LIFE

Νερό με νιτρικά σε υψηλές συγκεντρώσεις για πολλές περιοχές της χώραςΣύμφωνα με τα στοιχεία αναλύσεων από την Ένωση δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και από μετρήσεις που έχουν γίνει από πιστοποιημένο ιδιωτικό εργαστήριο στο νερό της βρύσης βρέθηκαν νιτρικά και δημοσιεύει η εφημερίδα Realnews η κατάσταση σε αρκετές περιοχές είναι προβληματική.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης τα νιτρικά εντοπίστηκαν σε επίπεδο 58 mg ανά λίτρο νερού με το όριο ασφαλούς κατανάλωσης για τον άνθρωπο τα 50mg σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στη νομοθεσία άλλων χωρών όπως η Γαλλία ή Ιταλία ή Ισπανία η Γερμανία το όριο είναι 10 mg!

37 mg δείχνει η μέτρηση στην Εκάλη Αττικής περιοχή που δεν καλύπτεται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.  14 mg ανά λίτρο στην Πάτρα 18mg ανά λίτρο στη Λάρισα και 23 mg στην Κατερίνη. Από 8,5 έως 9 mg ανιχνεύτηκαν στο Βόλο τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά και τις Σέρρες.

swell adv 2021

Τι προκαλούν τα νιτρικά στον ανθρώπινο οργανισμό

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Οι υψηλές ποσότητες νιτρικών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό των βρεφών και των μικρών παιδιών.

Συγκεκριμένα προκαλείται μεθαιμοσφαιριναιμία η οποία εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς με αποτέλεσμα να προκαλείται κυάνωση.

Τα νιτρικά είναι στην ουσία το νιτρικό άλας (NO3). Εισχωρούν και διαλύονται στο νερό, κυρίως μέσω του βιολογικού κύκλου του αζώτου (ζωικά ή ανθρώπινα απόβλητα). Εξ αιτίας μολύνσεων του υδροφόρου ορίζοντα από οργανικά λιπάσματα και πολύ σπανιότερα μέσω των διαλυμένων μεταλλευμάτων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ιόντα σε φυσικά ύδατα.

Μεγάλες συγκεντρώσεις από νιτρικά σε πόσιμο νερό, είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης των υπόγειων αποθεμάτων νερού από πρόσθετα τροφών και κατά κύριο λόγο από αλόγιστη χρήση αζωτούχων γεωργικών λιπασμάτων. Όσα νιτρικά άλατα που δεν αφομοιώνονται από τα φυτά, ξεπλένονται με τα ποτίσματα ή τη βροχή με αποτέλεσμα να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια τα ποτάμια και τις λίμνες, όπου προκαλείται ευτροφισμός. Στην Ελλάδα συναντάμε υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών σε πηγάδια, σε περιοχές με εντατικές καλλιέργειες όπως ο κάμπος της Αργολίδας και ο Θεσσαλικός κάμπος.

Τα νιτρικά όταν καταναλώνονται μετατρέπονται σε νιτρώδη άλατα (NΟ2–) από τον οργανισμό μας. Περίπου το 20% της συνολικής ποσότητας θα μετατραπεί σε νιτρώδη άλατα, τα οποία όμως με τη σειρά τους μπορεί να μεταβληθούν σε μια από τις ισχυρότερες καρκινογόνες οικογένειες χημικών ενώσεων που είναι γνωστές ως νιτροζαμίνες. Οι χημικές αυτές ενώσεις έχουν αναγνωριστεί ως ηπατοτοξικές και έχουν χαρακτηριστεί σαν μια καρκινογενής ομάδα ενώσεων σε πολλά ζωικά είδη. Το ίδιο αποτέλεσμα συμβαίνει επίσης, κατά το βράσιμο νερού με νιτρικά.

Το πιο πρόσφατο όριο ασφάλειας σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EPA) για το νιτρικό άλας είναι 10 mg/l. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει ως ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή συγκέντρωσης των νιτρικών στο πόσιμο νερό τα 50mg/lt. Αυτό το όριο έχει θεσπιστεί και στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της  εφημερίδας μάλιστα υπάρχουν σε περιοχές της χώρας, δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που δεν δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο τα στοιχεία των αναλύσεων (Η Real δημοσιεύει τον σχετικό πίνακα)


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button