LIFE

Πώς ξεπερνάμε το φόβο της πτήσης;

Μετά την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία της Germanwings ο φόβος πολλών επιβατών πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης έχει αυξηθεί. Ο βρετανός ψυχολόγος Κιθ Στολ διερευνά τις ρίζες του και δίνει συμβουλές αντιμετώπισης.

Ο κλινικός ψυχολόγος Κιθ Στολ διευθύνει τα τελευταία 25 χρόνια τα σεμινάρια αντιμετώπισης του φόβου της πτήσης στην British Airways. Αντικείμενο της δουλειάς του είναι να διερευνά και να επεξηγεί στους συμμετέχοντες τα αίτια του φόβου τους, με στόχο να τους βοηθήσει να τον ξεπεράσουν.

caffeine adv2020b

Όπως λέει ο βρετανός ειδικός στην DW, μετά τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους της Germanwings στις Γαλλικές Άλπεις, όπως και έπειτα από κάθε αεροπορική τραγωδία, «οι άνθρωποι εύλογα ανησυχούν περισσότερο. Κυρίως επειδή μετά τη συντριβή ασχολούνται ξαφνικά περισσότερο με τους φόβους τους. (…) Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των πλοίων, των τρένων και των αυτοκινήτων μετά από δυστυχήματα. Μετά από κάποιο διάστημα οι άνθρωποι πετούν και πάλι με την ψυχραιμία που είχαν παλαιότερα. Αλλά αυτό διαρκεί λίγο καιρό».

Πλήθος τεχνικών για την αντιμετώπιση του φόβου

neratzoulis neo

Ο Κιθ Στολ εξηγεί ότι οι άνθρωποι καλούνται να διαχειριστούν αυτούς τους φόβους και να αποδεχθούν το γεγονός ότι «δεν υπάρχει 100% ασφάλεια». Χρησιμοποιεί μάλιστα ένα καθημερινό παράδειγμα, λέγοντας ότι όταν διασχίζουμε το δρόμο δεν σκεφτόμαστε ότι θα μας χτυπήσει αυτοκίνητο. «Ωστόσο, η πτήση είναι κάτι διαφορετικό, επειδή απομακρυνόμαστε από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην καθημερινότητα. Ο,τιδήποτε ασυνήθιστο το παρατηρούμε με διαφορετικό μάτι. Τα τελευταία χρόνια έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα 1.200 άτομα. Στο ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν όμως πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ηλεκτροπληξία, για παράδειγμα από μία τοστιέρα ή εξαιτίας κάποιας πτώσης. Αλλά οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται διαφορετικά».

Ο βρετανός ειδικός προχωρά σε μία σημαντική διάκριση, διαχωρίζοντας το φόβο από τη φοβία. Όπως επισημαίνει, «όλοι μας φοβόμαστε ως ένα βαθμό. Η φοβία όμως μας φέρνει σε τέτοιο σημείο ώστε να αποφεύγουμε πράγματα, μας προκαλεί πανικό. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό».

Σύμφωνα με τον Κιθ Στολ, υπάρχει μία πλειάδα πρακτικών λύσεων που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας πριν από την επιβίβασή του στο αεροσκάφος. «Το σημαντικότερο είναι πρώτα να εκπνέεις και μετά να εισπνέεις. Θα πρέπει να προσέχει κανείς ώστε να αναπνέει μέσω του διαφράγματος», υπογραμμίζει.

Μία ακόμη συμβουλή του βρετανού ειδικού, εκτός από τις τεχνικές ήρεμης αναπνοής, είναι η μάλαξη των μυών. «Οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν μία ολόκληρη σειρά τεχνικών προκειμένου να θέσουν το φόβο τους υπό έλεγχο. Αν ο εγκέφαλος μάθει ότι μπορεί να ελέγξει το φόβο, τότε καταλαμβάνεται από αυτό αίσθημα ολοένα σπανιότερα».

Άρης Καλτιριμτζής

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button