LIFE

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, έστω και μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του εντέρου σε ποσοστό 70%. Τα ψάρια που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, οι πέστροφες και ο τόνος, ενισχύουν σημαντικά την πιθανότητα επιβίωσης αυτών των ασθενών.

Τα παραπάνω αποδεικνύει η σχετική μελέτη, που διενεργήθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, σε δείγμα 170.000 ανθρώπων σε βάθος δεκαετίας. Από αυτούς οι 1.659 εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου και οι 169 απεβίωσαν από την ασθένεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ω-3 λιπαρά οξέα καταστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου και περιορίζουν την παροχή αίματος στα καρκινικά κύτταρα.

Στη Βρετανία περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με την ασθένεια κάθε χρόνο, καθιστώντας την, την τέταρτη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στην χώρα. Από αυτούς οι 16.000 χάνουν την μάχη για την ζωή.



Οι επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το γενικό νοσοκομείο της Βοστώνης, ανέφεραν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους χρειάζεται να επιβεβαιωθούν με ακόμα περαιτέρω μελέτες, αλλά, αν τα αποτελέσματα αναπαραχθούν, τότε, οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου θα μπορούσαν να επωφεληθούν και να ενισχύσουν την διατροφή τους με λιπαρά ψάρια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close