LIFE

Η απάντηση αν τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι το ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα

Τα λαχανικά μεταξύ άλλων ρίχνουν τη χοληστερίνη, προστατεύουν από ασθένειες και παρέχουν ευεξία.

Τι διαφορά υπάρχει όμως ανάμεσα στα φρέσκα και τα κατεψυγμένα λαχανικά; Καλύπτετε τις ανάγκες σας μόνο με τα φρέσκα;

caffeine adv2020b

Την απάντηση έδωσε έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia. Οι ερευνητές μελέτησαν την θρεπτική αξία των λαχανικών σε τρεις φάσεις: όταν είναι φρέσκα, όταν είναι στο ψυγείο για 5 ημέρες και όταν είναι κατεψυγμένα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Και στις τρεις περιπτώσεις, η θρεπτική αξία των λαχανικών παραμένει η ίδια.

«Υπάρχει η παρανόηση πως αν τα λαχανικά καταψυχθούν, χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα» λέει ο Δρ Ρόναλντ Πεγκ που σχεδίασε την έρευνα, «και πως τα φρέσκα λαχανικά είναι πολύ καλύτερα από τα κατεψυγμένα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

neratzoulis neo

Ένα στοιχείο – έκπληξη που προέκυψε πάντως, είναι πως μερικά κατεψυγμένα λαχανικά (όπως πχ ο αρακάς) στην πραγματικότητα προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί καταψύχονται στο ιδανικότερο στάδιο της ωρίμανσής τους. Οπότε καταναλώνονται ακριβώς σε αυτό το στάδιο αφού αποψύχονται με αυτό το σκοπό.

Μία άλλη έρευνα, που έγινε το 2015 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Εξέτασε τα θρεπτικά προφίλ 8 λαχανικών: καλαμπόκι, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, φασολάκια, αρακά, φράουλες και βατόμουρα. Η έρευνα δεν βρήκε διαφορές στην θρεπτική αξία των κατεψυγμένων και των φρέσκων λαχανικών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button