Europlan

Xaritakis
Debate
LIFE

Πως θα βάλεις τα ζιζάνια σου για ύπνο

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ο ύπνος είναι μια υποτιμημένη έννοια, την οποία αρχίζεις να εκτιμάς… σε όλο της το μεγαλείο, όταν γίνεις γονιός!

Προτού αποκτήσεις παιδί ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου μεν, όμως δεν είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που θα μπορούσες να σκεφτείς και να το ζητήσεις.

“IN_AND_OUT

Τα πράγματα όμως αλλάζουν δραματικά από τη στιγμή που έρχεται στον κόσμο ένα μωρό!

Ξαφνικά το μόνο πράγμα που φαίνεται να αποζητάς με λαχτάρα είναι… λίγες ώρες ύπνου.

Mechanical Solutions

Από την άλλη, τα νήπια, τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι δε φαίνεται να εκτιμούν τον ύπνο… καθόλου, παρότι παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξή τους.

Δες παρακάτω μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα ύπνου των παιδιών και πώς μπορείς να τα βοηθήσεις, έτσι ώστε… να μπορέσεις και εσύ να δεις και κανένα «όνειρο γλυκο»!

«Θα κοιμηθώ ποτέ ξανά;» Αναρωτιέσαι….

Φάση 1η: από τη γέννηση έως 1 έτους 

Τα νεογέννητα και τα βρέφη πρέπει να τρώνε κάθε λίγες ώρες, επειδή το μικρό στομαχάκι τους δε μπορεί να χωρέσει μεγάλη ποσότητα τροφής. Φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο στο… πρόγραμμα του ύπνου σου (κυρίως της μαμάς, ειδικά αν θηλάζει).

Τι μπορεί να αντιμετωπίσεις στη φάση αυτή:

 • Το μωρό ξυπνά ουρλιάζοντας κάθε λίγες ώρες. Μπορείς να τηρήσεις βάρδιες με το σύντροφό σου (ή κάποιον άλλο που ενδεχομένως σας βοηθά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σου), προκειμένου να αντέξεις το «βαρύ πρόγραμμα». Αν θηλάζεις θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις μια αντλία για να έχεις «έτοιμο γάλα» για το μωρό, όταν δε θα είναι η σειρά σου να σηκωθείς από το κρεβάτι. Επίσης, μην ξεχνάς τον απαράβατο κανόνα «κοιμόμαστε όταν κοιμάται το μωρό»… χωρίς να σε νοιάζει τίποτε άλλο.
 • Το μωρό δεν αποκοιμιέται αφού φάει. Τα μωρά δε γνωρίζουν αν είναι νύχτα ή μέρα… και δεν τα ενδιαφέρει κιόλας! Αυτό που τους νοιάζει είναι η τρυφερή αγκαλιά σου, κι αν έχουν όρεξη για παιχνίδι, θα προσπαθήσουν να σε κρατήσουν μαζί τους, ακόμη κι αν είναι 3 τα ξημερώματα. Προσπάθεισαι να είσαι όσο πιο… βαρετός/η μπορείς, έτσι ώστε να βοηθήσεις το μωρό σου να αποκοιμηθεί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μην ανάβεις δυνατά φώτα και προσπάθεισαι να είσαι όσο πιο γρήγορος/η και αθόρυβος/η μπορείς.
 • Το μωρό σου δεν κοιμάται, ενώ θα έπρεπε. Έλεγξε αν χρειάζεται άλλαγμα η πάνα του, κι αν το περιβάλλον είναι κατάλληλο για ύπνο (χαμηλός φωτισμός). Επίσης, αν έχει κοιμηθεί παραπάνω νωρίτερα την ημέρα, ή αν έχετε μόλις σταματήσει το παιχνίδι. Αν αρνείται να κοιμηθεί, πάρε το αγκαλιά και ηρέμησε το ή προσπάθεισαι να αποκοιμηθείς μαζί του, λέει ο Dr. Sears στο lifehacker.com.
 • Το μωρό σου δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα για κάθε νέο γονιό να αναρωτηθεί αν θα κοιμηθεί ποτέ ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα περισσότερα βρέφη θα σου επιτρέψουν να κοιμηθείς για ένα συνεχόμενο 7ωρο-8ωρο, όταν φτάσουν 3-6 μηνών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Παιδιατρικής, όμως κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αυτό που μπορείς να κάνεις αν το παιδί σου δυσκολεύεται να κοιμηθεί είναι να το κρατήσεις λίγο πιο δραστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να κουραστεί και να ακουλουθείς ένα «ηρεμιστικό τελετουργικό» λίγο πριν πέσει για ύπνο, κάνοντάς του ένα χαλαρωτικό μπάνιο και στη συνέχεια διαβάζοντάς του κάποιο παραμύθι.
 • Το μωρό σου ξυπνά συνέχεια. Στους 8 μήνες περίπου τα μωρά αρχίζουν να εμφανίζουν το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού». Αυτό σημαίνει ότι ενώ πέφτουν κανονικά για ύπνο, συνήθως ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε αναζητούν. Είναι μια δύσκολη φάση, όμως σαν γονιός πρέπει να τηρήσεις συγκεκριμένο πρόγραμμα και κανόνες… διαφορετικά θα χάσεις το παιχνίδι.

«Πάει ο υπνάκος»

Φάση 2η: από 1 έτους έως 6 χρονών

Αφού περάσεις τη φάση της βρεφικής ηλικίας, το επόμενο βήμα είναι να καταφέρεις να θέσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, λέει η Dr. Verma… κάτι που όμως είναι πιο εύκολο στα λόγια, απ’ ό,τι στην πράξη.

 • Δημιούργησε μια ρουτίνα-πρόγραμμα ύπνου. Απόφυγε να δίνεις στο παιδί σου ηλεκτρονικές συσκευές (βιντεοπαιχνίδια, κινητά ή ταμπλετές). Αντίθετα, χαμήλωσε τα φώτα, αγκάλιασε τρυφερά το παιδί σου και διάβασε του ένα βιβλίο. Ιδανικά πρέπει να ακολουθείς τα εξής βήματα: μπάνιο, πλύσιμο δοντιών, βιβλίο και ύπνος. Συνολική διάρκεια: από μισή έως μία ώρα για όλα τα παραπάνω βήματα.
 • Τήρησε το χρονοδιάγραμμα σε καθημερινή βάση. Μπορεί να μην μπορείς να ελέγξεις πόσες ώρες θα κοιμηθεί κάθε μέρα το παιδί σου, όμως η διαδικασία του ύπνου θα πρέπει να ξεκινάει περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Να έχεις υπομονή και να επιμένεις στην τήρηση του προγράμματος. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν και να ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα, κι αν ένας γονιός χρειάζεται να λείψει μια μέρα, ο άλλος να γνωρίζει τα βήματα της διαδικασίας του ύπνου.

«Επιτέλους, μπορώ να κοιμηθώ ξανά»

Φάση 3η: από 7 έως 12 ετών

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, βελτιώνεται και το πρόγραμμα του ύπνου τους. Σε αυτήν την ηλικία πρέπει επίσης να τηρούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου.

 • Διατήρησε το πρόγραμμα του ύπνου. Η διαδικασία μπορεί να αλλάξει λιγάκι, καθώς πλέον τα παιδιά μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους (μπάνιο, πλύσιμο δοντιών κ.τ.λ.) όμως οι κανόνες που αφορούν τα βιντεοπαιχνίδια ή την τηλεόραση συνεχίζουν να ισχύουν.
 • Περιόρισε τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Όσο σημαντικό είναι να έχει ένα παιδί εξωσχολικές δραστηριότητες, άλλο τόσο σημαντικό είναι να διατηρείται μια ισορροπία, ανάμεσα στο πόσα πράγματα μπορεί να κάνει στον ελεύθερό του χρόνο, όταν δεν διαβάζει για το σχολείο. Ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα μπορεί να σημαίνει διατάραξη του προγράμματος ύπνου. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία χρειάζονται από 10 έως 11 ώρες ύπνο.
 • Μην αλλάζεις το πρόγραμμα τα σαββατοκύριακα. Μια αλλαγή στη ρουτίνα των παιδιών, μπορεί να σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν ξανά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο κανονικό τους πρόγραμμα.

«Ξύπνα υπναρά»

Φάση 4η: ηλικίες 13+

Οι περισσότεροι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά. Χρειάζονται τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου την ημέρα, όμως η πλειοψηφία δεν κοιμάται τις απαιτούμενες ώρες, για την ηλικία τους.

Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως λέει η Dr. Verma, το κιρκαδικό «εσωτερικό τους ρολόι» αποσυντονίζεται προσωρινά, με αποτέλεσμα να κοιμούνται αργότερα τη νύχτα, και να ξυπνούν αργά το πρωί.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε εφήβους, ο εγκέφαλος των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεκινά να εκλύει μελατονίνη (ορμόνη που κάνει τον οργανισμό να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο) μέχρι τις 11 τη νύχτα.

 • Θεραπεία με μπλε φως. Το μπλε φως μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση και να βοηθήσει τους εφήβους να σηκωθούν πιο εύκολα το πρωί.
 • Το κρεβάτι να χρησιμοποιείται μόνο για τον ύπνο. Συμβούλεψε τα παιδιά σου να διατηρούν μια ρουτίνα ύπνου, και να χρησιμοποιούν το κρεβάτι τους μόνο όταν πέφτουν για ύπνο, και όχι να διαβάσουν για παράδειγμα ξαπλωμένοι επάνω σε αυτό.
 • Απαγορεύονται οι οθόνες μία ώρα πριν τον ύπνο. Με τον όρο «οθόνες» εννοούμε, τηλεόραση και κινητά ή διάφορες άλλες έξυπνες συσκευές.

Αυτά απο μένα να έχετε μια όμορφη και υγιείς ημέρα!!!


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button