Citron

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ασύρματη συσκευή παρέχει online έλεγχο

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ομάδα χειρουργών από τον Καναδά εμφύτευσε μια ασύρματη συσκευή μέσα σε έναν ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια, επιτρέποντας έτσι την απευθείας παρακολούθηση της καρδιαγγειακής του κατάστασης, με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο και να προσαρμόσουν προληπτικά τη θεραπεία του, ώστε να αποφεύγει μελλοντικές περιττές ημέρες νοσηλείας υψηλού χρηματικού κόστους.

“Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια… επιδημία που συνήθως οδηγεί σε νοσηλεία”, λέει η δρ Heather Ross, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Καρδιολογικής Έρευνας Ted Rogers και καρδιολόγος στο Καρδιολογικό Κέντρο Peter Munk, του πανεπιστημίου Health Network.

“ΧΡΥΣΟΣ

Η ίδια πρόσθεσε: “Η νοσηλεία είναι συχνά απαραίτητη όταν οι ασθενείς αρχίζουν να έχουν κατακράτηση υγρού, να αναπτύσσουν συμφόρηση και να έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Αυτή η ασύρματη τεχνολογία είναι ένας τρόπος για να μετρήσουμε άμεσα πόση ποσότητα υγρού υπάρχει σε έναν ασθενή, επιτρέποντάς μας να παρέμβουμε πριν εμφανιστούν συμπτώματα συμφόρησης, Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η καρδιακή ανεπάρκεια”.

Η δημιουργία της ασύρματης συσκευής, που ονομάζεται CardioMEMS ™ HF System, χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Καρδιολογικής Έρευνας Ted Rogers. Οι καρδιολόγοι την εμφύτευσαν με επιτυχία στο καρδιολογικό κέντρο Peter Munk τον Μάρτιο του 2017. Το σύστημα διαθέτει ένα μικρό αισθητήρα τύπου πεταλούδας που “κάθεται” μέσα στην πνευμονική αρτηρία ενός ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια.

“IN_AND_OUT

Όταν ο ασθενής βρίσκεται ξαπλώνει σε μια συνοδευτική συσκευή “μαξιλαριού” εξοπλισμένη με κεραία, ο εμφυτευμένος αισθητήρας παρέχει σημαντικά δεδομένα -όπως η πίεση στον πνεύμονα του ασθενούς- τα οποία μεταδίδονται στον επιβλέποντα γιατρό μέσω ενός ασφαλούς ιστοτόπου.

“Ποτέ πριν δεν είχαμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ακριβή δεδομένα της πίεσης των πνευμόνων του ασθενούς ενώ βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο”, δήλωσε ο η δρ Meredith Linghorne, νοσηλεύτρια στο Καρδιολογικό Κέντρο Peter Munk. Και πρόσθεσε: “Αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα είναι να εξαρτάται η διάγνωση του γιατρού από την περιγραφή του ασθενούς επί των συμπτωμάτων που αισθάνεται και μέχρι τότε μπορεί να έχει ήδη προχωρήσει στο σημείο της νοσηλείας. Με αυτήν τη συσκευή μπορούμε να δούμε τις προειδοποιητικές μετρήσεις πολλές ημέρες νωρίτερα και να προσαρμόζουμε άμεσα τη θεραπεία του, ώστε να μην χρειαστεί να νοσηλευτεί”.

Mechanical Solutions

Η πιο ραγδαία αυξανόμενη καρδιαγγειακή νόσος στον κόσμο, η καρδιακή ανεπάρκεια, εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 26 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Στον Καναδά, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (περίπου ένα εκατομμύριο άτομα) καταγράφουν κατά μέσο όρο σχεδόν 10 ημέρες νοσηλείας για κάθε εισαγωγή στο νοσοκομείο, κάτι που αντιστοιχεί συνολικά σε 1,4 εκατομμύρια ημέρες νοσηλείας ετησίως. Αυτοί οι ασθενείς ζουν κατά μέσο όρο 2,1 έτη μετά τη διάγνωση και κοστίζουν το καναδικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών των ασθενών επιστρέφει στο νοσοκομείο εντός τριών μηνών, ενώ περίπου το 50% επιστρέφει στο νοσοκομείο εντός έξι μηνών.

Το Σύστημα CardioMEMS ™ HF έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, η κατάσταση των οποίων είναι σοβαρή, αλλά δεν είναι τόσο βαριά ασθενείς, ώστε η τεχνολογία να μην μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή τους. Ο πρώτος Καναδός ασθενής που δέχτηκε το εμφύτευμα για online καρδιακή παρακολούθηση θα είναι μεταξύ των 25 ασθενών που θα λάβουν την συσκευή μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

Zuper Service


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button