίσκεται σε ύφεση σε κάποιες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. Κι αυτό λόγω των διάφορων εκδηλώσεων και χάρη σε καμπάνιες που γίνονται για την ενημέρωση του κόσμου. Όλα αυτά φαίνονται να αποδίδουν, όμως, ο ρατσισμός συνεχίζει να υπάρχει!

mechanical adv 2021

Ωστόσο, η μείωση αυτή μπορεί να είναι περισσότερο φαινομενική παρά πραγματική. Ο Fiske, υποστήριξε ότι μόνο το 10% του πληθυσμού στις δυτικές κοινωνίες έχουν εμφανείς και προφανείς φυλετικές προκαταλήψεις. Οι Dovidio και Gaerener υποστήριξαν ότι μεγάλος αριθμός ατόμων, εμφανίζουν, αυτό που λέμε, “αποστροφή του ρατσισμού”.

apostolakis adv 2

Οι Aikin και Hunter θέλοντας να μελετήσουν την ψυχολογία του ρατσισμού, υποστήριξαν ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους, μπορεί να εκφραστεί ο ρατσισμός.

  • Πρώτον, οι σύγχρονοι ρατσιστές, αρνούνται την ύπαρξη προκαταλήψεων και διακρίσεων κατά των μειονοτικών ομάδων.
  • Δεύτερον, δείχνουν έντονα την ενόχληση τους για το γεγονός ότι οι μειονοτικές ομάδες ζητούν ίση μεταχείριση με την πλειοψηφία του πληθυσμού.
  • Και τρίτον, τρέφουν αισθήματα εχθρότητας απέναντι στις ομάδες που βοηθούν τις μειονότητες.

Ο Duncan, για να μελετήσει τον ρατσισμό έκανε μία έρευνα. Ζήτησε από λευκούς Αμερικανούς φοιτητές, να παρακολουθήσουν μια συνομιλία μεταξύ ενός μαύρου και ενός λευκού άνδρα. Όταν ο λευκός, έσπρωξε απαλά τον μαύρο, η κίνηση του αυτή ερμηνεύθηκε ως βίαιη από το 13% των συμμετεχόντων. Αντίθετα, το 73% των συμμετεχόντων, ερμήνευσε την ίδια συμπεριφορά, ως βίαιη, όταν ο μαύρος άνδρας έσπρωξε τον λευκό.

Το συμπέρασμα; Ο ρατσισμός προέρχεται από την προκατάληψη που περνάει από γενιά σε γενιά. Σαν μία παράδοση που βασίζεται στα στερεότυπα της κάθε κοινωνίας. Όμως, ξεχνάμε ότι ο θύτης του σήμερα, είναι το θύμα του αύριο! Έλα για λίγο στη θέση του ανθρώπου που κρίνεις… Θα σου άρεσε να σου κάνουν το ίδιο;

ipop.gr
zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ