Τρίτη, 18 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήLIFEΠερισσότερη βιταμίνη D κατά της άνοιας

Περισσότερη βιταμίνη D κατά της άνοιας

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Η θεραπεία της άνοιας θα βελτίωνε τη ζωή πολλών, αλλά θα τους γλύτωνε και από υπέρογκα έξοδα.

Η πρόσληψη της βιταμίνης D από τον οργανισμό συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων γεροντικής άνοιας, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «Νeurology», και στην οποία συμμετείχαν 1.600 άνθρωποι στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα ερευνητικά πορίσματα οι άνθρωποι με σημαντική έλλειψη σε βιταμίνη D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

mechanical adv 2021

Ο Ίαν Λανγκ, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ και ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, αναφέρει ότι και παλαιότερες έρευνες είχαν κάνει λόγο για πιθανή σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και την εξασθένηση της μνήμη. Η νέα έρευνα προχωρά ένα βήμα παρακάτω και «στοιχειοθετεί» για πρώτη φορά την υπόθεση πώς τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την εμφάνιση άνοιας σε μεγάλες ηλικίες.

apostolakis adv 2

«Ο παράγοντας D»

Oι αμερικανοί ερευνητές υπέβαλαν σε αιματολογικές εξετάσεις ανθρώπους άνω των 65, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του πρώτου ιατρικού τεστ δεν εμφάνιζαν κανένα σύμπτωμα άνοιας. Η πορεία της υγείας τους αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για έξι συναπτά χρόνια. Οι ερευνητές εστίασαν στη μελέτη της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στο αίμα. Kάποιοι από τους συμμετέχοντες παρουσίαζαν εξαρχής έλλειψη, ενώ άλλοι όχι. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ακόμη και με μία μικρή έλλειψη βιταμίνης D οι άνθρωποι αυτοί είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια οιασδήποτε μορφής σε σχέση με όσους εμφάνιζαν κανονικές τιμές, ενώ για όσους είχαν σοβαρή έλλειψη το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 120%.

Η άνοια εμφανίζεται σταδιακά και τα συμπτώματά της ποικίλουν, από απώλεια μνήμης μέχρι προβλήματα στην εκφορά του λόγου. Σύμφωνα με τον Λανγκ, με τον όρο άνοια νοούμε πολλές διαφορετικές ασθένειες με παρόμοια φύση. Για τον ίδιο, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αντιπροσωπευτικά για τους ανθρώπους των αστικών και βιομηχανικών κέντρων. Σε αυτό συμφωνεί και ο Σάιμον Ρίντλεϊ από το Κέντρο Ερευνών για το Αλτσχάιμερ στη Μ. Βρετανία – ο οποίος πάντως δεν συμμετείχε στην έρευνα- υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για περίπλοκη, χρόνια ασθένεια, η οποία δεν έχει ακόμη «χαρτογραφηθεί» πλήρως και οι θεραπείες που προβλέπονται σήμερα γι´ αυτή είναι εξαιρετικά ακριβές, χωρίς να επιφέρουν αντίστοιχα αποτελέσματα.

Οι αιτίες δεν είναι ακόμη σαφώς προσδιορισμένες

Μέχρι σήμερα πάντως οι λόγοι που οδηγούν στην άνοια δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια από τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τον Ίαν Λανγκ, γνωστοί λόγοι που ευνοούν την εκδήλωση της νόσου είναι η παχυσαρκία ή η παντελής έλλειψη φυσικής και πνευματικής δραστηριότητας. Εάν κάποιος από νεαρή ηλικία έχει μια ιδιαίτερα δραστήρια εγκεφαλική λειτουργία, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου είναι πιο ανθεκτικά. Αντίστοιχα και η πνευματική, κοινωνική και σωματική δραστηριότητα σε μεγάλη ηλικία βοηθά στην πρόληψη. Σε αυτά τα στοιχεία μπορεί να προστεθεί και η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D μέσω της καθημερινής διατροφής, σύμφωνα με τον Λανγκ. Η βιταμίνη D περιέχεται σε πολλές τροφές με «καλά λίπη», όπως τα ψάρια, ενώ η απορρόφησή της από τον οργανισμό απαιτεί φως, δηλαδή ήλιο. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η αμερικανική μελέτη βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να ελέγξουν πως μπορούν να μειώσουν τους ρυθμούς της εξέλιξης της νόσου, ενισχύοντας την πρόσληψη βιταμίνης D.

Δήμητρα Κυρανούδη

zygos gif 2020b
wind one adv
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble