Τετάρτη, 16 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήLIFEΠόσο επικίνδυνες είναι οι οδοντόκρεμες;

Πόσο επικίνδυνες είναι οι οδοντόκρεμες;

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι γονείς έχουν διαφορετικές απόψεις για το εάν θα πρέπει να πλένονται τα δόντια των παιδιών τους με οδοντόκρεμες που περιέχουν ιόντα φθορίου. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκληθούν βλάβες στην υγεία τους. Είναι σωστό αυτό; Όχι, λένε οι ειδικοί.

«Τα ιόντα φθορίου είναι σημαντικός παράγοντας για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης τερηδόνας» ισχυρίζεται ο Στέφαν Τσίμερ, ειδικός γιατρός για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν πάνω από 300 διεθνείς κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των ιόντων φθορίου. Το πλύσιμο των δοντιών δυο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα που περιέχει ιόντα φθορίου προστατεύει κατά 30% περισσότερο σε σχέση με μια οδοντόκρεμα που δεν περιέχει.

mechanical adv 2021

Υπάρχουν όμως και άλλοι μύθοι σε σχέση με τις οδοντόκρεμες με ιόντα φθορίου. Για παράδειγμα εάν κάποιος τις χρησιμοποιεί συστηματικά δεν θα πάθει ποτέ τερηδόνα. Λάθος. Όποιος χρησιμοποιεί μια τέτοια οδοντόκρεμα στατιστικά πράγματι αποκτά σπανιότερα τερηδόνα. Η εμφάνιση όμως της ασθένειας είναι μια σύνθετη διαδικασία. Σημαντικό είναι η αφαίρεση της πέτρας από την επιφάνεια και τα πλαϊνά των δοντιών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μια καλή οδοντόκρεμα σίγουρα βοηθάει αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραμελημένη ιατρική φροντίδα, ούτε να καταπολεμήσει τις τροφές που περιέχουν συστατικά που ευνοούν την εμφάνιση της τερηδόνας.

apostolakis adv 2

Οι επικίνδυνες ποσότητες

Ακόμη ταυτίζονται συχνά τα ιόντα φθορίου με το φθόριο, το οποίο είναι επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ιόντα φθορίου είναι ενώσεις φθορίου και διαφέρουν μεταξύ τους. Οι οδοντόκρεμες αυτές μπορούν χρησιμοποιούνται άφοβα και από παιδιά, διαφορετικά η τερηδόνα μπορεί να σταθεί αιτία να χάσουν τα δόντια τους.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που τα παιδιά καταπιούν μεγαλύτερες δόσεις οδοντόκρεμας, γεγονός που συμβαίνει πολύ συχνά; Και εκεί δεν υπάρχει σύμφωνα με τους οδοντιάτρους πρόβλημα υγείας. Ένα παιδί που ζυγίζει 15 κιλά θα πρέπει να καταπιεί τουλάχιστον 75 milligram φθορίου για να κινδυνεύσει η ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταπιεί δυο παιδικές οδοντόκρεμες ή μια οδοντόκρεμα για ενήλικες.

Όσο για τους ενήλικες, ένας άνδρας που ζυγίζει 90 κιλά θα πρέπει να καταπιεί 20 με 40 οδοντόκρεμες για ενήλικες ώστε η ζωή του να τεθεί σε κίνδυνο. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;

Το φθόριο υπάρχει παντού στη φύση σε μικρές ποσότητες. Υπάρχει στις τροφές ολικής αλέσεως, στους ξηρούς καρπούς, στο μαύρο τσάι ή στα ψάρια. Οι ποσότητες όμως αυτές δεν επαρκούν για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τερηδόνας.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-