LIFE

Το κρασί μετά το βραδινό φαγητό «σύμμαχος» των διαβητικών

Ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους και να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη κλινική μελέτη που εξέτασε σε βάθος χρόνου τις συνέπειες της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στους διαβητικούς.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία), με επικεφαλής την καθηγήτρια Ίρις Σάι του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, έκαναν επί δύο χρόνια μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 224 διαβητικούς ηλικίας 45 έως 75 ετών, οι οποίοι αρχικά δεν έπιναν αλκοόλ.

caffeine adv2020b

Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη συνέχισε να πίνει απλώς νερό με το δείπνο κάθε βράδυ επί μία διετία, η δεύτερη έπινε κόκκινο κρασί και η τρίτη λευκό (150 ml ή ένα ποτήρι περίπου). Όλοι ακολουθούσαν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Οι διαβητικοί είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έχουν και χαμηλότερη «καλή» χοληστερόλη (HDL) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το τακτικό βραδινό κρασί, ιδίως το κόκκινο, όπως διαπίστωσε η νέα μελέτη, βελτιώνει το μεταβολικό «προφίλ» ενός διαβητικού, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη του και μειώνοντας την αναλογία της «καλής» με την ολική χοληστερόλη του (πράγμα που μειωνει τον κίνδυνο για την καρδιά).

neratzoulis neo

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «εισάγοντας την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως κόκκινου, στους διαβητικούς, στο πλαίσιο μιας υγιούς διατροφής, είναι ασφαλές και μειώνει σε μέτριο βαθμό τον καρδιο-μεταβολικό κίνδυνο».

Επίσης διαπιστώθηκε ότι μόνο όσοι μεταβολίζουν αργά το αλκοόλ στον οργανισμό τους, δηλαδή περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους, πετυχαίνουν -με τη βοήθεια είτε του κόκκινου είτε του λευκού κρασιού- βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου τους.

Ακόμη, ο ύπνος βελτιώθηκε σε όσους έπιναν κρασί (πάντα με μέτρο) το βράδυ με το φαγητό τους, χωρίς να επηρεασθεί αρνητικά η αρτηριακή πίεσή τους ή η υγεία του ήπατός τους.

Οι ερευνητές πάντως δεν διευκρίνισαν αν όντως λιγότερα εμφράγματα και λιγότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε όσους, αντί για σκέτο νερό, πίνουν ένα ποτηράκι κρασί τα βράδια, πράγμα που πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στο μέλλον.

Από την άλλη, οι ειδικοί προειδοποιούν, ιδίως τους διαβητικούς, ότι είναι καλύτερο να πίνει κανείς το κρασί με το φαγητό του και όχι σκέτο, για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button