Παρασκευή, 7 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήLIFEΠρέπει να βοηθάμε τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά

Πρέπει να βοηθάμε τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Μοναξιά, ένα συναίσθημα ασήκωτο, ένα θέμα που δεν έχει ηλικία και συνυπάρχει με άλλα προβλήματα της ζωής μας. Η μοναξιά στην Τρίτη ηλικία φαντάζει όμως δυσβάσταχτη αν μάλιστα συνδυάζεται και με κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Η απώλεια του συζύγου ή κάποιου αγαπημένου προσώπου, οι δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης και πολλά άλλα, οδηγούν το ηλικιωμένο άτομο στη μοναξιά και εν γένει στη μελαγχολία.

Πολλά ηλικιωμένα άτομα, δεν μιλούν για την κατάστασή τους στους οικείους τους πιστεύοντας έτσι ότι θα τους επιβαρύνουν. Μένοντας λοιπόν μέσα στο σπίτι, απομακρυσμένοι από όλους και με μοναδική συντροφιά μια τηλεόραση, η μελαγχολία βαθαίνει και η απελπισία βγαίνει στην επιφάνεια.

mechanical adv 2021

Ας ξεκινήσουμε όμως με κάποια που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα του μοναχικού ανθρώπου.

apostolakis adv 2

1. Έξοδος από το σπίτι.  Ο συνεχής εγκλεισμός δημιουργεί πολλά περισσότερα άγχη απ’ όσο μια μικρή ή μεγάλη βόλτα. Εάν οι ηλικιωμένοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο κινητικό πρόβλημα, μια βόλτα στη θάλασσα ,στο  πάρκο ή ακόμα και ένας μακρύς περίπατος θα βελτιώσει σημαντικά την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία.

2. Κοινωνικοποίηση. Δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί  μια πληθώρα ανθρώπων ώστε να επιτευχθεί η  επικοινωνία, αρκούν και 2 ή 3 άνθρωποι που θα μπορούν να μιλάνε, να μοιραστούν αυτά που τους βασανίζουν και γενικά να γίνουν κατανοητοί, Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται φίλοι και είναι έτοιμοι να σας ακούσουν. Συν τοις άλλοις, ο φίλος μπορεί να έρθει με οποιαδήποτε μορφή και ιδιότητα, για παράδειγμα ένας καλός γείτονας ή και ένας συγγενής που μπορεί να σας βοηθήσει .

3. Μια άλλη μορφή κοινωνικοποίησης είναι και οι χώροι αναψυχής ηλικιωμένων ατόμων, όπως τα ΚΑΠΗ.  Μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων, στους χώρους αυτούς, το ηλικιωμένο άτομο μπορεί να συμμετέχει σε διάφορες δράσεις, όπως ομιλίες, εκδρομές, συλλογικότητες ακόμα και να περάσει απλά την ώρα του με συνομηλίκους του.

4. Το κλειδί είναι η μάθηση. Είναι γνωστό πως η μάθηση δεν έχει ηλικία, φύλο και άλλα κριτήρια στη ζωή των ανθρώπων. Η μάθηση δεν γνωρίζει σύνορα και μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους. Στη χώρα μας προσφέρεται πληθώρα μαθησιακών επιλογών ξεκινώντας από τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας  και τα εσπερινά λύκεια που απευθύνονται σε όσους δεν ολοκλήρωσαν την τυπική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης ανήκουν επίσης όλες οι χειροτεχνικές  δραστηριότητες (κεραμική, ζωγραφική, αγιογραφία κλπ) αλλά και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή μια ξένης γλώσσας.

5. Η ζωή γίνεται πιο όμορφη όταν τη μοιραζόμαστε με κάποιον άλλο. Ο άνθρωπος όμως δεν είναι μόνο αυτός ο άλλος, καθώς η υιοθέτηση ενός κατοικιδίου είναι μια πράξη αγάπης και ευθύνης ταυτόχρονα. Ένα κατοικίδιο ζωάκι μπορεί να ανακουφίσει τη μοναξιά ειδικότερα ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, αλλά και μιας μοναχικής και εγκαταλειμμένης ψυχής όπως είναι αυτή του αδέσποτου. Με τη φροντίδα του κατοικιδίου ο μοναχικός άνθρωπος θα ωφεληθεί από την ανιδιοτελή αγάπη του ζώου αλλά και θα αποκτήσει την ευθύνη του ώστε να συμβιώσουν αρμονικά. Το κατοικίδιο, ειδικά όταν πρόκειται για ένα σκύλο, είναι μια καλή αφορμή για να ξεφύγει ο μοναχικός άνθρωπος από το σπίτι και τις έγνοιες του, αφού απαιτείται η καθημερινή του βόλτα.

Συνοψίζοντας, η μοναξιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλους τρόπους αρκεί να υπάρχει θέληση για αλλαγή τρόπου σκέψης και ζωής και με τη βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων που θα σταθούν δίπλα μας, αρωγοί στην κάθε προσπάθειά μας.

zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble