Κυριακή, 13 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήLIFEΗ καφεΐνη είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ψυχοδραστικό ναρκωτικό παγκοσμίως

Η καφεΐνη είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ψυχοδραστικό ναρκωτικό παγκοσμίως

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Το συναίσθημα της εγρήγορσης που δίνει στον οργανισμό οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη μπλοκάρει την αδενοσίνη, την ορμόνη που σε κάνει να νιώθεις κούραση, απ’ το να πάει στον εγκέφαλο.

Αντίθετα, στέλνει σήμα στον εγκέφαλο να παράγει γλουταμίνη και ντοπαμίνη, δύο φυσικά διεγερτικά τα οποία βελτιώνουν τη διάθεση και σου δίνουν μια αίσθηση ευφορίας, παρόμοια με αυτή που προκαλεί η… κοκαϊνη!

mechanical adv 2021

Άλλη μια παρενέργεια είναι το γεγονός ότι ενώ η φυσιολογική διαδικασία του σώματος είναι να κάψει πρώτα τις αποθήκες γλυκογόνου και μετά το λίπος, η καφεϊνη αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία, αποθηκεύοντας ενέργεια και κάνοντας το σώμα να δουλεύει πιο σκληρά.

apostolakis adv 2

Και πράγματι έρευνες έχουν δείξει ότι αν νιώθεις κουρασμένος λίγος καφές μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς καλύτερα και να βελτιώσει τα αντανακλαστικά και τη μνήμη.

Όμως δεν είναι όλες οι παρενέργειες θετικές. Όσο περισσότερο καφέ πίνεις ο εγκέφαλος δημιουργεί περισσότερους υποδοχείς αδενοσίνης με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη καφεϊνη για να μπλοκαριστούν ενώ παράλληλα το στομάχι παράγει περισσότερο οξύ.

Μακροπρόθεσμα μάλιστα είναι πιθανό να εθιστείς.

zygos gif 2020b