LIFE

Κέτσαπ: Πως γεννήθηκε η αγαπημένη μας σάλτσα

Ποιος έφτιαξε την πολυαγαπημένη μας αυτή σάλτσα και για ποιο λόγο; Η απάντηση προέρχεται από την Κίνα.

Τα δύο συνθετικά της λέξης κέτσαπ είναι το tchup που σημαίνει σάλτσα και το ke το οποίο αναφέρεται στην διατήρηση των ψαριών.

caffeine adv2020b

Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό!

Αναφέρει ο Dan Jurafsky, γλωσσολόγος και συγγραφέας του βιβλίου The Language of Food.

Η κέτσαπ αρχικά υπήρξε σάλτσα για τα ψάρια, λέει.

Πηγαίνετε πίσω πριν εκατοντάδες χρόνια. Πώς οι άνθρωποι τότε διατηρούσαν τα τρόφιμα; Με τη χρήση του αλατιού. Στην νοτιοανατολική Ασία οι άνθρωποι έβαζαν τα ψάρια μαζί με αλάτι μέσα σε βάζα. Αργότερα τα διατηρούσαν μαζί με ξύδι, μέθοδος που θυμίζει τον πρόγονο του σούσι. Με τη πάροδο των ετών, οι άνθρωποι άρχισα να φτιάχνουν ειδικές σάλτσες για την κονσερβοποίηση των ψαριών.

neratzoulis neo

Οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί και οι Πορτογάλοι αναζητούσαν στην Ασία εμπορεύματα. Το κρασί και η μπύρα ήταν ευπαθή προϊόντα έτσι άρχισαν να αγοράζουν βαρέλια με παστά ψάρια και σάλτσα. Τελικά, οι δυτικοί έβγαλαν το ψάρι και κράτησαν τη σάλτσα… Έτσι γεννήθηκε η κέτσαπ.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button