Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Οι 13 φράσεις που δείχνουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα εντοπισμού και κατανόησης των συναισθημάτων – των δικών μας και των άλλων και έρευνες έχουν δείξει ότι πρόκειται για σπάνιο και πολύτιμο πλεονέκτημα.

Μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να εκτονώσουμε συγκρούσεις και να βελτιώσουμε τη συνολική ικανοποίηση από την εργασία μας.

“IN_AND_OUT

Ειδικοί στον τομέα της ψυχολογίας υποστηρίζουν ότι αν χρησιμοποιούμε αυτές τις 13 φράσεις καθημερινά, κάποια στιγμή μάλιστα χωρίς καν να το σκεφτόμαστε, αυτό σημαίνει πως έχουμε έχουμε υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη από τους περισσότερους ανθρώπους:

1. «Μπορείς να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό;»
Άνθρωποι που δεν έχουν αυτογνωσία ενδιαφέρονται μόνο για τις δικές τους σκέψεις και απόψεις. Ωστόσο οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πώς αισθάνονται οι άλλοι και τι έχουν να πουν. Επικοινωνήστε με τρόπο που να ενθαρρύνει τους άλλους να μιλήσουν για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους και χρησιμοποιήστε τις απαντήσεις τους ως ευκαιρία μάθησης.

Mechanical Solutions

2. «Σε ακούω»
Λέγοντας σε κάποιον ότι τον καταλαβαίνετε, δημιουργείτε ένα περιβάλλον συνεργασίας ιδανικό για team-building. Άλλες παρόμοιες φράσεις όπως «καταλαβαίνω τι εννοείς» και «καταλαβαίνω πού το πας» δείχνουν ότι πραγματικά ακούτε και ανοίγουν τους διαύλους επικοινωνίας.

3. «Καταλαβαίνω τι λες, αλλά…»
Αυτή η φράση αναδεικνύει μια άλλη σημαντική πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης: την ικανότητα να ενεργείτε διπλωματικά όταν αντιμετωπίζετε δύσκολους ανθρώπους και καταστάσεις. Αν διαφωνείτε με κάποιον, εκφράστε το με διακριτικό, μη συγκρουσιακό τρόπο. Στόχος είναι να διευκολύνετε την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

4. «Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;»
Για να κάνετε κάποιον να νιώσει αναγνώριση και σεβασμό, δώστε προσοχή και αφιερώστε χρόνο για να τον καταλάβετε και να συμπάσχετε μαζί του. Καθώς ακούτε, κάντε προσπάθεια να μπείτε στη θέση του με ουσιαστικό τρόπο.

5. «Δεν είμαι σίγουρος ποιο είναι το πρόβλημα. Μπορείς να μου το εξηγήσεις;»
Με αυτή τη φράση, αναγνωρίζετε ότι κάποιος έχει κάποιο πρόβλημα και αντί να αντιδράσετε αρνητικά, τον προσκαλείτε να μοιραστεί τις σκέψεις του. Εναλλακτικές: «Μπορείς να μου το διευκρινίσεις αυτό;» ή «Αυτό που ακούω από εσένα είναι ότι [Χ]. Είναι σωστό;».

6. «Τι εννοείς;»
Όταν ζητάτε από κάποιον διευκρινίσεις, του ζητάτε να πει κάτι με διαφορετικό τρόπο ή να παράσχει περισσότερες πληροφορίες ώστε να τον καταλάβετε καλύτερα. Αυτό διαφέρει από το να ζητάτε απλώς να επαναλάβει κάτι.

7. «Σπουδαία δουλειά!»
Το να δείχνετε εκτίμηση έχει μεγάλη σημασία- αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα των άλλων. Όταν κάνετε κομπλιμέντο σε κάποιον, δημιουργείτε αμέσως μια θετική ατμόσφαιρα. Το να λέτε «σε εκτιμώ» κάνει τους άλλους να σας εκτιμούν περισσότερο.

8. «Έχετε και οι δύο καλά επιχειρήματα. Ας δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε»
Αυτή η φράση μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε διπλωματικά τα προβληματικά σημεία, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές απόψεις. Μόλις ενθαρρύνετε κάποιον να μοιραστεί τις ανησυχίες του, μπορείτε να λύσετε πιο εύκολα ένα πιθανό πρόβλημα. Μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων αποτελεί σήμα κατατεθέν της συναισθηματικής νοημοσύνης.

9. «Θα ήθελα τη συμβολή σου σε αυτό»
Αυτή η φράση, και παρόμοιες όπως «Μπορείς να μου δώσεις κάποια συμβουλή;», είναι πολύτιμη. Επιτρέπεις σε κάποιον άλλον να νιώσει περήφανος για τον εαυτό του, γεγονός που τον κάνει να σκεφτεί θετικά για σένα.

10. «Αυτή η κατάσταση με ανησυχεί [ή με μπερδεύει ή με αναστατώνει]»
Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν εστιάζουν στο πρόσωπο που το δημιούργησε, αλλά στη συνολική κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν κατηγορείτε κάποιον ούτε τον βάζετε σε θέση άμυνας. Αντίθετα, εξηγείτε πώς αισθάνεστε για ό,τι συνέβη, γεγονός που σας βοηθά να αποφύγετε να φανείτε passive-aggressive ή ανταγωνιστικοί.

11. «Αισθάνομαι έτσι για…»
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι, συνδέοντα με τα συναισθήματά τους όπως συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν.  Αυτός ο τύπος αυτογνωσίας επιτρέπει να μοιραζόμαστε καλύτερα τα δικά μας συναισθήματα και τις εντυπώσεις μας με άλλους, γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται πιο κοντά μας και τους ενθαρρύνει να κάνουν το ίδιο.

12. «Συγγνώμη»
Η υγιής δόση σεμνότητας είναι σύνηθες σε ανθρώπους με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Μη φοβάστε να πείτε «συγγνώμη». Όταν κάνετε ένα λάθος, παραδεχτείτε το και ζητήστε ειλικρινά συγγνώμη σε όποιον το αξίζει.

13. «Ευχαριστώ!»
Μην ξεχνάτε τη «μαγική λέξη» που μας έμαθαν όταν ήμασταν παιδιά. Το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Σύμφωνα με μελέτες, η ευγένεια δεν είναι, δυστυχώς, τόσο συνηθισμένη στις μέρες μας. Το να είμαστε ευγενικοί δεν είναι μόνο ένδειξη υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, είναι και ένας τρόπος να δείχνουμε σεβασμό στους άλλους, γεγονός που τους κάνει να μας εκτιμούν περισσότερο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button