LIFE

Πνεύμονες: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί συριγμόΗ χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το άτμισμα δηλαδή, σχετίζεται με την εμφάνιση συριγμού στους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Tobacco Control.

Τα άτομα που άτμιζαν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συριγμό, συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν τακτική χρήση καπνικών προϊόντων.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο συριγμό προκαλείται από τη στένωση ή τη μη φυσιολογική λειτουργία των αεραγωγών και συχνά αποτελεί πρόδρομο άλλων σοβαρών προβλημάτων, όπως το εμφύσημα, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρκίνος του πνεύμονα και η άπνοια ύπνου.

Το άτμισμα έχει καταστεί δημοφιλής καπνιστική πρακτική σε πολλές χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς πλασάρεται είτε ως μέθοδος διακοπής του τσιγάρου, είτε ως λιγότερο επιβλαβής πρακτική.

swell adv 2021

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC) ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε πάνω από 28.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Population Assessment of Tobacco and Health (PATH). Μετά τη συνεκτίμηση της ηλικίας, του φύλου, της εθνικότητας/φυλής, του δείκτη μάζας σώματος, του δευτεροπαθούς καπνίσματος και άλλων παραγόντων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ατμιστές ήταν 1,7 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν συριγμό και σχετικά αναπνευστικά συμπτώματα, όπως δυσχέρεια στην αναπνοή, συγκριτικά με τους μη ατμιστές.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Τα ευρήματα αυτά είναι συνεπή με άλλα προηγούμενες μελετών που έχουν δείξει ότι οι αναθυμιάσεις από τα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς και οι γεύσεις που προστίθενται στα διαλύματα καταστρέφουν τα κύτταρα των πνευμόνων δια των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής στον πνευμονικό ιστό.

«Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ασφαλή όταν πρόκειται για την υγεία των πνευμόνων μας», σχολιάζει η Deborah J. Ossip, καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου και συγγραφέας της μελέτης.

Βέβαια ο επικεφαλής συγγραφέας Dongmei Li, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας στο URMC σημειώνει ότι η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς δεδομένου ότι η μελέτη PATH περιελάμβανε στοιχεία από αυτοαναφορές των συμμετεχόντων, συνεπώς μπορεί οι πληροφορίες να μην είναι αξιόπιστες. Λέει ακόμα ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το άτμισμα προκαλεί συριγμό αλλά αναγνωρίζει έναν συσχετισμό μεταξύ των δύο παραμέτρων. Τέλος, η μελέτη PATH δεν είχε στοιχεία για παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως η διατροφή των συμμετεχόντων και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας τους.

Παρόλα τα παραπάνω, ο Irfan Rahman, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο URMC και μέλος της επιστημονικής ομάδας λέει ότι η έρευνα ξεκάθαρα αναγνωρίζει μια ακόμα επίπτωση του ατμίσματος στην υγεία μας.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button