
Κάποτε το Παρίσι ήταν συνώνυμο της ταχύτητας στους δρόμους και της στάθμευσης με… σπρώξιμο. Σήμερα, όμως, φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τις πιο φιλικές για το παιδικό ποδήλατο ευρωπαϊκές πόλεις – αφήνοντας πίσω του το Άμστερνταμ και την Κοπεγχάγη.
Η αξιολόγηση, που εξέτασε 36 ευρωπαϊκές πόλεις ως προς την καταλληλότητα των ποδηλατικών υποδομών για παιδιά, αναδεικνύει την άνοδο της γαλλικής πρωτεύουσας χάρη σε έργα που έγιναν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και σε μια επένδυση 250 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία 180 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων υπό τη σοσιαλίστρια δήμαρχο Αν Ινταλγκό.
Η μη κερδοσκοπική εκστρατεία Clean Cities Campaign (CCC), χρησιμοποιώντας δεδομένα για διαχωρισμένους ποδηλατοδρόμους, χαμηλά όρια ταχύτητας (30 χλμ./ώρα) και τους λεγόμενους «δρόμους σχολείων» με περιορισμένη κυκλοφορία, κατέταξε την Αμβέρσα στην τρίτη θέση, ακολουθούμενη από τις Βρυξέλλες, τη Λυών, το Ελσίνκι, τη Βαρκελώνη, το Μπρίστολ, το Όσλο και τη Γάνδη.
«Μεταξύ των κορυφαίων πόλεων, κάποιες – όπως το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη – αναγνωρίζονται ευρέως ως πρωτοπόρες στην αστική κινητικότητα, με αλλαγές που ξεκίνησαν δεκαετίες πριν», σημειώνει η έκθεση. «Άλλες – όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο – πέτυχαν εντυπωσιακή πρόοδο μόλις την τελευταία δεκαετία, δείχνοντας πως η ουσιαστική αλλαγή μπορεί να συμβεί γρήγορα».
Παιδιά και ποδήλατα
Η ποδηλατική μετακίνηση των παιδιών θεωρείται κρίσιμος δείκτης: το 70% των πολιτών της ΕΕ ζει σε πόλεις, το 14% είναι κάτω των 14 ετών και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι χρήστες του δρόμου. Όμως, σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Στολ, διευθύντρια του CCC, η τάση είναι ανησυχητική: «Τα παιδιά κυκλοφορούν λιγότερο ελεύθερα και είναι λιγότερο δραστήρια απ’ ό,τι στο παρελθόν – ιδιαίτερα τα κορίτσια».
Οκτώ πόλεις – κυρίως από τη νότια, κεντρική και ανατολική Ευρώπη – χαρακτηρίζονται «κατώτερες των περιστάσεων», ανάμεσά τους η Μασσαλία, η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Κρακοβία, η Βουδαπέστη και, τελευταία, η Σόφια. Καμία πόλη – ούτε το Παρίσι – δεν έλαβε την ανώτερη βαθμολογία «Α».
Ο Κλεμάν Ντρονιά Λαντρ, συντονιστής του CCC στη Γαλλία, σημείωσε ότι παρότι οι ζώνες χαμηλών εκπομπών προκαλούν αντιδράσεις, η πλειονότητα των πολιτών στηρίζει την ασφάλεια των παιδιών στο ποδήλατο: «Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι η μείωση της ρύπανσης – ένας σοβαρός κίνδυνος για την υγεία. Οι “δρόμοι σχολείων” έχουν ευρεία αποδοχή. Μέχρι στιγμής, η πορεία είναι μονόδρομος».
Ξεπέρασε το Άμστερνταμ
Στο Άμστερνταμ, την πόλη-σύμβολο της ποδηλατικής κουλτούρας, εκφράζονται ανησυχίες για την αύξηση των ορίων ταχύτητας σε εθνικές οδούς από τη δεξιά κυβέρνηση, αλλά και για τη φθίνουσα παράδοση στην παιδική ποδηλασία. «Υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην πολιτική της πόλης και της χώρας», λέει η Μοντ ντε Φρις, συνιδρύτρια του οργανισμού BYCS. «Το Άμστερνταμ προσπαθεί να ενισχύσει την αίσθηση συμμετοχής στον δημόσιο χώρο – αλλά εθνικά, χρειάζονται πιο γρήγορα βήματα».
Το Βέλγιο – ιδιαίτερα η Φλάνδρα – έχει επενδύσει σοβαρά στις ποδηλατικές υποδομές, λέει ο Βις Κάλενς από την ποδηλατική οργάνωση Fietsersbond: «Το ρητό λέει “αν το χτίσεις, θα έρθουν”. Το κυκλοφοριακό σχέδιο της Γάνδης βελτίωσε αισθητά τη μετακίνηση με ποδήλατο – ειδικά των παιδιών προς το σχολείο, λόγω μείωσης της κυκλοφορίας των ΙΧ».
Στις Βρυξέλλες, παρότι εφαρμόστηκαν προγράμματα υποστήριξης αγοράς ποδηλάτων μέσω των εργοδοτών, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις: «Υπήρξε μεγάλη κατακραυγή από τη δεξιά εναντίον των λεγόμενων “bakfietsbobo yuppies” – των προοδευτικών ποδηλατών με καρότσι», λέει ο Κάλενς.
Τέλος, το Ελσίνκι έχει μειώσει τα όρια ταχύτητας σε 30 χλμ./ώρα στις περισσότερες τοπικές κατοικημένες περιοχές – κάτι που, σύμφωνα με τον μηχανικό κυκλοφορίας Ρόνι Ούτριαϊνεν, «έχει σαφώς μειώσει τα ατυχήματα».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

