LIFE

Η Μεσογειακή διατροφή είναι η πιο ισορροπημένη διατροφή στον κόσμοΗ Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια, η οποία είναι εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες της Ελλάδας, της νότιας Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν, αναλογικά, υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η μεσογειακή διατροφή είναι η διατροφή με την οποία έχουμε μεγαλώσει, τουλάχιστον οι περισσότεροι από μας. Οι έρευνες έχουν αποδείξει, κατά καιρούς, ότι αυτό το πρότυπο διατροφής είναι και το πιο ισορροπημένο, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων.

Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα από αυτά;

swell adv 2021

1. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Οι άνθρωποι που ακολουθούν μία πλούσια σε θερμίδες διατροφή, γεμάτη με «καλές» λιπαρές ουσίες όπως αυτές του ελαιολάδου, χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που συνήθιζαν να ελέγχουν αυστηρά τις θερμίδες τους.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης διαπίστωσε επίσης ότι η μείωση του λίπους ήταν ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος.

2. Ζείτε περισσότερο

Ένας στους δέκα κατοίκους στο ιταλικό χωριό, Acciaroli, που βρίσκεται στις όχθες της Μεσογείου, «φτάνει» τα 100 χρόνια. Το μυστικό τους; Μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή αρωματισμένη με άφθονο δεντρολίβανο, που λέγεται ότι βοηθάει στην λειτουργία του εγκεφάλου.

3. Είστε πιο ενεργητικοί

Οι ηλικιωμένοι που επέλεξαν να ακολουθήσουν μία μεσογειακή διατροφή διατήρησαν περισσότερο όγκο εγκεφάλου σε διάστημα τριών ετών από εκείνους που δεν ακολούθησαν τη διατροφή τόσο πιστά.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, ορίζει τον όγκο του εγκεφάλου ως την ποσότητα της γκρίζας ύλης και το πάχος του εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου.

4. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου

Σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου των Υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, η μεσογειακή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 57%, μεγάλων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 29% και διαβήτη τύπου 2 κατά 30%.

5. … και ελέγχει τον διαβήτη

Μια πρόσφατη ανασκόπηση 20 ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσε ότι αν θέλετε να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε τη χοληστερόλη και τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα σας, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε αυτήν την δίαιτα.

6. Ενισχύει τις σεξουαλικές επιδόσεις του άντρα 

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και αυξάνει τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης.

7. Μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ADHD (Διαταραχής Υπερκινητικότητας και Ελλειμματικής Προσοχής)

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι τα παιδιά με υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και λίπους ήταν επτά φορές πιο πιθανό να έχουν τη διαταραχή. Αναφέρεται επίσης ότι οι νέοι που σπάνια τρώνε ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά εμφανίζουν συχνά συμπτώματα ADHD.

8. Συμβάλλει σε πιο ισχυρά οστά

Οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν έως 30% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν, κάποια στιγμή στιγμή στη ζωή τους από κατάγματα ισχίου.

Επιστήμονες από τη Βαυαρία πιστεύουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σ’ αυτή τη διατροφή, μπορούν να προστατεύσουν από την οστεοπόρωση.

9. Βοηθά στην μείωση του πόνου της αρθρίτιδας

Η διατροφή αυτή μπορεί να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής και να βελτιώσει την κάμψη του γόνατος και την περιστροφή του ισχίου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Kent.

Μια ξεχωριστή ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button