Ο θησαυρός της Κρήτης βρίσκεται στα βότανα

1

Απίστευτα μεγάλος είναι ο θησαυρός της Κρήτης, ο οποίος βρίσκεται στα βότανα και τα δεκάδες είδη χόρτων, με τις ευεργετικές ιδιότητες, λένε όσοι ασχολούνται με τον τομέα, αλλά και ευρύτερα την Κρητική διατροφή.

Ενδεικτικό είναι ότι γνωστά στη χώρα παραμένουν πάνω 100 είδη χόρτων, για τα οποία η γνώση περνά από γενιά σε γενιά και συνεχίζουν να έχουν σημαντική συμβολή στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Άλλα περισσότερο, και άλλα λιγότερο γνωστά…

Όπως σύμφωνα με την ερευνήτρια του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, οι πετροκαρές χόρτο άγνωστο σε πολλούς Κρητικούς. Μάλιστα η βιοποικιλότητα πολλών ειδών είναι πιο έντονη στην ανατολική Κρήτη λόγω της λιγότερο έντονης οικιστικής ανάπτυξης.

Η άυλη κληρονομιά από την κρητική μαντινάδα και την μουσική, μέχρι την κρητική διατροφή και τα βότανα του νησιού όπως τονίστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, θα πρέπει να περάσουν από γενιά σε γενιά για να μην περάσουν στη λήθη.

Τη δική του προσπάθεια κάνει εδώ και χρόνια το μουσείο παραδοσιακής ζωής και λαϊκού πολιτισμού Κρήτης “Λυχνοστάτης” και μάλιστα όπως τονίστηκε χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από την πολιτεία.

Η ανάγκη προβολής και στήριξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς τονίστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ανδρόγεω με την παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Πολιτισμού και με την στήριξη του δήμου, Περιφέρειας και φορέων.

Προηγούμενο άρθροΟ ενδημικός αγριόγατος της Κρήτης
Επόμενο άρθροΤι είναι το περιβόητο «χρυσό» ρύζι
CNA Team
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-